κομπόστ το ευλογημένο

Κάποιοι «τεμπέληδες» κηπουροί επιμένουν πως δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μία φτυαριά κομπόστ μέσα στους λάκους όπου θα φυτέψουμε τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες και κράμβες, ενώ τα πεπόνια, τα αγγούρια και οι κολοκύθες χρειάζονται τα θρεπτικά συστατικά του για να σχηματίσουν υγιή και δυνατά στελέχη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κομπόστ για να καλύψουμε περιμετρικά τις «λαίμαργες» καλλιέργειες ή να σκεπάσουμε με αυτό τους σπόρους μετά τη σπορά. Μπορούμε, επίσης, να «ταΐσουμε» τα λαχανικά και τα λουλούδια μας με κομπόστ κι έπειτα να καθίσουμε χαλαρά και να τα βλέπουμε να μεγαλώνουν!

υλικά για την παρασκευή κομπόστ

Τα υλικά για την παρασκευή κομπόστ και τον εμπλουτισμό του εδάφους μπορούν να περιοριστούν σε όσα παράγετε μόνοι σας. Αν έχετε φαντασία και πιστεύετε πως ο χρόνος και ο κόπος που αφιερώσετε για την προετοιμασία του εδάφους θα σας προσφέρουν πλούσιες και αβίαστες καλοκαιρινές σοδειές, διαβάστε τη λίστα των πιθανών υλικών¨.

απορρίμματα από την παρασκευή μπίρας και από το κλουβί για τα πουλιά

απορρίμματα κουζίνας (φλούδια λαχανικών και φρούτων, κουκούτσια, τσόφλια αβγών, υπολείμματα καφέ, τσαγιού, κ. λπ.)

αποτσίγαρα και στάχτες

άχυρο, βελόνες από αειθαλή φυτά, ζαχαροκάλαμο και καρυδότσουφλα

κουρεμένα χόρτα

πευκοβελόνες (υλικό που αποσυντίθεται δύσκολα)

πούλπα μήλων (υποπροϊόν παρασκευής μηλίτη) και σπόρων ρετσινολαδιάς

πριονίδια και ροκανίδια

σκλήθρες από ξύλο

σκόνη από την ηλεκτρική σκούπα, τρίχες

στελέχη και φύλλα καλαμποκιού

τσόφλια βρώμης, ρυζιού και φυστικιών

τύρφη και σφάγνο

υπολείμματα από τον κήπο (νεκρά φυτά, κορυφές καρότων και παντζαριών, στελέχη καλαμποκιού, κ.λπ.)

υπολείμματα κλωστηρίου μάλλινων, μεταξωτών, λινών και τσόχινων υφασμάτων καθώς και κόκκων κακάο

φλοιοί δέντρων πλούσιοι σε τανίνες

φλούδες μαύρου σιταριού και φλούδια δημητριακών

φτερά, φύκια (όλα τα είδη) και φύλλα

περισσότερες πληροφορίες για την παρασκευή κομπόστ καθώς και συμβουλές κηπουρικής και λαχανοκομίας μπορείτε να βρείτε στο κομπόστ και στο εγχειρίδιο του «τεμπέλη» κηπουρού!

(φωτογραφία angelica aufrais)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 σχόλια στο κομπόστ το ευλογημένο

  1. Πίνγκμπακ: Κομπόστ το ευλογημένο | EcoNews.gr

  2. pou akribws prepei na to apothikeuoume mexri na to baloume sto xwma? k poso kairo boroume na to exoume prin to xrisiompoiisoume?

  3. Το βασικό πρόβλημα με την αποθήκευση του κομπόστ είναι η διατήρηση της υγρασίας του. Συνήθως οι ποσότητες που παράγουμε στο σπίτι δεν είναι τόσο μεγάλες για να χρειάζεται αποθήκευση. Άλλωστε το κομπόστ, εκτός από φυσικό λίπασμα, μπορεί κάλλιστα να απλωθεί στην επιφάνεια του εδάφους σαν στρώμα εδαφοκάλυψης για να βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας του χώματος κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Αν πάλι θέλετε να αποθηκεύσετε το έτοιμο κομπόστ μπορείτε να πάρετε ένα πλαστικό σκουπιδοτενεκέ με καπάκι, να βάλετε μέσα ένα μεγάλο σάκο για φύλλα (από φυσικό ή πλαστικό νήμα) και να τον γεμίσετε με το κομπόστ. Θα πρέπει να επιθεωρείτε την υγρασία μια φορά την εβδομάδα και αν δείτε ότι αρχίζει να ξεραίνεται τότε να το καταβρέχετε ελαφρά. Η δική μας πρόταση είναι να χαρίζεται το περισσευούμενο κομπόστ σε φίλους και γείτονες!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>