2011: διεθνές έτος δασών

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ χαρακτήρισε το 2011 ως το Διεθνές Έτος Δασών για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την αειφόρο διαχείριση, τη διατήρηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη όλων των τύπων δασών.

Τα δάση παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός σταθερού κλίματος του πλανήτη και είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την ευημερία των 7 εκατ. ανθρώπουν που ζουν σήμερα σε αυτόν. Καλύπτουν το 31% της συνολικής του επιφάνειας και εκτιμάται ότι 1,6 δισεκατ. άνθρωποι-συμπεριλαμβανομένων και περισσότερων από 2.000 που ανήκουν σε γηγενείς πολιτισμούς-εξαρτώνται από τα δάση για τον βιοπορισμό τους. Εκτός από την τροφή και στέγη, τα δάση προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, όπως ξυλεία, καυσόξυλα, φρούτα, ξηρούς καρπούς, και φαρμακευτικά φυτά. Το 2004, το εμπόριο των δασικών προϊόντων επέφερε κέρδη αξίας 327 δισ. $.

 Η διατήρηση των δασικών οικοσυστημάτων μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της προσαρμοστικότητας μας στην κλιματική αλλαγή. Οι προστατευόμενες περιοχές (όπως βιόσφαιρας και τα εθνικά πάρκα) θεωρείται μία από τις πιο αποτελεσματικές και οικονομικά αποδοτικές λύσεις για τη διατήρηση των δασών.

Ο Όμιλος Σερρών για Unesco καιτo KΠN της ΠΡΑΞΙΣ συμμετέχουν στο έτος με την δημιουργία 2 εκπαιδευτικών  προγραμμάτων, που θα πραγματοποιήσουν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών και αφορούν στα: »Περπατώ εις το δάσος, όταν ο λύκος δεν είναι εδώ» και τα υπό εξαφάνιση «Χρυσαετό,  Βίδρα, και λεβάντα» που υπάρχουν στα βουνά του νομού . Επίσης, θα πραγματοποιήσουν e-campaign για την υποστήριξη των προγραμμάτων μαζί με συνεργαζόμενους φορείς .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>