εκπαιδεύστε τον σκύλο σας!

Από ποια ηλικία μπορούμε να εκπαιδεύσουμε έναν σκύλο; Αν το δούμε με ακρίβεια, η εκπαίδευση του σκύλου αρχίζει από την ώρα που πατάει για πρώτη φορά το πόδι του στο σπίτι μας, γιατί αρχικά πρέπει να μάθουμε στο κουτάβι μας να είναι καθαρό στο σπίτι.

Η εκπαίδευση ώριμων σκύλων είναι πιο απαιτητική καθώς πρέπει να αναπτυχθεί νέα και στενή σχέση, αν για χρόνια δεν εκπαιδεύτηκε. Αδύνατον δεν είναι σε καμιά περίπτωση, απαιτεί μόνο κάπως περισσότερη υπομονή και αφοσίωση. Εδώ επίσης συμπίπτει για εμάς και για τον σκύλο μας η περίοδος εγκλιματισμού με την έναρξη της εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερα επιδεκτικά είναι νεαρά σκυλιά που από την τέταρτη μέχρι την δωδέκατη εβδομάδα ζωής τους -  που σημαίνει την ευαίσθητη φάση, κατά την οποία καθορίζεται η ικανότητα αντίληψης και η φιλομάθειά τους – ενισχύθηκαν με ειδικό τρόπο και τους δόθηκε η δυνατότητα να αποκτήσουν πολλές εμπειρίες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διαρκή διάθεση για μάθηση έχουν επίσης τα σκυλιά που εκπαιδεύονται διαρκώς. Μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά, όπως επίσης και σκυλιά που δεν είχαν μέχρι τώρα την τύχη να ασχοληθεί κάποιος εντατικά με αυτά ή να έχουν κάποιες ευθύνες και συνεπώς ποτέ δεν απαιτήθηκε τίποτε από αυτά μαθαίνουν κατά κανόνα κάπως πιο αργά, αλλά και αυτά συμμετέχουν με χαρά.

Ταμπού αποβάλλονται και συνήθειες μαθαίνονται με το χρόνο. Διάφορες δικές μας ενέργειες πρέπει να προσαρμοστούν με ακρίβεια ως προς την έντασή τους στο σκυλί. Δεν μπορούμε να μεταχειριστούμε ευαίσθητα και σκληρά στην συμπεριφορά σκυλιά, με τον ίδιο τρόπο. Σύντομα θα καταλάβουμε όμως τι ταριάζει καλύτερα στο δικό μας σκυλί.

Προσαρμοζόμαστε στον σκύλο μας, εξασκούμαστε με μικρά βήματα και δεν προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα όρια. Δεν μπορούμε να καθορίσουμε ημερομηνία, πότε αρχίζει η βασική εκπαίδευση και πότε τελειώνει. Δουλεύουμε με υπομονή από εντολή σε εντολή και μερικές μέρες μετά την είσοδο του σκυλιού στο νέο σπίτι θα διαπιστώσουμε επιτυχίες.

Χρήσιμο είναι να ξέρουμε επίσης ότι τα σκυλιά μαθαίνουν  εξαιρετικά εύκολα όταν η άσκηση είναι κατανοητή ως προς τη δομή της.

Από την εκπαίδευση σκύλων, μέθοδος υπακοής και εκτέλεσης εντολών.

(φωτογραφία angelica aufrais)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>