πάμε για καφέ!

Ο εσπρέσσο είναι ένα φιλτραρισμένος καφές υπό πίεση με συγκεκριμένα δεδομένα. Παραδοσιακά στην Ιταλία, γίνεται με τη ΜΟΚΑ, μία οικιακή καφετριέρα που λειτουργούσε με τη μέθοδο της απόσταξης πάνω στο μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας ή πάνω σε φωτιά υγραερίου. Το κακό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν έχουμε καϊμάκι, κάτι που έχουμε συνηθίσει στον espresso της μηχανής, και μας δίνει έναν καφέ που μοιάζει με τις πρώτες απόπειρες παραγωγής μηχανών espresso.

Στο εμπόριο θα βρούμε αλεσμένο καφέ με την ένδειξη ΜΟΚΑ στο κουτί. Είναι κομμένος για τα συγκεκριμένα φίλτρα έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Βάζουμε το νερό στο κάτω μέρος της ΜΟΚΑ και τον καφέ στο φίλτρο που βρίσκεται στο μέσον. Τοποθετούμε στην ηλεκτρική κουζίνα και περιμένουμε ώστε το απόσταγμα να περάσει στο πάνω μέρος. Οι ΜΟΚΑ είναι συνήθως από αλουμίνιο και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή με τα άλτα του νερού. Η ΜΟΚΑ εφευρέθηκε από τον Alfonso Bialetti το 1933.

όλα για τον καφέ στο εγχειρίδιο του καφέ, τα μυστικά του barista, του barista extraodinaire Χρήστου Μανουσίδη.

(φωτογραφία angelica aufrais)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>