Συντήρηση τροφίμων :: γλυκό του κουταλιού κεράσι

kerasia

Το γλυκό του κουταλιού κεράσι είναι ίσως ο βασιλιάς αυτών των παραδοσιακών γλυκών. Αρωματικό και τραγανό είναι το αγαπημένο κέρασμα για μικρούς και μεγάλους. Τώρα που τα κεράσια είναι στην εποχή τους τι θα λέγατε να το δοκιμάσετε;

Η συνταγή που σας δίνουμε είναι δοκιμασμένη και μάς την έχει δώσει η μετρ του είδους Ζωή Σπυροπούλου από τη Θεσσαλονίκη.

Υλικά:

  • 2 κιλά κεράσια (πετροκέρασα) τραγανά
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι του καφέ νερό
  • 2-3 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
  • λίγο ξινό ή λεμόνι, βανίλια

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε καλά τα κεράσια και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Αφού τα πατήσουμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας από όλες τις πλευρές, να μαλακώσουν, αφαιρούμε εύκολα το κουκούτσι κρατώντας ανάποδα μια φουρκέτα μαλλιών. Θα πρέπει να το κάνουμε με προσοχή για να μη διαλύσουμε το κεράσι
  2. Ξεπλένουμε τα κουκούτσια με ένα φλιτζανάκι νερό και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τα καθαρισμένα κεράσια.
  3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη στα κεράσια και τα αφήνουμε να σταθούν για 1-2 ώρες.
  4. Βράζουμε το μίγμα φρούτων και ζάχαρης σε χαμηλή φωτιά έως ότου λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια δυναμώνουμε τη φωτιά αν θέλουμε το γλυκό να γίνει ανοιχτόχρωμο. Ξαφρίζουμε κατά τη διάρκεια του βρασμού με τρυπητή κουτάλα και προς το τέλος του βρασμού ρίχνουμε τη γλυκόζη. Το γλυκό είναι έτοιμο όταν αλλάξει ο βρασμός, δηλαδή όταν οι φουσκάλες μεγαλώσουν. Τότε πρέπει να ρίξουμε και το ξινό ή το λεμόνι.
  5. Βγάζουμε το γλυκό από τη φωτιά και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα για να μαζευτεί ο αφρός που έμεινε στο κέντρο και να τον αφαιρέσουμε εύκολα. Επίσης, με τις κυκλικές αυτές κινήσεις φουσκώνουν τα κεράσια και μένουν τραγανά.
  6. Αφού κρυώσει το γλυκό το βάζουμε σε καθαρά και στεγνά βάζα και το αποθηκεύουμε.

Αν θέλετε να μάθετε κι άλλες παραδοσιακές συνταγές για γλυκά του κουταλιού, σπιτικά λικέρ και αναψυκτικά μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο της Ζωής Σπυροπούλου από τις εκδόσεις Ψύχαλου.

photo credit: thegardenofeating.org

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Το σχόλιο σας