Βάφουμε τα πιο φυσικά Πασχαλινά αβγά και τα στολίζουμε με φύλλα

πασχαλινά αβγά φυσικές βαφές φύλλα

Έφτασε πάλι αυτή η όμορφη εποχή… Που η φύση φοράει τα γιορτινά της και εμείς ετοιμαζόμαστε για το Πάσχα. Τι θα λέγατε φέτος να συνδυάζαμε αυτά τα δύο; Να φέρουμε την ομορφιά και την αναγέννηση της φύσης στα Πασχαλινά μας έθιμα δηλαδή. Στο Living Green, κάθε χρόνο, επιλέγουμε να βάφουμε τα Πασχαλινά μας αβγά με τα πιο φυσικά υλικά -αυτά της μαμάς φύσης. Έτσι θα κάνουμε και φέτος. Αποφασίσαμε όμως να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα και να τα στολίσουμε κιόλας με μικροσκοπικά φύλλα που λίγο – πολύ όλοι έχουμε στις γλάστρες και στα μπαλκόνια μας. Το αποτέλεσμα είναι 100% φυσικό και 100% εντυπωσιακό! Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

φυτικές βαφές αβγά πάσχα

Υλικά:

  • 12 λευκά αβγά
  • 12 καρότα κομμένα σε κομμάτια 2-3 εκ.
  • Περίπου 5 πατζάρια κομμένα σε κυβάκια των 2-3 εκ.
  • 1 μωβ λάχανο ψιλοκομμένο
  • 500γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο
  • 5 κουταλιές πάπρικα
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1,5 κούπες λευκό ξύδι
  • Αλάτι
  • 1/4 φλ. φρέσκα, μαλακά φύλλα βοτάνων, όπως μαϊντανό, κόλιανδρο, βασιλικό, μέντα
  • 2 ζευγάρια διάφανο, nylon καλσόν κομμένο σε “κυλίνδρους” των 5εκ.

Διαλέγουμε κατσαρόλες που δεν είναι πολύ φαρδιές ώστε να βυθίζοντα εξ” ολοκλήρου τα αβγά μας μέσα στο υγρό και να μην αραιώνει πολύ η βαφή. Χρησιμοποιούμε μία κατσαρόλα για κάθε χρώμα.

Για την πορτοκαλί βαφή, ρίχνουμε 5 φλιτζάνια νερό σε μία κατσαρόλα μαζί με τα καρότα, την πάπρικα και 1 κουταλάκι αλάτι (ή παραπάνω αν θέλουμε να έχουν τα αβγά μας περισσότερες “πιτσιλιές’). Ανακατεύουμε καλά, ανάβουμε το μάτι και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και το αφήνουμε να βράσει για 1 ώρα.

Για την μπλε βαφή, ρίχνουμε 5 φλιτζάνια νερό σε μία κατσαρόλα μαζί με το μωβ λάχανο και 1 κουταλάκι αλάτι.

Για την ροζ βαφή, 5 φλιτζάνια νερό σε μία κατσαρόλα μαζί με τα πατζάρια και 1 κουταλάκι αλάτι.

Για την πράσινη βαφή, 5 φλιτζάνια νερό σε μία κατσαρόλα μαζί με το σπανάκι και 1 κουταλάκι αλάτι.

Οι οδηγίες βρασμού είναι ίδιες για όλες τις βαφές.

Αφαιρούμε τα λαχανικά από τις κατσαρόλες έτσι ώστε να μείνουν τα αβγά μόνο με το υγρό. Αφαιρούμε το υγρό και το ζυγίζουμε σε μία κανάτα ή μετράμε με φλιτζάνια ώστε να ξέρουμε την ακριβή ποσότητα. Επιστρέφουμε το υγρό της βαφής στην εκάστοτε κατσαρόλα και προσθέτουμε 3 κουταλάκια λευκό ξύδι για κάθε φλιτζάνι βαφής, και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 30 λεπτά.

αβγα πασχαλιάτικα φυσικά φύλλα

Χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας, τρίβουμε ελαφρά κάθε αβγό με ξύδι. Κόβουμε το φυλλαράκι της επιλογής μας, το τοποθετούμε πάνω στο αβγό, το κρατάμε σταθερό και προσεκτικά περνάμε τον “κύλινδρο” του καλσόν ώστε το αβγό να βρίσκεται περίπου στο κέντρο του. Με αυτό τον τρόπο σταθεροποιούμε το φυλλαράκι στη θέση που θέλουμε. Τεντώνουμε το καλσόν, στρίβουμε ελαφρά τις δύο άκρες του και τις δένουμε μεταξύ τους με έναν κόμπο.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικό βίντεο με τις οδηγίες βήμα-βήμα για τα stencil φυλλαράκια εδώ.

Τοποθετούμε 3 αβγά σε κάθε κατσαρόλα με βαφή, και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, με κλειστό καπάκι, για 10 περίπου λεπτά. Αφαιρούμε τις κατσαρόλες από την φωτιά και τις αφήνουμε να κρυώσουν, με κλειστό το καπάκι, για ακόμη 15 λεπτά. Τοποθετούμε όλες τις κατσαρόλες, εκτός από αυτήν με τα πατζάρια, στο ψυγείο για 1 βράδυ. Για την βαφή με τα πατζάρια, τοποθετούμε την κατσαρόλα στο ψυγείο για 1 ώρα για να έχουμε το χρώμα που βλέπετε στην πρώτη φωτογραφία. Αν θέλετε να γίνουν πιο φωτεινά και πιο έντονα ροζ, αφήστε τα στο ψυγείο ολονυχτίς. Αν θέλετε, ελέγχετε μετά από 6-8 ώρες για να δείτε τις αποχρώσεις που έχουν πάρει τα αβγά σε κάθε κατσαρόλα. Μόλις έχουν αποκτήσει το χρώμα που θέλετε, αφαιρείτα τα αβγά από τις κατσαρόλες, πετάτε τα καλσόν και τα φυλλαράκια, και τοποθετείτε τα αβγά σε μια σχάρα με το σχήμα από τα φυλλαράκια προς τα πάνω για να στεγνώσουν για τουλάχιστον 1 ώρα.

Όταν θέλετε να τα παρουσιάσετε, βουτήξτε λίγο χαρτί κουζίνας σε ελαιόλαδο και απαλά καλύψτε το εξωτερικό των αβγών ώστε να γυαλίσουν. Διατηρείστε τα στο ψυγείο.

Καλό Πάσχα!

 

Πηγή: Adventures in cooking

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Το σχόλιο σας