DIY κηπουρική :: συρμάτινα κλουβιά υποστήλωσης για τοματιές

PicMonkey Collage

Αν καλλιεργείτε τοματιές στον κήπο ή στο μπαλκόνι θα ξέρετε σίγουρα ότι από ένα σημείο και πέρα το φυτό χρειάζεται υποστήλωση για να μπορέσει να αναπτυχθεί σε ύψος και να συγκρατεί με ασφάλεια τον καρπό.

Ένας εύκολος τρόπο για να στηρίξετε τους μακριούς βλαστούς της τοματιάς είναι τα συρμάτινα κλουβιά.

Ξεχάστε τα καλάμια, ξεχάστε τα νήματα που κάθε λίγο και λιγάκι πρέπει να ανανεώνετε ή να προσθέτετε και βάλτε τις τομάτες στο κλουβί! Με τα συρμάτινα κλουβιά ξεμπερδεύετε μια κι έξω. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτός ο τρόπος υποστύλωσης τομάτας είναι ο πιο διαδεδομένος στους «τεμπέληδες» κηπουρούς!

 

Υλικά και Εργαλεία που θα χρειαστείτε

Δερμάτινα γάντια κήπου

Ένα ρολό κοτετσόσυρμα ή συρμάτινο δομικό πλέγμα για οπλισμό σκυροδέματος (μπετόν)

2 τσιμεντόλιθοι

Κοφτάκι για σύρμα

Χοντρό σχοινί ή δεματικό νήμα κήπου

Ξύλινοι πάσσαλοι ή μπετόβεργες

 

Οδηγίες Συναρμολόγησης

TomatoCage-1

  1. Σε μια επίπεδη επιφάνεια, ξεκινήστε να απλώνετε το συρμάτινο ρολό φορώντας γάντια για να μην τραυματίσετε τα χέρια σας. Στερεώστε την ελεύθερη άκρη του πλέγματος με τον ένα τσιμεντόλιθο και ξετιλύξτε σε μήκος περίπου 2,5 μ. Στερεώστε και την άλλη πλευρά του πλέγματος με τον δεύτερο τσιμεντόλιθο ώστε να είστε έτοιμοι για να κόψετε το κομμάτι που χρειάζεστε.
  2. Μετρήστε περίπου 11 τετράγωνα από τη μία άκρη του πλέγματος έως την άλλη και κόψτε με το κοφτάκι στο σημείο που δείχνει το σχήμα. Τα τετράγωνα του πλέγματος θα πρέπει να έχουν περίπου πλάτος 15 εκ.TomatoCage-2
  3. Αφαιρέστε προσεκτικά τους τσιμεντόλιθους που κρατάνε το πλέγμα επίπεδο και φτιάξτε ένα ρολό, διαμέτρου περίπου 45 εκ. Ενώστε τις άκρες, γυρίζοντας προσεκτικά τα σύρματα κάθε τετραγώνου προς τα μέσα (όπως φαίνεται στην φωτογραφία) και έχετε έτοιμο το πρώτο σας κλουβί υποστήλωσης.TomatoCage-3
  4. Αν έχετε πολλά φυτά μπορείτε να φτιάξετε κι άλλα κλουβιά, ίδιου μεγέθους, και να τα ενώσετε μεταξύ τους με σχοινί ή ανθεκτικό νήμα κηπουρικής. Για να τα στερεώσετε, μπήξτε στο χώμα μια μπετόβεργα ή έναν ξύλινο πάσσαλο και δέστε με το ίδιο νήμα το κλουβί πάνω σε αυτά.

 

Οι τομάτες θα μπλέκουν τους τρυφερούς βλαστούς τους μέσα στο πλέγμα καθώς να αναπτύσσονται και θα υποστυλώνονται μόνες τους. Έτσι, το μόνο που θα μένει σε εσάς είναι να μαζεύετε τους ζουμερούς καρπούς, όταν ωριμάσουν!

 

Αν θέλετε να μάθετε κι άλλα κόλπα για να κάνετε τη ζωή στον κήπο πιο εύκολη, μπορείτε να διαβάσετε το «εγχειρίδιο του τεμπέλη κηπουρού» από τις εκδόσεις Ψύχαλου!

 

Πηγή: modernfarmer.com

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>