κιχωρίο :: φτιάξτε υποκατάστατο καφέ από τον λαχανόκηπο

Καθώς απολαμβάνω τον πρώτο μου κρύο {καφέ} από κιχώριο και άλλα φυτικά συστατικά σκέφτηκα να το ψάξω λίγο παραπάνω και να μοιραστώ μαζί σας τις πληροφορίες. Ομολογώ ότι ο καφές είναι για μένα μια σχεδόν απαγορευμένη απόλαυση, λόγω της καφεΐνης, και φαντάζομαι ότι στην κατηγορία αυτή θα είμαστε πολλοί. Ακόμα και οι decaf καφέδες εμένα μου προκαλούσαν πρόβλημα, επομένως είχα διαγράψει από τις συνήθειές μου την βόλτα για καφέ ή όταν το πρότεινα στην ουσία εννοούσα βόλτα για χυμό, χαμομήλι, βοτανικά αφεψήματα κ.λπ. Όταν όμως προσγειωνόταν ο καφές του φίλου ή της φίλης μου …

{Λίγα λόγια για το κιχώριο}

Το ριζώδες κιχώριο  {Cichorium intybus var. sativum} είναι ένα φυτό που σχηματίζει μακριά σαρκώδη ρίζα, από την οποία μπορούμε να φτιάξουμε ένα υποκατάστατο του καφέ που δεν θα έχει καθόλου καφεΐνη! Καλλιεργείται στην ευρώπη και είναι συγγενές είδος με γνωστά σαλατικά όπως τα αντίδια, το ραντίτσιο κ.α. Το φυτό έχει χνουδωτό βλαστό και φτάνει σε ύψος 40-100 εκ. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή και τα λουλούδια του έχουν ανοιχτό μπλε χρώμα.

{Πώς να φτιάξετε το δικό σας υποκατάστατο καφέ}

Στην ιστοσελίδα hunter angler gardener cook βρήκαμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο όπου ο συγγραφέας περιγράφει τη δική του ιστορία παρασκευής στιγμιαίου καφέ από κιχώριο. Οι οδηγίες του αναφέρουν πως το πρώτο πράγμα που πρέπει κανείς να κάνει είναι να κόψει τις φρέσκες ρίζες σε φέτες και έπειτα να τις απλώσεις στον ήλιο για 2 μέρες να ξεραθούν. Έπειτα, ακολουθεί το στάδιο του καβουρντίσματος που σύμφωνα με τη δική του εμπειρία θα πρέπει να διαρκεί 2-3 ώρες σε φούρνο με θερμοκρασία μικρότερη από 150 C. Μόλις τελειώσει το καβούρντισμα, περάστε το κιχώριο από μύλο και αλέστε για να έχετε ένα ψιλοκομμένο προϊόν, περίπου όμοιο με τον στιγμιαίο καφέ.

 photo credit: shyam / c.c.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 σχόλια στο κιχωρίο :: φτιάξτε υποκατάστατο καφέ από τον λαχανόκηπο

  1. Πίνγκμπακ: κιχωρίο :: φτιάξτε υποκατάστατο καφέ από τον λαχανόκηπο | GreekRSS.com

  2. Πίνγκμπακ: Κιχώριο: φτιάξτε υποκατάστατο καφέ από τον λαχανόκηπο | EcoNews.gr

  3. Πίνγκμπακ: Κιχώριο: φτιάξτε υποκατάστατο καφέ από τον λαχανόκηπο | JournalismOnline

  4. Ειναι ωραίος ομως αυτός ο καφές; Βεβαια, περι ορέξεως… αλλά τι έχουν να πουν αυτοί που τον δοκίμασαν?

  5. Αν είστε φανατικός του καφέ τότε το σίγουρο είναι ότι το υποκατάστατο από κιχώριο δεν θα σας ξετρελάνει. Προσωπικά πίνω ένα σκεύασμα υποκατάστατου καφέ με κιχώριο και άλλα δημητριακά που ετοιμάζεται όπως ο στιγμιαίος καφές.
    Μιας και δεν μπορώ να πιω καφέ εδώ και πολλά χρόνια, το υποκατάστατο μου έδωσε μια λύση για τις μέρες εκείνες που θα ήθελα πολύ να πιω έναν καφέ. Από αυτής της άποψης είμαι αρκετά ικανοποιημένη.
    Ωστόσο, δεν θα σας κρύψω ότι κάθε φορά που παραγγέλνει κάποιος έναν καλοφτιαγμένο εσπρέσο, κλέβω μια ελάχιστη γουλιά για τη γεύση και το άρωμα.

  6. :) Να σας πω την αλήθεια δεν είμαι φανατικός…μάλιστα θα έλεγα ότι πίνω καφέ, μόνο όταν βγαίνω σε καφετέρεια, και πάλι όχι πάντα… είμαι της ανατολικής κουλτούρας, οπότε εραστής μου είναι το τσάι.))
    Ωστόσο, θα ήθελα να δοκιμάσω καφέ απο κιχωρίο!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>