πώς να ξεχωρίζετε τα φρέσκα αβγά

Αν δεν έχετε την τύχη να παράγετε μόνοι σας τα αβγά που καταναλώνετε τότε δεν είστε ποτέ σίγουροι για την φρεσκάδα των αβγών που έχετε αγοράσει. Υπάρχουν όμως τρόποι για να υπολογίσετε περίπου τη  ηλικία του αβγού.

Το μέγεθος του θύλακα αέρα στο εσωτερικό του αβγού είναι ένα πρώτο σημείο που μπορεί κανείς να διαγνώσει την ηλικία του. Τα ολόφρεσκα αβγά δεν έχουν θύλακα αέρα στο εσωτερικό τους. Καθώς οι μέρες περνούν το περίεχομενο του αβγού συρρικνώνεται και δημιουργείται ο θύλακας. Ένα φρέσκο αβγό έχει θύλακα βάθους 3 χιλ.

Το τεστ του νερού:

Η τοποθέτηση του αβγού μέσα σε μια λεκάνη με νερό σάς επιτρέπει να υπολογίσετε περίπου την ποσότητα του αέρα που έχει εγκλωβιστεί στο εσωτερικό του.

  • Ένα φρέσκο αβγό θα παραμείνει στον πάτο της λεκάνης πλαγιαστό, όπως ακριβώς το αφήσατε.
  • Ένα αβγό ηλικίας περίπου 1 εβδομάδας που έχει αρχίσει να δημιουργεί εσωτερικά θύλακα αέρα θα παραμείνει σχεδόν οριζόντιο μιας και η πλατιά του άκρη θα ανασηκωθεί ελαφρά λόγω του αέρα που έχει εγλωβιστεί.
  •  Ένα αβγό ηλικίας 2- 3 εβδομάδων θα κάτσει σχεδόν κατακόρυφα στον πάτο της λεκάνης, έχοντας την μυτερή άκρη προς τα κάτω και την πλατιά προς τα πάνω.
  • Αν το αβγό επιπλέει σημαίνει ότι είναι πολύ παλιό και ακατάλληλο για κατανάλωση.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>