Σύμφωνα με την έρευνα της Wendy Waters η γενιά των σημερινών 20ρηδων προτιμά τα διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης από ότι τις μονοκατοικίες στα προάστια, τα iPhone από τα αυτοκίνητα και θέλει να κινείται περισσότερο με τα πόδια και το ποδήλατο. Η ιδιοκτησία αυτοκινήτου δεν σημαίνει πια «ελευθερία κινήσεων», αλλά δυσκινησία και έξοδα.
Αν και στην ηλικία των 20 οι προτεραιότητες είναι εκ των πραγμάτων διαφορετικές, η έρευνα έδειξε ότι τα αποτελέσματα δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ηλικία.
Η κοινωνία και η οικονομία δείχνουν μια σημαντική αλλάγή από την οικονομία του καταναλωτισμού στην οικονομία της γνώσης και της εμπειρίας. Οι άνθρωποι δείχνουν να αντιλαμβάνονται την ποιότητα ζωής όχι ανάλογα με το πόσα υλικά αγαθά θα καταναλώσουν, αλλά με τό πόσο μπορούν να επενδύσουν στα χόμπυ, την περιποίηση του σώματος, τα ταξίδια, την εκπαίδευση και στην απόκτηση περισσότερων εμπειριών σε όλους τους τομείς.
Δείτε μερικά πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα:
Η εργασία στο κέντρο της πόλης προάγει τις καινοτόμες ιδέες
Κατ” αρχίν, γιατί η πόλη έχει περισσότερα ερεθίσματα, αλλά και διότι μπορούν να οργανωθούν εύκολα meetings εκτός γραφείου, όπου το χαλαρό περιβάλλον και η καλή διάθεση βοηθά τους ανθρώπους να σκέφτονται πιο αποτελεσματικά και πιο δημιουργικά.
Η διαμονή σε διαμέρισμα κοντά στη δουλειά ταιριάζει με την λογική της «οικονομίας της εμπειρίας»
Η μείωση του κόστους μεταφοράς από και προς τη δουλειά, η εξοικονόμηση χρόνου για να αφιερώσει κανείς στον ευατό του και την οικογένεια του και η ποικιλία επιλογών κάνουν το κέντρο της πόλης ιδιαίτερα θελκτικό για τους ανθρώπους που θέλουν να επενδύουν στις εμπειρίες και όχι στην κατανάλωση υλικών αγαθών.
Οι νέες γενιές αποδοκιμάζουν το αυτοκίνητο
Οι νέοι δεν συνδέουν πια το αυτοκίνητο με την αίσθηση ελευθερίας στην έκφραση και στην κίνηση. Αντίθετα πορτιμούν τα ηλεκτρονικά μέσα, όπως τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα mp3 players για να εκφραστούν. Οι μετρήσεις στις ΗΠΑ και των Καναδά δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός χιλιομέτρων που οδηγήθηκαν από νέους ηλικίας 18-34 συνεχώς μειώνεται. Αντίθετα, η αύξηση της πεζοπορίας, της ποδηλασίας και της χρήσης ΜΜΜ δείχνουν πως οι νέοι επιλέγουν τη διαβίωση σε αστικό περιβάλλον, όπως το κέντρο των πόλεων.
Το συμπέρασμα της έρευνας δείχνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θυσιάζουν τον κήπο του σπιτιού στα προάστια προκειμένου να βρίσκονται κοντά στη δουλειά και το σχολείο, να οδηγούν λιγότερο και να απολαμβάνουν έναν πρωινό καφέ καθώς περπατούν μέχρι το γραφείο!
Άραγε θα μπορούσε ποτέ το κέντρο της Αθήνας να αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τις ελληνικές οικογένειες;
Κατεβάστε την έρευνα GWL Realty Advisors Report σε PDF