βλιτόρυζο :: το σπανακόρυζο του καλοκαιριού

Το σπανακόρυζο, το πρασόρυζο και το λαχανόρυζο είναι οι πιο κλασσικές εκδοχές του ελληνικού ριζότο. Τι γίνεται όμως το καλοκαίρι, που όλα αυτά τα λαχανικά είναι χειμωνιάτικα;

Αφορμή για αυτή την καλοκαιρινή μαγειρική αναζήτηση υπήρξε ο πάγκος της κουζίνας μου που γέμισε ξαφνικά με όλα τα καλοκαιρινά λαχανικά από το μποστάνι του αγαπημένου μου. Τομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, αγγούρια, κολοκυθάκια και βλίτα! Ξεκινήσαμε με ένα ταψί «γεμιστά», όπου καταναλώθηκαν αρκετά από τα λαχανικά, αλλά δεν ξέραμε τι να κάνουμε με τα βλίτα.

Όσοι έχετε πάει στην Κρήτη θα έχετε πιθανόν δοκιμάσει τσιγαριαστά χόρτα, δηλαδή χόρτα μαγειρεμένα με φρέσκια ντομάτα. Αν λοιπόν συνδυάσουμε τα τσιγαριαστά χόρτα και το σπανακόρυζο προκύπτει το βλιτόρυζο!

{τα υλικά που θα χρειαστείτε}

  • ένα μεγάλο στρογγυλό σουρωτήρι γεμάτο τρυφερά φύλλα από βλίτα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι {ψιλοκομμένο}
  • 2 μικρά κολοκυθάκια {κομμένα σε ροδέλες}
  • 2-3 ώριμες τομάτες {κομμένες σε κυβάκια}
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι {εγώ προτιμώ το κλασικό πράσινο πακετάκι που λέει «για πιλάφι»}
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • λάδι
  • αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη

{πώς θα το μαγειρέψετε}

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεματίστε τα φύλλα των βλίτων σε βραστό νερό (μόλις βράσει το νερό, ρίξτε τα φύλλα και βράστε τα για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν)
  2. Σουρώστε τα βλίτα και κρατήστε στην άκρη μέσα στο σουρωτήρι.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίστε ελαφρά τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο.
  4. Ρίξτε τα κολοκύθια και ανακατέψτε τα για να ανακατευτούν με τα κρεμμύδια, αφήστε τα να τσιγαριστούν για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια ρίξτε και τα βλήτα και τη φρέσκια τομάτα.
  5. Συμπληρώστε με λίγο ελαιόλαδο και ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό.
  6. Καρυκεύστε με αλάτι πιπέρι και λίγη ζαχαρίτσα και χαμηλώστε τη φωτιά για να σιγοβράσει το φαγητό.
  7. Μετά από περίπου 10 λεπτά και αφού το φαγητό έχει πάρει μια βράση, προσθέστε το ρύζι, απλώνοντάς το στην επιφάνεια {μην το ανακατέψτε}
  8. Ρίξτε λίγο αλατάκι στο ρύζι και με την κουτάλα, απλά πιέστε το λίγο για να μπει μέσα στο ζουμί του φαγητού. {αν δείτε ότι το φαγητό έχει ήδη πιει τα ζουμιά του, τότε προσθέστε μαζί με το ρύζι και ένα φλιτζάνι νερό}.
  9. Κλείστε το καπάκι και αφήστε το να σιγοβράσει, περίπου για 15 λεπτά.
  10. Δοκιμάστε το ρύζι και αφού βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμο, κατεβάστε το φαγητό από τη φωτιά, ανακατέψτε το καλά για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και αφήστε το να σταθεί μέχρι να κρυώσει.

Συνδυάζεται τέλεια με τυρί φέτα και φρεσκοστυμμένο λεμονάκι!

Καλή όρεξη!

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 σχόλια στο βλιτόρυζο :: το σπανακόρυζο του καλοκαιριού

  1. Πίνγκμπακ: βλιτόρυζο :: το σπανακόρυζο του καλοκαιριού | GreekRSS.com

  2. Πίνγκμπακ: 30-45.gr

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>