κουκουβάγια: η κλιματική αλλαγή της άλλαξε το χρώμα

Τα νέα μάς έρχονται από την Φιλανδία όπου τα αποτελέσματα των ερευνών κατέγραψαν την αλλαγή του χρώματος των φτερών της κουκουβάγια από γκρι σε καφέ.  Και φυσικά αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος είναι στην μόδα το καφέ!

Λόγω των πολλών χιονοπτώσεων που παρατηρούνταν παραδοσιακά στην περιοχή την μακρά περίοδο του χειμώνα η κουκουβάγια χρησιμοποιούσε το γκρι χρώμα των φτερών της για να κρύβεται πιο αποτελεσματικά μέσα στο λευκό τοπίο, ιδιαίτερα την περίοδο αναπαραγωγής της.

Η αλλαγή όμως των κλιματικών συνθηκών τα τελευταία χρόνια επέφερε την μείωση των χιονοπτώσεων με αποτέλεσμα το γκρίζο χρώμα να μην παρέχει πια αποτελεσματικό καμουφλάζ για τα αγαπημένα αυτά πτηνά.

Η φυσική προσαρμοστικότητα των ειδών λειτούργησε και σε αυτή την περίπτωση κι έτσι τα καφέ φτερά που παλαιότερα ήταν λιγοστά, αυξήθηκαν και άλλαξαν την όψη του πτηνού προκειμένου να ταιριάζει καλύτερα στο νέο φυσικό τοπίο.

Το νέο αυτό το διαβάσαμε στο αγαπημένο treehugger

photo credit: macjewell / c.c.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>