η ιστορία της τσίχλας

Το μάσημα διαφόρων ουσιών αποτελούσε από πάντα συνήθεια των ανθρώπων  σε όλες τις φυλές και σε όλους τους πολιτισμούς . Για παράδειγμα, οι ιθαγενείς στην αρκτική συνηθίζουν να μασούν το δέρμα μιας μικρόσωμης φάλαινας που λέγεται μονόκερος.  Η “τσίχλα» αυτή ονομάζεται muktuk και είναι πλούσια σε βιταμίνη c, μιας θρεπτικής ουσίας απάραιτητης για τους λαούς αυτούς που στερούνται των φρέσκων φρούτων & λαχανικών από το καθημερινό τους διαιτολόγιο.

Οι αρχαίοι Έλληνες προτιμούσαν κάτι πιο αρωματικό, όπως τους κρυστάλους μαστίχας και οι ιθαγενείς της Αμερικής το ρετσίνι από έλατα, μια συνήθεια την οποία μετέδοσαν και στους αποίκους μεταγενέστερα. Το γεγονός αυτό υπήρξε και ο προπομπός για την πρώτη εμπορική εμφάνιση της τσίχλας ως συσκευασμένο προϊόν από τον John B. Curtis το 1848 στην πολιτεία του Μέιν. Και το όνομα του προϊόντος: State of Maine Pure Spruce Gum!

Ωστόσο, ο πρόγονος της σημερινής τσίχλας είναι το φυσικό κόμμι που έπαιρναν οι Μάγιας του Β. Μεξικού από το δέντρο Manilkara zapota, ήδη από τον δεύτερο αιώνα π.Χ. Γνωστό με το όνομα chicle αποτέλεσε την έμπνευση για τον πρωτοπόρο επιχειρηματία Thomas Adams (1846- 1926), ο οποίος κατά τη δεακετία του 1860 διατηρούσε στενές σχέσεις με τον εξόριστo μεξικανό στρατηγό Antonio Lopez de Santa Anna (1794- 1876). Στην αρχή ο Adams προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την ουσία στη βιομηχανία ελαστικών για ποδήλατα, αλλά σημείωσε παταγώδη αποτυχία. Μια μέρα που βρισκόταν σε απόγνωση έβαλε από αμηχανία ένα κομμάτι από το υλικό στο στόμα του. Παρατήρησε ότι είχε καλή γεύση και αυτό ήταν αρκετό για να αλλάξει κατεύθυνση. Το Φεβρουάριο του 1871 τοποθετεί τα πρώτα μηχανήματα που πουλούσαν τσίχλες Adams στα φαρμακεία της Αμερικής και η εμπορική ιστορία της τσίχλας ξεκινά! 

Η τσίχλα Adams με γεύση γλυκόριζας, μια από τις πρώτες γεύσεις που κυκλοφόρησαν, πωλείται μέχρι και σήμερα!

photo credits: ben stanfield/ common creations

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>