μικρή ιστορία για τα μανιτάρια

Έχετε ακούσει ποτέ για μια κατηγορία φυτών που ονομάζονται μύκητες; Οι μύκητες είναι φυτά χωρίς χλωροφύλλη – ορισμένα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και εδώδιμα, ενώ άλλα προκαλούν πολλά προβλήματα.

Μια ομάδα μυκήτων είναι και τα μανιτάρια. Τα μανιτάρια τρέφουν μια φυσική συμπάθεια για τα φυτά που αναπτύσσονται στα δάση, στους αγρούς και τα λιβάδια. Το τμήμα του μανιταριού που βλέπουμε εμείς δεν είναι παρά ένα μικρό κομμάτι του φυτού. Το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται υπογείως και απαρτίζεται από ένα μπερδεμένο συνονθύλευμα ινών που σχηματίζει το φυτικό μέρος του φυτού (μυκήλιο). Το ίδιο το μανιτάρι είναι το αναπαραγωγικό μέρος του φυτού, το καρποφόρο σώμα, που αναπτύσσεται εύκολα κάτω από τις σωστές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας.

Πολλά μανιτάρια είναι θανάσιμα δηλητηριώδη και ως εκ τούτου κανείς δεν πρέπει να τα μαζεύει για διατροφικούς λόγους, αν δεν διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία. Η θανατηφόρα αμανίτα π.χ. μπορεί να προκαλέσει το θάνατο μέσα σε λιγότερες από έξι ώρες. Ωστόσο, πολλά από τα δηλητηριώδη μανιτάρια ενισχύουν την υγιή ανάπτυξη άλλων φυτών.

Έναν εξαιρετικό φωτογραφικό οδηγό μανιταριών, με τα εδώδιμα, μη εδώδιμα και δηλητηριώδη είδη θα βρείτε στο βιβλίο μανιτάρια, οδηγός αναγνώρισης για 642 είδη.

κείμενο από τις συγκαλλιέργειες για το βιολογικό περιβόλι.

(φωτογραφία angelica aufrais)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One thought on “μικρή ιστορία για τα μανιτάρια

  1. Πίνγκμπακ: Μικρή ιστορία για τα μανιτάρια | EcoNews.gr

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>