BOTTLE TOWERS :: Κατακόρυφοι λαχανόκηποι σε πλαστικά μπουκάλια

κάθετος λαχανόκηπος πλαστικά μπουκάλια

Κατακόρυφοι λαχανόκηποι σε πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών ή νερού! Και όμως γίνεται! Πολλοί από εσάς που καταπιάνεστε με την αστική λαχανοκομία μπορεί να έχετε συναντήσει δημοσιεύσεις που αφορούν στα λεγόμενα bottle towers! Στην ουσία πρόκειται για κατακόρυφες κατασκευές από πλαστικά μπουκάλια που γεμίζονται με χώμα και μπορούν σε ελάχιστο χώρο να φιλοξενήσουν πολλά φυτά που αναπτύσσονται καθ’ ύψος. Έτσι, ακόμα και αν κάποιος διαθέτει ένα πολύ μικρό μπαλκονάκι, μπορεί να καλλιεργήσει λαχανικά και μυρωδικά για την κουζίνα του ή φρέσκες βιολογικές φράουλες!

Αν θέλετε να μάθετε πώς να φτιάξετε έναν τέτοιο «πύργο» ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα:

bottle towers1. Πάρτε ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού ή νερού. Κρατήστε το καπάκι στο 1ο μπουκάλι του πύργου που θα συγκρατεί το χώμα όταν θα κρεμαστεί στον τοίχο.

2. Κόψτε περιμετρικά τον πάτο του 1ου μπουκαλιού με έναν ψαλίδι.

3. Γυρίστε το μπουκάλι ανάποδα (με το καπάκι προς τα κάτω) και με ένα αιχμηρό αντικείμενο (π.χ. ψαλίδι) ανοίξτε 2 τρύπες (τη μια απέναντι από την άλλη) σε απόσταση περίπου 3 εκ. πάνω από το καπάκι. Οι τρύπες αυτές θα χρησιμεύσουν για την αποστράγγιση του χώματος κατά το πότισμα.

κατακόρυφα μποστάνια

4. Γεμίστε το 1ο μπουκάλι που ετοιμάσατε με αφράτο χώμα (κομπόστ) αφήνοντας στο πάνω μέρος περίπου 3 εκ. κενό, μέχρι το χείλος του μπουκαλιού.

5. Τοποθετήστε το 1ο μπουκάλι με χώμα στο κάτω μέρος του μεταλλικού φράχτη που θα στερεώσετε τον πύργο.

πλαστικά μπουκάλια λαχανόκηπος

6. Ετοιμάστε τα επόμενα 3 μπουκάλια του πύργου (Νο. 2, 3 και 4). Αφαιρέστε τα καπάκια και κόψτε περιμετρικά τους πάτους. Αναποδογυρίστε το πρώτο μπουκάλι, γεμίστε το με χώμα αφήνοντας στο πάνω μέρος 2-3 εκ. κενό, σφηνώστε το επόμενο μπουκάλι μέσα στο πρώτο και συνεχίστε να γεμίζετε με χώμα. Επαναλάβετε τη διαδικασία και με το τρίτο μπουκάλι.

κατακόρυφοι λαχανόκηποι πλαστικά μπουκάλια7. Τοποθετήστε την κολώνα των 3 μπουκαλιών που φτιάξατε πάνω στο 1ο μπουκάλι (βάσης) που έχετε ήδη στερεώσει στον φράχτη.

8. Στερεώστε την κατασκευή (κολώνα) με ανθεκτικά νήματα πάνω στον φράχτη.

living green λαχανόκηπος

9. Στην κορυφή της κολώνας, φτιάξτε ένα σύστημα ποτίσματος με 2 πλαστικά μπουκάλια. Κόψτε ένα μπουκάλι περίπου στη μέση, αφαιρώντας τον πάτο και σφηνώστε το ανάποδα (χωρίς το καπάκι) στην κορυφή της κολώνας (να εισχωρήσει το στόμιο μέσα στο χώμα). Αυτό το μπουκάλι θα παίξει, ουσιαστικά, το ρόλο του χωνιού για το νερό του ποτίσματος.

10. Από ένα δεύτερο μπουκάλι, κόψτε τον πάτο. Βιδώστε το καπάκι του και με ένα ηλεκτρικό τρυπάνι κάντε μια λεπτή τρύπα στο κέντρο του πώματος. Τοποθετήστε το ανάποδα (με το καπάκι προς τα κάτω) μέσα στο χωνί, στην κορυφή της κολώνας. Γεμίστε το με νερό. Το σύστημα ποτίσματος είναι έτοιμο!

κάθετος λαχανόκηπος

σπιτικός λαχανόκηπος

λαχανόκηπος μπουκάλια

11. Όταν το χώμα σε όλη την κολώνα διαβρεχτεί και δούμε σταγόνες να στάζουν από τις δύο τρύπες αποστράγγισης στη βάση της κολώνας, τότες είστε έτοιμοι για να ξεκινήσετε το φύτεμα! Πάρτε ένα κοφτερό μαχαίρι (κοπίδι) και κάντε μια σχισμή σαν τσέπη σε καθένα από τα μπουκάλια Νο 1, 2, 3 και 4.

12. Κάντε με το δάχτυλό σας μια μικρή τρύπα στο χώμα σε κάθε τσέπη και φυτέψτε μικρά φυτάρια από διάφορα σαλατικά και μυρωδικά. Σε λίγες μέρες τα φυτά θα σχηματίσουν καινούριες ρίζες και θα αρχίσουν να αναπτύσσονται. Το σύστημα έχει ελάχιστες απώλειες υγρασίας με αποτέλεσμα να χρειάζεται πιο αραιό πότισμα απ” ότι οι συνηθισμένες γλάστρες!

κάθετος λαχανόκηπος πλαστικά μπουκάλια

Σε μερικές μόνο εβδομάδες μπορείτε να έχετε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα!

Καλή επιτυχία!

 

Πηγή: container gardening

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>