εχινάτσεα: το φυσικό αντιβιοτικό

Συνέχεια στο θέμα «γρίπη» και δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην εχινάτσεα, μιας και είναι το πιο δημοφιλές βότανο για τη μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης και την επίσπευση της ανάρρωσης.

Υπάρχουν 3 βασικά είδη εχινάτσεας: η echinacea purpurea, η echinacea angustifolia και η echinacea pallida. Ωστόσο, το πιο διαδεδομένο είναι το πρώτο.
Στη Γερμανία, η εχινάτσεα αποτελεί τη βασική θεραπεία για τις μολύνσεις του αναπνευστικού. Θεωρείται ενεργοποιητής του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή της φυσικής άμυνας που διαθέτει ο οργανισμός απέναντι στις προσβολές.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη εχινάτσεας από τις πρώτες μέρες ενός κρυολογήματος ή μιας γρίπης επισπεύδει την ανάρρωση και μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων, όπως ο πονοκέφαλος, η υπνηλία, ο βήχας και ο πόνος των αρθρώσεων.Τα αριθμητικά αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρονική διάρκεια της ασθένειας μειώθηκε κατά 30% (από 13 σε 9,5 μέρες) και τα συμπτώματα κατά 50%. Η πιο αποτελεσματική ημερήσια δόση ορίστηκε στα 900 mg, ενώ δεν αποδείχτηκε ότι η προληπτική χρήση της εχινάτσεας βοηθά τον οργανισμό να αντισταθεί σε προσβολές.

Οι συνιστόμενες δόσεις

  • Μορφή σκόνης: 300 mg/ 3 φορές την ημέρα
  • Αλκοολικό βάμμα (1:5): 3-4 ml/ 3 φορές την ημέρα
  • Χυμός εχινάτσεας: 2-3 ml/ 4 φορές την ημέρα
  • Αποξηραμένη ρίζα: 1-2 g/ 3 φορές την ημέρα

Πολλοί βοτανοθεραπευτές υποστηρίζουν ότι οι υγρές μορφές της εχινάτσεας είναι πιο αποτελεσματικές από ότι οι κάψουλες ή οι ταμπλέτες και αυτό οφείλεται στο ότι έρχονται σε άμεση επαφή  με τις αμυγδαλές και τους ιστούς της λέμφου στο λαιμό.

Ξεκινήστε λοιπόν την εχινάτσεα αμέσως όταν νιώσετε τα πρώτα συμπτώματα και συνεχίστε να τη λαμβάνετε για 1-2 εβδομάδες το πολύ.
Η μακροχρόνια χρήση ή η προληπτική χρήση δεν βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Οι πληροφορίες είναι από το holisticonline.com όπου μπορείτε να διαβάσετε τη βιβλιογραφία του άρθρου για την εχινάτσεα.

photo dredits: barefoot gardener/ common creations

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One thought on “εχινάτσεα: το φυσικό αντιβιοτικό

  1. Πίνγκμπακ: Εχινάτσεα το δημοφιλές βότανο | EcoNews.gr

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>