Kokedama :: κρέμασε το φυτό σου όπως οι Ιάπωνες

Mossball-9-Detail

Αν είστε λάτρεις της Ιαπωνικής αισθητικής όπως εμείς και σας αρέσουν τα φυτά μέσα στο σπίτι, τότε θα ενθουσιαστείτε με τα kokedama! Πρόκειται για μια απλή τεχνική για κρεμαστά φυτά, που συνήθως εφαρμόζεται σε είδη εσωτερικού χώρου.  Στην Ιαπωνία, τα kokedama αποκαλούνται ως «τα bonsai των φτωχών».

Τα υλικά και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι σχετικά απλά. Ακολουθείστε τις οδηγίες του παρακάτω tutorial και θα ανταμειφθείτε από το αποτέλεσμα!

Υλικά

  • Ένα μικρό παχύφυτο (το δείγμα της φωτογραφίας είναι Echeveria)
  • Αποξηραμένο σφάγνο (είδος βρύου που θα τα βρείτε στο φυτώρειο)
  • Κοινά βρύα (moss)
  • Χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου
  • Άργιλος ή ειδικό χώμα για Μπονσάι
  • Λεπτό σχοινί ή κορδέλα για να τυλίξετε γύρω -γύρω την μπάλα της ρίζας

Εργαλεία

  • Ψαλίδι
  • Φτυαράκι χειρός
  • Ένα μπολ για το μίγμα του χώματος
  • Κλαδευτήρι

Ας ξεκινήσουμε!

Συγκεντρώστε τα υλικά και τα εργαλεία. Στο συγκεκριμένο project χρησιμοποιήθηκε δίχρωμος, διακοσμητικός σπάγκος (twine), αλλά μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με κορδέλα ή δερμάτινο κορδόνι. Το φυτό της φωτογραφίας είναι παχύφυτο Εχεβέρια, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρά γλαστρικά φυτά της αρεσκείας σας. Το πλεονέκτημα των παχύφυτων είναι ότι χρειάζονται πιο αραιά πότισμα και αυτό κάνει τη φροντίδα τους πολύ εύκολη.

Mossball-4-Soil

Ξεκινήστε ξεπλένοντας ελαφρά τις ρίζες του φυτού από το πολύ χώμα. Στη συνέχεια βάλτε μέσα στο μπολ το χώμα και την άργιλο έτσι ώστε να φτιάξετε ένα εύπλαστο μίγμα που να μοιάζει με πηλό και να μπορεί να πλάθετε σε μπάλα. Αν χρειαστεί προσθέστε και λίγο νερό.

Mossball-5-Moss

Ψεκάστε το ξερό σφάγνο με νερό και στη συνέχεια τυλίξτε το γύρω από τις ρίζες του φυτού δημιουργώντας μια μπάλα.

Mossball-6-Ball-645x654

Στη συνέχεια πάρτε λίγο- λίγο από το μίγμα του χώματος και κολλήστε το με τα χέρια σας γύρω από τη μπάλα των ριζών σα να παίζετε με πηλό! Στο τέλος θα πρέπει να κρατάτε μια ομοιόμορφη χωμάτινη μπάλα. Τυλίξτε πάνω στη λάσπη τα φρέσκα, πράσινα βρύα και καλύψτε εντελώς το χώμα.

Mossball-7-Twine

Σχεδόν τελειώσατε! Πάρτε τον σπάγκο και αρχίστε να τον γυρίζετε γύρω γύρω από την μπάλα για να σταθεροποιήσετε τα βρύα στη θέση τους και στο τέλος φτιάξτε μια μεγάλη θηλιά από τις 2 άκρες που θα περισσέψουν, για να μπορείτε να το κρεμάτε. Προσέξτε πώς θα μοιράσετε το βάρος της μπάλας ώστε να μπορεί να παραμένει όρθια όταν θα την κρεμάσετε.

cec250f28459bbccb178c7b0c07cdd13

Τοποθετήστε το κρεμαστό σας δημιούργημα σε ένα μέρος που να είναι φωτεινό και ψεκάζετέ το καθημερινά (ιδανικά νωρίς το πρωί) για να το διατηρείτε υγρό. Αν χρησιμοποιήσετε φυτό με μεγαλύτερες απαιτήσεις σε υγρασία, μπορείτε να βυθίζετε 2 φορές την εβδομάδα την μπάλα του χώματος μέσα σε μια λεκανίτσα με νερό για 10 δευτερόλεπτα!

 

Πηγή: Brit + co

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>