green shopping: οικολογικό στρώμα

 

Αν θέλετε εσείς και τα παιδιά σας να κοιμάστε πάνω σε στρώματα από φυσικές, οργανικές ίνες που δεν έχουν υποστεί χημική επεξεργασία υπάρχουν αρκετές επιλογές στην αγορά.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως στην κατασκευή των οικολογικών στρωμάτων είναι τα εξής:

Ίνες κοκκοφοίνικα: αυτό το υλικό εξάγεται από το εξωτερικό περίβλημα του κελύφους του καρπού και μέχρι στιγμής είναι αρκετά ακριβό.  Η υψηλή του τιμή οφείλεται στον ελάχιστο αριθμό οργανικών φυτειών κοκκοφοίνικα παγκοσμίως. Τα στρώματα από κοκκοφοίνικα αερίζονται καλά, προσφέρουν ικανοποιητική στήριξη, δεν περιέχουν χημικά και τεχνητά πρόσθετα και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά

Βαμβακερό κάλυμμα: τα οικολογικά στρώματα φέρουν συνήθως ένα βαμβακερό κάλυμμα, από ίνες βαμβακιού οργανικής καλλιέργειας που δεν έχουν υποστεί καμία χημική επεξεργασία.

Μαλλί πρόβατου & κατσίκας: το μαλλί είναι από τη φύση του αφιλόξενο στα ακάρεα και τη σκόνη και έχει πολύ καλές θερμομονωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα να κάνει το στρώμα ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Επίσης, δεν είναι εύλεκτο και έτσι δεν χρειάζεται επεξεργασία με χημικούς επιβραδυντές φλόγας.

Μοχέρ: το νήμα που προέρχεται από το ζώο Angora χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες λόγω της μεταξένιας και απαλής του αίσθησης αλλά και της μεγάλης του ανθεκτικότητας. Είναι ένας πολύ καλό φυσικός ρυθμιστής της θερμοκρασίας και κάνει το στρώμα ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.

Φυσικό λάτεξ: πρόκειται για ένα φυσικό υλικό που αναβλύζει μέσα από τον κορμό του καοτσουκόδεντρου. Χρησιμοποιείται συχνά στα οργανικά στρώματα γιατί δημιουργεί αίσθηση άνεσης, έχει απαλή υφή, αλλά είναι κάπως σφιχτό. Επίσης, καλύπτεται συνήθως από παχύ στρώμα μαλλιού, βαμβακιού ή άλλης φυσικής ίνας, διότι έχουν παρατηρηθεί αλλεργικές αντιδράσεις από ευαίσθητα άτομα.

Πολλά από τα συμβατικά υλικά που χρησιμοποιούνται στα κοινά στρώματα του εμπορίου έχουν κατηγορηθεί για την πρόκληση δερματικών ερεθισμών, άσθματος, εκζέματος και άλλων παθήσεων. Για αυτό επιμένετε στις οικολογικές επιλογές!

photo credits: scrap pile

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>