déjà vu

Το Déjà vu (η αίσθηση γνώσης του αγνώστου ή «κάτι που έχει ήδη ειδωθεί») είναι το συχνό φαινόμενο που μας προκαλεί τη σύγχυση ότι βιώνουμε ξανά κάτι – ότι πατάμε σε έδαφος όπου φαίνεται ότι έχουμε ξαναπατήσει και παλιότερα. Για παράδειγμα, μπορεί να συμμετέχουμε σε μια συζήτηση και να έχουμε αίσθηση ότι είχαμε την ίδια αλληλεπίδραση σε κάποια προηγούμενη περίσταση.

Μια θεωρία για το Déjà vu είναι ότι όταν τα χαρακτηριστικά μιας τωρινής εμπειρίας είναι παρόμοια με αυτά μιας προηγούμενης, οι λεπτομέρειες της οποίας φαίνεται να έχουν ξεχαστεί, το μυαλό γεμίζει τα κενά, δημιουργώντας μια πραγματική αλλά παραπλανητική ανάμνηση από λίγα αποσμάσματα. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι ένα γεγονός μπορεί να μεταφερθεί από το υποσυνείδητο κατευθείαν στη μακροπρόθεσμη μνήμη και μετά να επανεργοποιηθεί από εκεί. Φυσικά, μπορεί απλά να έχουμε ξεχάσει μια προηγούμενη, παρόμοια εμπειρία, προκαλώντας μια σύγχυση στην προφανή αναγνώριση του τωρινού γεγονότος.

μάθετε περισσότερα για τη μνήμη και τα μυστικά της στο βιβλίο μας η μνήμη και τα μυστικά της, εκδόσεις Ψύχαλου.

(φωτογραφία angelica aufrais)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>