εξοικονομούμε ενέργεια στην κουζίνα 1

Κάντε τη διαφορά και εξοικονομείστε ενέργεια (και χρήμα) στην κουζίνα με έξυπνους τρόπους! Δεν χρειάζονται πολύ κόπο (ίσως λίγο μόνο) αλλά τρόπο και πολλή διάθεση!

Γυμναστείτε! Χρησιμοποιήστε χειροκίνητα εργαλεία κουζίνας αντί ηλεκτρικών, αφού τα περισσότερα στην πραγματικότητα δεν εξοικονομούν χρόνο καθώς τις περισσότερες φορές είναι άβολα στο καθάρισμα λόγω πολλών εξαρτημάτων.

Όταν μαγειρεύετε, προγραμματίστε τις ενέργειές σας έτσι ώστε όλα τα φαγητά σας να ψήνονται την ίδια στιγμή. Όπου είναι δυνατό, προτιμάτε να μαγειρεύετε στο φούρνο και όχι στο μάτι καθώς το μαγείρεμα στο φούρνο εξοικονομεί ενέργεια. Αποφεύγετε να ανοίγετε την πόρτα του φούρνου συνέχεια για να τσεκάρετε το φαγητό. Κάθε φορά που το κάνετε, ο κρύος αέρας που έρχεται απ” έξω ρίχνει τη θερμοκρασία μέχρι και 24 βαθμούς. Έτσι η κουζίνα χρειάζεται να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια για να ανακτήσει την προηγούμενη θερμοκρασία της. Μπορείτε απλά να κοιτάτε μέσα από το τζάμι!

Επενδύστε στην αγορά ενός ατμομάγειρα ή μίας χύτρας ταχύτητας! Οι χύτρες ταχύτητας δεν είναι απλά εύκολες στη χρήση αλλά εξοικονομούν μέχρι και 1/3 του χρόνου μαγειρέματος. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το μαγείρεμα κρέατος, οσπρίων και λαχανικών και διατηρούν τις βιταμίνες των τροφών καλύτερα από τις κανονικές κατσαρόλες, γεγονός που τις κάνει μία καταπληκτική επιλογή για έναν μοντέρνο και υγιεινό τρόπο ζωής. Οι ατμομάγειρες χρησιμοποιούν λίγη παραπάνω ενέργεια από ένα λαμπτήρα και φτιάχνουν νοστιμότητα αργά μαγειρεμένα φαγητά, εξοικονομώντας ενέργεια.

Όταν μαγειρεύετε λαχανικά ή ζυμαρικά στο μάτι, μην γεμίζετε την κατσαρόλα με νερό. Επίσης, πάντα χρησιμοποιείτε κατσαρόλες με καπάκι. Με τον τρόπο αυτό, το νερό δεν εξατμίζεται και βράζει γρήγορα, θερμαίνοντας όλη την κατσαρόλα και όχι μόνο τον πάτο της – οπότε καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια! Εάν βράζετε κρέας ή λαχανικά, μην πετάτε το νερό  αλλά χρησιμοποιήστε το για να δώσετε γεύση σε σούπες, σάλτσες και ζωμούς. Εναλλακτικά, μαγειρέψτε τα λαχανικά στον ατμό – θα καταναλώσετε λιγότερο νερό και θα διατηρήσετε όλες τις βιταμίνες τους.

συνεχίζεται…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>