συνταγή της βίκης:: μελιτζανάκι τουρσί

Γεμισμένο μελιτζανάκι, έτοιμο να μπει στο ξύδι

Αυτή την εποχή οι λαχανόκηποι αλλάζουν καλλιέργειες, βγαίνουν τα καλοκαιρινά λαχανικά και μπαίνουν τα φθινοπωρινά. Έτσι έγινε και στο μποστάνι του Χ. Βγήκαν οι πιπεριές, οι τομάτες και οι μελιτζάνες για να μπουν μαρούλια, σπανάκια, κρεμμυδάκια κ.α. Ωστόσο, τα φυτά που αποχωρούν έχουν ακόμα επάνω τους μικροσκοπικούς καρπούς που δεν έχουν προλάβει να μεγαλώσουν. Αποφασίσαμε λοιπόν να τους αξιοποιήσουμε και ξεκινήσαμε για να κάνουμε τα μελιτζανάκια τουρσί!

Ψάχνοντας για συνταγές στο διαδίκτυο, έπεσα επάνω στο tastefull όπου η home cook βίκη κουμάντου  παρουσιάζει τις συνταγές της. Το μελιτζανάκι της με έπεισε και έτσι αποφάσισα να ακολουθήσω τη συνταγή της! Και δικαιώθηκα. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Μετά από πολλά χρόνια, ξαναφάγαμε μελιτζανάκι τουρσί και θυμηθήκαμε όλοι τη γιαγιά μας που έφτιαχνε κι εκείνη το δικό της περίτεχνα δεμένο μελιτζανάκι.

{Υλικά που θα χρειαστείτε}

  • 1 κιλόμελιτζανάκι
  • 4 καρότα κομμένα με μικρούς κύβους
  • Μακριά κλαδάκια σέλινο (ένα κλωνάρι για κάθε μελιτζανάκι)
  • 6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 4 πιπεριές πράσινες κέρατο, σε μικρά κυβάκια
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, σε μικρά κυβάκια
  • 1/2 κούπα μαϊντανό, μέτρια κομμένο
  • 1/2 κούπα φύλλα από το σέλινο, μέτρια κομμένα
  • Ξύδι (σχεδόν 700ml)
  • Λάδι (σχεδόν 3 κούπες)
  • Αλάτι για το νερό του βρασίματος και το αλάτισμα των λαχανικών

{Πώς θα το φτιάξετε}

Κάνετε σχισμές στα μελιτζανάκια κατά μήκος (μια σχισμή για μελιτζανούλες τσακώνικες και 4 σχισμές σε σχήμα σταυρού για μελιτζανούλες φλάσκες). Δημιουργείτε έτσι τσεπούλες να μπει η γέμιση. Προσέξετε να μην σχίσετε τη μελιτζάνα από άκρη σε άκρη.

Βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράσει και προσθέτετε 2 κουταλιές σούπας χοντρό αλάτι.

Ρίχνετε τα κλωνάρια του σέλινου να ζεματιστούν για 1 λεπτό. Θα πρέπει να γίνουν ευλύγιστα για να τυλίξουν τα μελιτζανάκια. Τα αφήνετε στην άκρη.

Ρίχνετε τα μελιτζανάκια και τα βράζετε για 3λεπτά. Κρατείστε τα εντελώς βυθισμένα στο νερό, σκεπάζοντάς τα με ένα πιάτο, για να μην αποκτήσουν καφετιές κηλίδες (το τμήμα που είναι έξω από το νερό καφετίζει). Τα βγάζετε σε σουρωτήρι να κρυώσουν.

Σε μεγάλο μπολ ενώστε όλα τα υλικά της γέμισης (όλα τα κομμένα λαχανικά). Αλατίστε ελαφρά και ανακατέψτε καλά. Γεμίστε τις σχισμές στα μελιτζανάκια. Τυλίξτε και στερεώστε ένα κοτσάνι του σέλινου γύρω από κάθε μελιτζανάκι.

Τοποθετείστε τα σε μεγάλο δοχείο,  το ένα κοντά στο άλλο, και γεμίστε με ξύδι από κρασί. Αφήστε τα να τραβήξουν -ανάλογα με το πόσο δυνατό είναι το ξύδι και το πόσο ξιδάτα σας αρέσουν- από 2 έως 4 ημέρες {εγώ τα άφησα 3 μέρες}. Αν δείτε φυσαλίδες να ανεβαίνουν προς στην επιφάνεια, είναι σήμα κινδύνου. Θα πρέπει να αποστειρώσετε το τουρσί, με ένα ακόμα στάδιο επεξεργασίας.

Βγάζετε τα μελιτζανάκια από το ξύδι -σε ένα ταψί- και βάζετε  το ξύδι σε κατσαρόλα να βράσει για 2 λεπτά για να σκοτωθούν όποιοι μικροοργανισμοί είχαν αναπτυχθεί. Το ξαφρίζετε κιόλας. Μετά ρίχνετε σε δόσεις τα μελιτζανάκια μέσα στο βραστό ξύδι και τα αφήνετε για 2 λεπτά το πολύ. Τα βγάζετε σε καθαρή πιατέλα.

Διορθώνετε τα κλωναράκια του σέλινου που είχαν χαλαρώσει ή βγει και τα τοποθετείτε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα, το ένα κοντά στο άλλο. Γεμίζετε τα βάζα με ελαιόλαδο και τα κλείνετε με τα καυτά καπάκια τους.

«Αν ήθελα να πάω ένα βήμα παραπέρα, θα έκανα και υγρή αποστείρωση των βάζων, βάζοντας τα σε κατσαρόλα με νερό που τα καλύπτει στα 3/4, να βράσουν για 15 λεπτά. Αλλά σταμάτησα πιο πριν. Το καπάκι τραβήχτηκε προς τα κάτω και -παρότι το λάδι ήταν κρύο- τα υπόλοιπα καυτά (βάζο, καπάκι, μελιτζάνες) δείχνουν να πέτυχαν την αποστείρωση.» B.K.

 Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 σχόλια στο συνταγή της βίκης:: μελιτζανάκι τουρσί

  1. Πίνγκμπακ: συνταγή της βίκης:: μελιτζανάκι τουρσί

  2. Πίνγκμπακ: Καταψύξτε μελιτζάνες για τον χειμώνα | Ειδήσεις, Πολιτική, Οικονομία, Gossip, Βίντεο, Παράξενα, Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>