Συνταγή :: γλυκό μαστίχας

μαστίχα υποβρύχιο γλυκό

Είναι μία από τις χαρακτηριστικότερες, παιδικές μας γεύσεις. Μυρίζει Ελλάδα. Και πώς να μην μυρίζει Ελλάδα όταν μιλάμε για το γλυκό μαστίχας. Η ιστορία της μαστίχας, του πολύτιμου αυτού θησαυρού, πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω. Η παράδοση λέει ότι οι Ρωμαίοι βασάνισαν τον Άγιο Ισίδωρο για να αλλαξοπιστήσει και τοποθέτησαν το ταλαιπωρημένο του σώμα κάτω από έναν σκίνο, στη νότια Χίο. Ο σκίνος τον λυπήθηκε και … δάκρυσε. Τα δάκρυά του δεν ήταν άλλα από την μαστίχα.

Το γλυκό μαστίχα, αυτή η αγαπημένη καλοκαιρινή λιχουδιά γνωστή και ως υποβρύχιο, συνεχίζει να ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους. Το ξέρετε όμως ότι μπορείτε εύκολα και γρήγορα να το φτιάξετε και μόνοι σας στο σπίτι; Διαβάστε την παρακάτω συνταγή από το βιβλίο Τα Κεράσματα της Γιαγιάς και δεν θα το μετανιώσετε.

 

Υλικά:

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 9-10 γραμ. μαστίχας
  • 1,5 κουταλάκια χυμό λεμονιού
  • 2/3 φλιτζανιού νερού

 

Εκτέλεση:

Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσουν.

Ξαφρίζετε και δοκιμάζετε εάν έδεσε το σιρόπι: ρίχνετε 1 – 2 σταγόνες από το σιρόπι σε ένα πιατάκι με κρύο νερό και αν πέφτοντας το σιρόπι σχηματίσει κόμπους, τότε είναι έτοιμο.

Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και αφήνετε να πάρει 1 – 2 βράσεις ακόμη.

Στο μεταξύ κοπανίζετε σε γουδί τη μαστίχα ώστε να γίνει σκόνη, τη ρίχνετε μέσα στο χλιαρό σιρόπι και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα, πάντα προς μία κατεύθυνση, έως ότου γίνει μια άσπρη μάζα.

Όταν κρυώσει, βάζετε το γλυκό στα βάζα.

Σερβίρετε με παγωμένο νερό.

 

Βρείτε πολλές ακόμη, ελληνικές, παραδοσιακές συνταγές στο βιβλίο Τα Κεράσματα της Γιαγιάς των εκδόσεων Ψύχαλου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>