μαύρισαν οι άκρες των καρπών της τομάτας;

Αν καλλιεργείτε τις δικές σας τοματούλες και παρατηρήσατε μια μαύρη ξερή κηλίδα να αρχίζει να σχηματίζεται στη βάση του καρπού τότε έχετε πρόβλημα!

Η ξήρη σήψη της κορυφής, όπως λέγεται η συγκεκριμένη ανωμαλία, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας προσβολής από ασθένεια ή έντομο. Πρόκειται για μια φυσιολογική ανωμαλία που οφείλεται στους εξής παράγοντες:

  1. έλλειψη ασβεστίου από το έδαφος
  2. μειωμένη πρόσληψη νερού

Αν δείτε τα πρώτα συμπτώματα, τότε αφαιρέστε γρήγορα τους προσβεβλημένους καρπούς, ρίξτε στα φυτά διαφυλλικό λίπασμα χλωριούχου ασβεστίου σε συγκέντρωση 1% και φροντίστε για το τακτικό πότισμα των φυτών. Καμιά φορά, ακόμα κι αν η εδαφική υγρασία είναι κανονική το φυτό αδυνατεί να αντλήσει το νερό που χρειάζεται, συνήθως όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κάνετε υπομονή μέχρι ο καιρός να σταθεροποιηθεί.

Αν θέλετε να είστε προνοητικοί μπορείτε να προσθέσετε μαραμρόσκονη στο έδαφος ώστε το φυτό να έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται για να διαμορφώσει υγιείς καρπούς.

Καλή επιτυχία!

photo credit: cavinB / c.c.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 σχόλια στο μαύρισαν οι άκρες των καρπών της τομάτας;

  1. Πίνγκμπακ: μαύρισαν οι άκρες των καρπών της τομάτας; | GreekRSS.com

  2. Το χλωριουχο ασβεστιο για να ειναι αποτελεσματικη η διαφυλλικη εφαρμογη πρεπει να ειναι στοχευμενη στους καρπους, αφου το ασβεστιο δεν μετακινειται απο τα φυλλα στους καρπους.

    Πολυ πιο αποτελεσματικο ειναι το νιτρικο ασβεστιο σε εφαρμογη απο εδαφους μιας και το ασβεστιο κινειται με το ρευμα της διαπνοής πανευκολα

  3. η εφαρμογη μαρμαροσκονης ειναι αναχρονιστικη. Το ανθρακικο ασβεστιο ειναι αδρανες υλικο και δεν αποροφαται απο τα φυτα. Μονο σε περιπτωσεις πραγματικα μεγαλων εφαρμογων τεραστιων ποσοτητων (2-3 τοννους /στρ) εχει παρατηρηθει αντιδραση απο τα φυτα

  4. αντιθετα απο οτι αναφετεται στο κειμενο σε περιπτωσεις ανοδου της ατμοσφαιρικης υγρασιας (και οχι σε περιπτωσεις πτωσης της υγρασιας) εμφανιζονται αμεσα προβληματα απο ελειψη ασβεστιου. Αιτια ειναι οτι λογω της υψηλης υγρασιας μειωνεται το ρευμα της διαπνοής και συνεπακολουθα η μεταφορα ασβεστιου απο τηνριζοσφαιρα στα διαφορα μερη του φυτου και στους καρπους

  5. Ευχαριστούμε πολύ για όλα σας τα σχόλια.
    Σχετικά με τη μαρμαρόσκονη και το χλωριούχο ασβέστιο, η πηγή της πληροφορίας μας είναι το βιβλίο του κ. Κώστα Ακουμιανάκη, Το αλφαβητάρι των λαχανικών- καλοκαιρινά λαχανικά. Θεωρήσαμε ότι ο κ. Ακουμιανάκης, λόγω της ειδικότητάς του {διδάσκει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το μάθημα των Κηπευτικών Καλλιεργειών} είναι ο πλέον έγκριτος για να αντλήσουμε πληροφορίες.
    Σχετικά με την παρατήρησή σας για την πτώση της ατμοσφαιρικής υγρασίας έχετε απόλυτο δίκιο. Εκ παραδρομής, γράφτηκε η λέξη υγρασία ενώ η σωστή πληροφορία αφορά στην πτώση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας και άρα στη μείωση της ροής των χυμών μέσα στο φυτό. Θα κάνουμε τη διόρθωση αμέσως.

  6. Πίνγκμπακ: Ντομάτα: πώς αντιμετωπίζουμε την ξηρή σήψη; | EcoNews.gr

  7. Πίνγκμπακ: Ντομάτα: πώς αντιμετωπίζουμε την ξηρή σήψη;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>