ένα πρότυπο βιοκλιματικό σχολείο χτίζεται στην κοζάνη

Κοζάνη: Ενα σχολείο πολύ...πράσινο!

Ενα σχολείο που δεν χρειάζεται πετρέλαιο για το καλοριφέρ και παράγει μόνο του το ρεύμα που χρησιμοποιεί, με φωτοβολταϊκά πάνελ στην ταράτσα του, θα δημιουργηθεί στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας(ΖΕΠ) της Κοζάνης.

Το βιοκλιματικό κτίριο, συνολικού εμβαδού περίπου 4.200 τ.μ. θα λύσει το πρόβλημα για τους περίπου 150 μαθητές του οικισμού της ΖΕΠ, οι οποίοι ως τώρα αναγκάζονταν να επισκέπτονται σχολεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

«Οι ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου τόσο σε ό,τι αφορά το ρεύμα όσο και τη θέρμανση, υπολογίζονται στο 55% σε σχέση με ένα συμβατικό κτίριο αντίστοιχου μεγέθους, και αυτό λόγω της βιοκλιματικής κατασκευής του» λέει ο κ. Κώστας Ισπόγλου, διευθύνων σύμβουλος της Δημοτικής Επιχείρησης Ενεργού Πολεοδομίας (ΔΕΠΕΠΟΚ) του δήμου Κοζάνης, η οποία έχει την ευθύνη της κατασκευής του δωδεκαθέσιου δημοτικού σχολείου που θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει συνολικά 300 μαθητές.

«Οι ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου θα καλύπτονται από ένα σύστημα ΑΠΕ όπως ηλιακή ενέργεια, γεωθερμία και τηλεθέρμανση.Επιπλέον στο σχολείο προβλέπεται δημιουργία χώρων, όπως βιβλιοθήκες, τους οποίους θα μπορούν ν α χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της περιοχής σε ώρες εκτός λειτουργίας του».

 
Η Ζώνη Ενεργούς Πολεοδομίας Κοζάνης αποτελεί έναν οικισμό συνολικής έκτασης 550 στρεμμάτων σε απόσταση περίπου 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Στόχος της είναι να αποτελέσει έναν πρότυπο οικισμό, με χαμηλό συντελεστή δόμησης, εκτεταμένους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, και εξ ολοκλήρου υπόγεια δίκτυα σε υπηρεσίες είναι η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ. Αυτή τη στιγμή κατοικείται από περίπου 1.200 κατοίκους.

πηγή: tovima.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One thought on “ένα πρότυπο βιοκλιματικό σχολείο χτίζεται στην κοζάνη

  1. Πίνγκμπακ: ένα πρότυπο βιοκλιματικό σχολείο χτίζεται στην κοζάνη | 30-45.gr

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>