νερό για πότισμα!

Το νερό καλυτερεύει την ποιότητα όλων των φυτών, αλλά ιδιαίτερα των λαχανικών. Είναι απαραίτητο ωστόσο να έχουμε ακριβή γνώση της ανάγκης για νερό των φυτών, καθώς και τα κατάλληλα εργαλεία για να εξασφαλίζουμε έγκαιρα ποτίσματα. Για μερικά λαχανικά, όπως τα πεπόνια, φτάνει ένα πότισμα που δε θα έπρεπε να γίνει, για να επιδράσει αρνητικά στην ποιότητα των καρπών. Το πότισμα είναι το πιο σημαντικό, αλλά και το πιο λεπτεπίλεπτο παραγωγικό μέσο.

Τα φυτά αντιδρούν με εντυπωσιακό τρόπο στο πότισμα.  Το νερό περιορίζει την ανάπτυξη  της ρίζας, η οποία μεγαλώνει και επιμηκύνεται ψάχνοντας για υγρασία. Όταν βρει υγρασία, η ρίζα αναπτύσσεται σ” αυτό το μέρος και δεν επιμηκύνεται πια. Στη λαχανοκομική, το νερό εξασφαλίζεται με τα ποτίσματα και μονάχα στην περίπτωση που τα φυτά έχουν περιορισμένες ανάγκες για νερό πρέπει να ευκολύνουμε την ανάπτυξη της ρίζας, ελαττώνοντας το πότισμα στην πρώτη περίοδο της ζωής του φυτού, για να δημιουργήσουμε κατάλληλες συνθήκες στο φυτό, ώστε να αντιδρά καλύτερα στην ξηρασία.

Για το πότισμα, το νερό της βροχής είναι το καλύτερο, τα άλλα τόσο καλύτερα είναι όσο περισσότερο μοιάζουν με το βρόχινο. Η ποιότητα του ποτιστικού νερού εξετάζεται σε σχέση με τους εξής παράγοντες: θερμότητα, πλούτο σε άλατα, αερισμό και καθαρότητα. Το νερό της βροχής σε σχέση με αυτούς τους παράγοντες μπορεί να θεωρηθεί θαυμάσιο: έχει σχεδόν την ίδια θερμοκρασία με τον αέρα, είναι αερισμένο, δεν περιέχει ασβέστιο, αλλά απεναντίας άζωτο.

Τα φτωχά σε άλατα νερά μας αναγκάζουν απεναντίας να χρησιμοποιούμε πολλά λιπάσματα, συνεπώς το πότισμα με νερά που περιέχουν τη σωστή ποσότητα αλάτων έχει πολλά πλεονεκτήματα. Αν το νερό έχει υπερβολικά άλατα, το έδαφος μετά από μια λίγο πολύ μακριά περίοδο μπορεί να γίνει αλμυρό και η αλμυρότητα φεύγει μονάχα ύστερα από πλύσεις με μεγάλες ποσότητες νερού.

Το ποτιστικό νερό δεν πρέπει να είναι πολύ πιο κρύο από το έδαφος, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, που είναι η εποχή που συνήθως κάνουμε περισσότερα ποτίσματα. Τα κρύα νερά πρέπει πρώτα να έρθουν σε επαφή με τον αέρα, ώστε να ζεσταθούν με την επαφή τους με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Περισσότερα για το πότισμα  και την ποιότητα των ποτιστικών νερών στην κηπευτική λαχανοκομία, γενική και ειδική.

(φωτογραφία angelica aufrais)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>