δουλεύοντας με τα βότανα – μέρος 2o

Η χρησιμοποίηση των βοτάνων με απλούς και πρακτικούς τρόπους μπορεί να σημαίνει την πρώτη φορά που πραγματικά αρχίζουμε να εκτιμούμε την αξία τους, τη μαγεία της χημείας τους, αυτά τα λεπτεπίλεπτα έλαια που προσαρμόζονται τόσο καλά για να θεραπεύσουν το σώμα μας, αυτή την καταπληκτική ποικιλία χρήσεων και ιδιοτήτων.

Ένας απλός τρόπος αλλά και αποτελεσματικός, χρήσης των βοτανών για θεραπεία είναι η παρασκευή βαμμάτων. Αυτά τα διατηρημένα μείγματα αλκοόλ, νερού και βοτάνων είναι πολύ συμπυκνωμένα, έτσι η απαιτούμενη ποσότητα θα είναι λιγότερη απ” ότι στα εγχύματα και τα αφεψήματα. Η αναλογία βοτάνου προς το υγρό είναι 1:5 (π.χ. 200 γραμμάρια βοτάνων προς 1 λίτρο υγρού). Μετρήστε την απαιτούμενη ποσότητα του βοτάνου που έχετε διαλέξει μέσα σε ένα σκούρο, με βιδωτό καπάκι, δοχείο και σκεπάστε το με κάποιο αλκοολούχο ποτό, όπως η βότκα. Μην το πιείτε! Απλά, κρατήστε το βάμμα ερμητικά κλειστό σε ένα ζεστό μέρος και ανακινείτε το μπουκάλι δύο φορές ημερησίως. Μετά από 14 μέρες, στραγγίξτε το κατάλοιπο με ένα κομμάτι ύφασμα από μουσελίνα, στύβοντάς το καλά. Αποθηκεύστε το σε πολύ καλά βουλωμένα σκουρόχρωμα μπουκάλια. Αν προτιμάτε να μη χρησιμοποιήσετε αλκοόλ, δοκιμάστε ξίδι μηλίτη.

Τα βάμματα μπορούν να ληφθούν αδιάλυτα ή με νερό, να προστεθούν σε κομπρέσες ή ροφήματα ή να μπουν στο νερό όταν κάνετε μπάνιο. Ακόμη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή αλοιφών με την ανάμειξή τους με κερί μελισσών ή βούτυρο κακάο.

περισσότερα για τα βότανα μπορούμε να βρούμε στον πλήρο οδηγό για τα βότανα

(φωτογραφία angelica aufrais)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>