τομάτα από σπίτι

Για να καλλιεργήσετε τις δικές σας τοματούλες στο μπαλκόνι θα χρειαστείτε:

  • 1 φακελάκι με σπόρους τομάτας (ιδανικά βιολογικούς)
  • 1 σπορείο πολλαπλών θέσεων όπως το πολυχρηστικό σπορείο Rootrainer
  • Χώμα καλής ποιότητας, πλούσιο σε οργανική ουσία
  • Δοχεία φύτευσης, όπως τους κατακόκκινους σάκους Tomato Patio Planters
  • Καλάμι υποστύλωσης
  • Γάντια, φτυαράκι, ποτιστήρι και πολλή πολλή αγάπη

Ας περάσουμε παρακαλώ στο μπαλκόνι…

  1. Παίρνουμε το σπορείο και αφού συναρμολογήσουμε τις κυψέλες μέσα στο ταψάκι, γεμίζουμε με ελαφρύ υπόστρωμα, κατάλληλο για σπορείο (το αγοράζουμε από το φυτώρειο).
  2. Φυτεύουμε 2 σποράκια σε κάθε θήκη και σκεπάζουμε με χώμα, πιέζοντας ελαφρά.
  3. Μόλις ολοκληρώσουμε τη φύτευση όλων των σπόρων ποτίζουμε καλά με τη βοήθεια ενός ποτιστηριού, προσέχοντας να μην πέφτει το νερό με πίεση και απομακρύνει  το επιφανειακό χώμα.
  4. Τοποθετούμε το σπορείο σε ηλιόλουστη θέση, όχι όμως σε σημείο που να το χτυπάει απευθείας ο ήλιος, ιδιαίτερα ο μεσημεριανός.
  5. Κρατάμε το χώμα υγρό και αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή μπορούμε να σκεπάσουμε  το σπορείο με διάτρητο πλαστικό κάλυμμα ή με ένα ειδικά σχεδιασμένο μίνι θερμοκήπιο όπως το μίνι θερμοκήπιο λαχανικών.
  6. Όταν επιτέλους οι σπόροι μας φυτρώσουν παρακολουθούμε την ανάπτυξη των 2 φύτρων σε κάθε κυπελλάκι και επιλέγουμε το πιο καλοσχηματισμένο και εύρωστο φύτρο. Το άλλο, δυστυχώς, το ξεριζώνουμε.
  7. Μόλις τα νεαρά φυτά αποκτήσουν 4-5 φύλλα τότε είναι έτοιμα για μετακόμιση!!!
  8. Ετοιμάζουμε τους σάκους μας γεμίζοντας τον πυθμένα με μια στρώση χαλίκι ώστε να επιτύχουμε την καλή αποστράγγιση και στη συνέχεια προσθέτουμε το χώμα. Οι σάκοι Tomato patio planter χωράνε 2 φυτά ο καθένας, επομένως κάντε τους υπολογισμούς σας και αγοράστε την ανάλογη ποσότητα. Αν έχετε ήδη γλάστρες, φροντίστε ώστε οι αποστάσεις φύτευσης των νεαρών φύτρων να είναι γύρω στα 30 εκ. προκειμένου να έχουν τα φυτά στη διάθεσή τους τον χώρο που χρειάζονται για να αναπτυχθούν.
  9. Ανοίξτε προσεκτικά τις κυψελίδες του σπορείου και πάρτε τη μπαλίτσα χώματος μαζί με το νεαρό φύτρο στη χούφτα σας. Με ένα μικρό φτυαράκι ανοίξτε μια λακκούβα στο χώμα του σάκου και φυτέψτε το νεαρό φυτό.
  10. Όταν ολοκληρώσετε τη μεταφύτευση ποτίστε καλά με τη βοήθεια ενός ποτιστηριού.
  11. Τοποθετήστε τους σάκους σε ηλιόλουστη θέση, ιδανικά σε σημείο με νότιο προσανατολισμό.
  12. Ποτίζετε τακτικά της τοματιές σας και αφήστε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Για τις αναρριχώμενες ποικιλίες θα πρέπει να υποστηλώνετε τα φυτά με καλάμια πάνω στα οποία θα δένετε προσεκτικά τους τρυφερούς βλαστούς. Ιδανικό φυτοδετικό νήμα που δεν τραυματίζει τα φυτά και δεν κταστρέφεται από τον ήλιο είναι το Soft Tie.
  13. Σε λίγο καιρό θα έχετε τη χαρά να κόβετε της τοματούλες της σαλάτας κατευθείαν από το φυτό του μπαλκονιού σας! Και για να ολοκληρώσετε τη γεύση αλλά και να προστατεύσετε τις τοματιές από ανεπιθύμητες προσβολές εντόμων, βάλτε δίπλα τους μια γλάστρα βασιλικού!

(φωτογραφία από το gardengirltv.com)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 σχόλια στο τομάτα από σπίτι

  1. Πίνγκμπακ: Τομάτα από σπίτι | EcoNews.gr

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>