petroselinum hortense ή απλά μαϊντανός!

Ο μαϊντανός περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α και C και ανόργανα άλατα. Περιέχει επίσης ένα πολύ δυνατό αιθέριο έλαιο, ιδίως μέσα στους σπόρους, στους οποίους αποδίδονται και αφροδισιακές ιδιότητες! Ο μαϊντανός έχει διουρητικές, καθαρτικές και αντιανεμικές ιδιότητες. Όσον αφορά τη φαρμακευτική του χρήση, πρέπει να χορηγείται με προσοχή και πάντα έπειτα από ιατρική συνταγή. Σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει δηλητηριάσεις. Δεν πρέπει να χορηγείται σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα στα νεφρά, στις εγκύους καθώς προκαλεί συρρίκνωση της μήτρας και στις γυναίκες που θηλάζουν.

Μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλινο, ο μαϊντανός θεωρείται ένα από τα πιο διαδεδομένα λαχανικά. Συνοδεύει άριστα ψάρι, κρέας, σάλτσες, σούπες και λαχανικά, ενώ ελάχιστα είναι τα πιάτα που δεν περιέχουν μαϊντανό. Όπως και πολλά άλλα αρωματικά βότανα, προστίθεται στο φαγητό τα τελευταία λεπτά του ψησίματος για να μην αλλοιώνεται το άρωμά του.

περισσότερα για το μαϊντανό, την καλλιέργεια και τη χρήση του στο βιβλίο αρωματικά φυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>