η ανατομία μιας συμβατικής βρεφικής πάνα

Αναλύσαμε τα συστατικά μιας κοινής μωρουδιακής πάνας μιας χρήσης και ρωτήσαμε τους ειδικούς για τις πιθανές παρενέργειες. Ιδού τα αποτελέσματα:

κόλλες: χρησιμοποιούνται για τη συγράτηση των διαφόρων στρωμάτων μιας πάνας

τι παρενέργειες έχουν; μπορούν να προκαλέσουν ερθισμούς

τζελ αλόης: χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό των ερεθισμών του δέρματος

τι παρενέργειες έχει; καμία γνωστή ως τώρα, είναι φυσικό προϊόν

τεχνητά αρώματα: χρησιμοποιούνται για να προσδίδουν στην πάνα ευχάριστο άρωμα

τι παρενέργειες έχουν; μπορεί να περιέχουν φθαλικές ενώσεις για να επιμηκύνουν την διάρκεια ζωής του αρώματος. Αυτές οι ουσίες προκαλούν προβλήματα στο συκώτι, τα νεφρά, τους πνεύμονες και στα γεννητικά όργανα. Επίσης, μπορεί να περιέχουν parabens που χρησιμοποιούνται συνήθως σαν συντηρητικά, τα οποία διαπερνούν το δέρμα και εισχωρούν στον οργανισμό μιμούμενα τα φυσικά οιστρογόνα. Είναι χαρακτηρισμένα σαν καρκινογόνα.

εξωτερικό κάλυμμα που «αναπνέει»: το ψευδοκάλυμμα που χρησιμοποιείται σαν εξωτερικό πείρβλημα για να κάνει την πάνα ελαστική και απαλή

τι παρενέργειες έχει; χρησιμοποιούνται κόλλες και πετροχημικά που προκαλούν ερεθισμούς του δέρματος

χρωστικές ουσίες: χρησιμοποιούνται για την εκτύπωση διασκομητικών μοτίβων πάνω στο εξωτερικό περίβλημα της πάνας

τι παρενέργειες έχει; μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς, ακόμα και έντονη ερυθρότητα του ευαίσθητου δέρματος της περιοχής.

petrolatum: είναι ένα ημιστεραιό μίγμα υδρογονανθράκων που παράγεται από το πετρέλαιο και χρησιμοποιείται συχνά σε φαρμακευτικά σκευάσματα και σαν λιπαντικό. Σε μορφή τζελ είναι η γνωστή μας βαζελίνη.

τι παρενέργειες έχει; προκαλεί ξηρότητα του δέρματος και είναι πετροχημικό

πολυακρυλικό: ένα υπο- προϊόν της πτεροχημικής βιομηχανίας που έχει υπεραπορροφητικές ικανότητες και χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της πάνας. Κυριολεκτικά ρουφάει την υγρασία και τη φυλακίζει στο εσωτερικό της πάνας

τι παρενέργειες έχει; προκαλεί ερεθισμό του δέρματος λόγω ξηρότητας που μπορεί να καταλήξει σε σύγκαμα. κατά το παρελθόν έχει συνδυαστεί με σύνδρομα τοξικού σοκ και έχει απαγορευτεί από τα γυναικεία προϊόντα προσωπικής υγιει.νής. Αποσυντίθεται πάρα πολύ δύσκολα στο έδαφος και μπορεί να χρειαστεί περισσότερα από 100 χρόνια

πολυεστέρας: μια πλαστική ίνα που χρησιμοποιείται στο εσωτερικό περίβλημα της πάνας.

τι παρενέργειες έχει; είναι εύφλεκτο, μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργικές αντιδράσεις αν μικροτεμαχίδια τις ίνας περάσουν μέσα στην αναπνευστική οδό.

πολυαιθυλένιο: άλλο ένα πλστικό που χρησιμοποιείται συχνά σαν επικάλλυψη σε ταμπλέτες.

τι παρενέργειες έχει; δεν υπάρχει κάποια σοβαρή.

πολυπροπυλένιο: ένα εύκαμπτο πλαστικό υλικό.

τι παρενέργειες μπορεί να έχει; μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα αν εισπνευθεί- για παράδειγμα, αν σχιστεί η πάνα.

λάστιχο: ένα φυσικό προϊόν που όμως παράγεται και τεχνητά στο εργαστήριο.

τι παρενέργειες έχει; μπορεί να προκαλέσει αλεργία στο δέρμα.

στεατυλική αλκοόλη: χρησιμοποιείται σαν μαλλακτικό του δέρματος.

τι παρενέργειες έχει; προκαλεί ξηροδερμία

ίνες κυτταρίνης ξύλου: ένα υποπορϊόν της βιομηχανίας ξύλου και χαρτιού που έχει απορροφητικές ιδιότητες. Είναι ένα φυσικό υλικό και μπορεί να προέρχεται από δάση βιώσιμης διαχείρισης.

τι παρενέργειες έχει; για να λευκανθεί υπόκειται σε επεξεργασία με χλώριο. Η χλωρίωση μπορεί να μολύνει με τα απόβλητά της τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και επίσης μικρές ποσότητες χλωρίου παραμένουν στην πάνα και είναι τοξικές ακόμα και σε μικρές ποσότητες.

Αυτό δεν είναι προϊόν, είναι ολόκληρο εργοστάσιο!

Οι πληροφορίες είναι από το βιβλίο eco baby

Photo credits: hygiene matters

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>