οι πράσινες σαλάτες του καλοκαιριού

Τι κι αν τα σούπερ μάρκετ πουλάνε μαρούλια και σαλάτες όλο το χρόνο, το καλοκαίρι δεν είναι σίγουρα η εποχή του μαρουλιού! Όταν οι θερμοκρασίες ανέβουν πάνω από τους 25 βαθμούς, τα μαρούλια δυσανασχετούν, αρχίζουν να μπαίνουν σε διαδικασία ανθοφορίας {καθόλου καλό για τους καλλιεργητές} και τα φύλλα τους γίνονται σκληρά και πικρά! Αν όμως είστε φανατικοί οπαδοί της πράσινης σαλάτας, υπάρχουν τρόποι για να την απολαύσετε και το καλοκαίρι:

  • φυτέψτε ανθεκτικές {στη ζέστη} ποικιλίες μαρουλιού σε περιοχή με βόριο ή ανατολικό προσανατολισμό και σε ημισκιερό μέρος. Αν τα φυτά τα βλέπει ο ζεστός μεσημεριανός ήλιος, φροντίστε να τα σκιάζετε με κάποιο σκούρο διχτυωτό σκίαστρο το οποίο θα αφαιρείτε το απόγευμα. Τα ποτίσματα πρέπει να είναι καθημερινά, για να μένει το χώμα νωπό και δροσερό. {βέβαια, μη φανταστείτε ότι θα τρώτε μαρούλια τον Αύγουστο, εκτός και αν ζείτε πάνω σε κανένα βουνό}
  • σπείρετε βλίτα! Τα βλίτα είναι ο πράσινος βασιλιάς του καλοκαιριού. Μαζεύετε τα τρυφερά φυλλαράκια όσο ακόμα είναι μικρά και βράστε τα μαζί με κολοκυθάκια για μια τέλεια καλοκαιρινή σαλάτα. Κόψτε την κορυφή των φυτών για να ευνοήσετε την ανάπτυξη πλευρικών βλαστών και να αυξήσετε τη σοδειά.
  • επιλέξτε γλιστρίδα {ή αντράκλα}. Μπορεί να μην είναι ακριβώς πράσινο σαλατικό, αλλά είναι σίγουρα συνδεδεμένο με το ελληνικό καλοκαίρι. Συνδυάστε τα σαρκώδη φυλλαράκια της με τοματοσαλάτα και έχετε μια gourmet ελληνική γεύση.
  • σπείρετε ρόκα. Είναι πανεύκολη στην καλλιέργεια, αναπτύσσεται γρήγορα και δεν υπάρχει καλύτερο συνοδευτικό της τομάτας από τα πικάντικα φύλλα της ρόκας. Θα εκπλαγείτε από το άρωμα και το κάψιμο των φύλλων της.
  • σπείρετε σπανάκι Νέας Ζηλανδίας (tetragonia tetragonioides). Μια εξωτική εκδοχή πράσινου λαχανικού, ανθεκτικού στη ζέστη. Φροντίστε να το ποτίζετε τακτικά για να διατηρείτε την εδαφική υγρασία και συλλέγετε τα νεαρά τριγωνικά φύλλα και τους βλαστούς, καθώς πικραίνουν και σκληραίνουν όσο ωριμάζουν. Είναι πλούσια πηγή σε βιταμίνη C.

 photo credit: timsackton / c.c.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One thought on “οι πράσινες σαλάτες του καλοκαιριού

  1. Πίνγκμπακ: Οι πράσινες σαλάτες του καλοκαιριού | EcoNews.gr

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>