Συνταγή :: χαλβάς του μπακάλη

Φεβρουαρίου 24, 2017 | διατροφή & υγεία | Το σχόλιο σας »

χαλβας του μπακάλη συνταγή

Παραδοσιακό, θρεπτικό, ελληνικό και άκρως αγαπημένο επιδόρπιο. Ο χαλβάς του μπακάλη έχει περίοπτη θέση στην ελληνική διατροφή, όχι μόνο την περίοδο της Σαρακοστής αλλά γενικότερα, ως μία θρεπτική και νόστιμη λύση για γλυκό. Σας έχουμε λοιπόν αυθεντική συνταγή για να φτιάχνετε σπίτι όποτε τον λαχταράτε!

Υλικά:

  • 120ml νερό
  • 280γρ. ζάχαρη
  • 5 φιαλίδια βανιλίνη
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 340γρ. ταχίνι
  • 2γρ.τσουένι (ρίζα κέθρου ή χαλβαδόριζα)
  • 1 κούπα αμύγδαλα, ή φυστίκια Αιγίνης ή κακάο -αν θέλετε.

Βράζουμε το νερό με το τσουένι για 5 λεπτά και το σουρώνουμε.

Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, προσθέτουμε την ζάχαρη και βράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι το σιρόπι να φτάσει τους 120 C.

Αφήνουμε πάλι να κρυώσει για 5 λεπτά και διαλύουμε μέσα τις βανίλιες και το μέλι.

Βάζουμε το ταχίνι στο μίξρε μαζί με όλο του το λάδι και χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει βελούδινη και κρεμώδη υφή (3-4 λεπτά).

Προσθέτουμε σταδικά τα 3/4 από το σιρόπι στο ταχίνι και αναδεύουμε συνεχώς με γρήγορες κινήσιες με σκληρή κουτάλα. Αυτό βοηθά στον σχηματισμό κρυστάλων που μαζί με το τσουένι δίνουν τη χαρακτηριστική υφή στον χαλβά.

Προσθέτουμε στο υπόλοιπο σιρόπι, αν θέλουμε, 1 κούπα καβουρντισμένα αμύγδαλα ή ψημένα, ή ανάλατα φυστίκια Αιγίνης, ή κακάο και μετά τα προσθέτουμε στο μείγμα του χαλβά.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν πολύ καλά όλα τα υλικά και το μείγμα να γίνει σαν σφιχτή ζύμη.

Λαδώνουμε με σησαμέλαιο μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, ρίχνουμε μέσα τον χαλβά και πιέζουμε ώστε να συμπιεστεί αρκε΄τα.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 36 ώρες να δέσει.

 

Καλή επιτυχία & καλή Σαρακοστή!

Η συνταγή είναι του αγαπημένου μας συγγραφέα Γεώργιου Καραγιάννη.

Πηγή φωτογραφίας: space food

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Το σχόλιο σας