φοίνικες: οικολογική θεραπεία για το κόκκινο σκαθάρι

Αν παρατηρείτε τους φοίνικες τους τελευταίους μήνες θα έχετε διαπιστώσει ότι το αγαπημένο αυτό δέντρο απειλείται με εξαφάνιση.  Όλο και περισσότερα δέντρα πεθαίνουν από την ραγδαία εξάπλωση του κόκκινου σκαθαριού!

Οι προνύμφες ανοίγουν στοές βάθους μέχρι ενός μέτρου  κατά μήκος του κορμού, αλλά και στις βάσεις των φύλλων.

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η καταστροφή της νέας βλάστησης  (κορώνα) και το λύγισμα των παλαιών φύλλων που δίνει στο φυτό την όψη ανοικτής ομπρέλας.

“Οταν δούμε τα συμπτώματα είναι ήδη πολύ αργά. Το δέντρο θα πρέπει να κόβεται και να θάβεται σε βάθος τουλάχιστον 1 μέτρου, αφού πρώτα λουστεί με ειδικά εντομοκτόνα και τυλιχθεί σε νάυλον.

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό προτείνεται μια νέα μέθοδος που είναι εντελώς οικολογική και υπόσχεται καλά αποτελέσματα.

Η διάγνωση της προσβολής γίνεται με τη μέθοδο της βιοακουστικής (παρακολούθηση των ηχητικών δονήσεων που δημιουργούν τα έντομα μέσα στους ιστούς των δέντρων)  ώστε να γίνει όσο το δυνατό γρηγορότερα.

Στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός δακτυλίου ο κορμός διαπερνάται από μικροκύματα που εξουδετερώνουν με θερμική ενέργεια  τα έντομα σε οποιαδήποτε φάση κι αν βρίσκονται.

Η ίδια διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την απολύμανση των κορμών που κόπηκαν από δέντρα με προχωρημένη προσβολή.

Η τεχνολογία των μικροκυμάτων αναπτύχθηκε στη Μοντένα της Β.  Ιταλίας και εφαρμόζεται ήδη και στην Ελλάδα.

Μένει να δούμε τα αποτελέσματα!

 
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>