teatree ή τεϊόδεντρο : το αιθέριο έλαιο για όλες τις δουλειές

Το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου παράγεται από τα φύλλα του δέντρου Melaleuca alternifolia και έχει ισχυρή αντιμικροβιακή, αντιμυκητιασική και αντιιική δράση. Μαζί με τη λεβάντα είναι τα πιο δημοφιλή έλαια και δεν πρέπει να λείπουν από κανένα εναλλακτικό σπίτι.

Το δέντρο melaleuca είναι γηγενές είδος της Αυστραλίας κι έτσι οι ιδιότητές του είναι γνωστές στους ιθαγενείς κατοίκους εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι φυλές τις αυστραλίας συνήθιζαν να τρίβουν τα φύλλα του δέντρου και να εισπνέουν τα αρώμτατα που εκλύονταν για να ανακουφιστούν από μολύνσεις του αναπνευστικού ή έπαιρναν τα φύλλα τα πολτοποιούσαν και τα ακουμπούσαν κατευθείαν πάνω στις πληγές.

Οι βασικές χρήσεις του τεϊόδεντρου συνοψίζονται στις εξής:

  • για τη γρίπη ή το κρυολόγημα με εισπνοές : στάξτε 4-5 σταγόνες σε συσκευή αρωματισμού
  • κατά της ακμής και της λιπαρότητας του δέρματος: μπορείτε να εφαρμόσετε με μια μπατονέτα μια σταγόνα αδιάλυτου ελαίου πάνω στο σπυράκι, αφού πρώτα δοκιμάσετε σε κάποιο άλλο σημείο την αντίδραση του δέρματός σας στο έλαιο.
  • κατά των μυκήτων των νυχιών: σε ποδόλουτρο ή κατευθείαν πάνω στο νύχι όπως και στα σπυράκια
  • για λιπαρά μαλλιά και πιτυρίδα: προσθέστε 30 σταγόνες τεϊόδεντρου σε 100 ml ελαίου jojoba και κάντε μασάζ στο στριχωτό της κεφαλής
  • για την απολύμανση του σπιτιού: διαλύστε 20 σταγόνες σε 100ml νερό και ψεκάστε με αυτό τις επιφάνειες που θέλετε να καθαρίσετε.

Προσοχή: όταν χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί διότι πρόκειται για πολύ ισχυρές φυτικές ουσίες που μπορούν να γίνούν ιδιαίτερα τοξικές αν δεν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες και τις συνιστόμενες δόσεις.

Καλό είναι να συμβουλεύεστε πάντα ένα βιβλίο. Εμείς σας προτείνουμε την Αρωματοθεραπεία της Shirley Price από τις Εκδόσεις Ψύχαλου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>