o 10λογος του κηπουρού

 

Αν στη στοχοθεσία σας για τη νέα χρονιά περιλαμβάνεται και ο κήπος τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τον δεκάλογο του κηπουρού!

1. Θα αγοράσω ή θα φτιάξω το ημερολόγιο του κήπου. Αυτό μπορεί να είναι ένα χειροποίητο σημειωματάριο ή ένα τετράδιο με πολλά φύλλα.

2. Θα καταγράψω στο ημερολόγιό μου ένα πλάνο για τον κήπο για να ξέρω εκ των προτέρων πότε και τι δουλειές πρέπει να γίνουν. Ο χειμώνας είναι η πιο κατάλληλη εποχή!

3. Θα σχεδιάσω τον κήπο προτού πάω στο φυτώριο να αγοράσω τα φυτά. Έτσι μόνο θα ξέρω τι πραγματικά χρειάζομαι και θα αποφύγω τις σπατάλες

4. Θα διαλέξω τα κατάλληλα φυτά για την κατάλληλη θέση ώστε να αποφύγω προβλήματα στο μέλλον. Θα χρειαστώ σίγουρα έναν καλό οδηγό φυτών.

5. Δεν θα ξεχάσω να φροντίσω το χώμα μου προτού ξεκινήσω τις νέες φυτεύσεις. Η ευρωστία ξεκινάει πάντα από τις ρίζες!

6. Θα είμαι προσεκτικός με το πότισμα. Θα εγκαταστήσω αυτόματο σύστημα για να εξοικονομώ χρόνο και πόρους, θα ποτίζω νωρίς το πρωί για να μειώνω τις απώλειες νερού από την εξάτμιση, δεν θα καταβρέχω το φύλλωμα για να αποφεύγω την ανάπτυξη παθογόνων και θα διαλέξω φυτά που αντέχουν στις συνθήκες υγρασίας της περιοχής μου.

7. Θα ελέγχω προσεκτικά τα φυτά που αγοράζω για να μην μεταφέρω ασθένειες και παθογόνα στον κήπο μου. Φέτος, ίσως, προσπαθήσω να πολλαπλασιάσω μόνος μου τα φυτά μου με σπόρους ή μοσχεύματα.

8. Δεν θα ξεχνάω την εδαφοκάλυψη με οργανική ύλη για να προστατεύω το χώμα από τη διάβρωση και την ξηρασία.

9. Δεν θα ρίχνω με το παραμικρό φυτοφάρμακα. Θα επενδύσω στην πρόληψη και στις βιολογικές μεθόδους φυτοπροστασίας.

10.  Τέλος, θα προσέξω να βάλω στόχους που θα είναι μέσα στις δυνατότητές μου γιατί η κηπουρική είναι κυρίως απόλαυση!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 σχόλια στο o 10λογος του κηπουρού

  1. Πίνγκμπακ: Ο δεκάλογος του κηπουρού | EcoNews.gr

  2. Πίνγκμπακ: Ο δεκάλογος του κηπουρού | GreekRSS.com | RSS Aggregator | Ειδήσεις | Ενημέρωση | Νέα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>