μικρή ιστορία για το σιάτσου

siatsu

Το σιάτσου είναι ιαπωνική λέξη που σημαίνει «δαχτυλική πίεση». Αποτελεί τη νέα ονομασία μιας εκ των παλαιότερων μορφών ιατρική – της χειροπρακτικής. Όλοι μας διαθέτουμε τη θεραπευτική δύναμη της αφής και ανταποκρινόμαστε σε αυτή. Πρόκειται για μια φυσική ικανότητα που οι άνθρωποι αρχίζουν ξανά να εκτιμούν σήμερα. Το σιάτσου κάνει χρήση τεχνικών διαχτυλικής πίεσης και χειρομάλαξης, προκειμένου να θεμελιώσει τη φυσική δομή του σώματος και τις φυσικές εσωτερικές του ενέργειες, να συμβάλει στην πρόληψη ασθενειών και να ενισχύσει την υγεία.

Το σιάτσου χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική του απλότητα. Αναπτύχθηκε από προγενέστερες μορφές χειρομάλαξης, όπως της Άνμα στην Ιαπωνία (Άνμο ή Τουίνα στην Κίνα) που χρησιμοποιούν τη μάλαξη, τα ελαφρά χτυπήματα, το ζούληγμα, την πίεση και το τράβηγμα για την τόνωση των μυών και των κυκλοφορικών συστημάτων του σώματος. Το σιάτσου, αντιθέτως, κάνει χρήση ελάχιστων τεχνικών και ένας παρατηρητής θα συμπέραινε πως δεν συμβαίνει τίποτα αξιόλογο εκτός από μια σταθερή χαλαρή πίεση σε διάφορα σημεία του σώματος με το χέρι ή τον αντίχειρα, μια ελαφριά πίεση των αγκώνων ή μια απλή περιστροφή ενός άκρου. Μοιάζει σχεδόν με νωθρή δραστηριότητα και όντως είναι, στο βαθμό που διατηρεί την ενέργεια του ανθρώπου. Όμως, κάτω από τις απλές κινήσεις, κάτι πολύ σημαντικό συντελείται στην ενέργεια του σώματος σε ήπιο βαθμό.

από το βιβλίο του σιάτσου, ζωτικότητα και υγεία, μέσα από την τέχνη της αφής.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>