πώς η θερμότητα του ανθρώπινου σώματος μπορεί να ζεστάνει τα καλοριφέρ ενός κτηρίου …

Κι όμως δεν είναι ανέκδοτο! Στον κεντρικό σταθμό του σιδηροδρόμου της Στοκχόλμης, στη Σουηδία, εγκαταστάθηκε ένα σύστημα εναλλακτών ενέργειας, στον εξαερισμό της οροφής του κτηρίου, που κατάφερε να δεσμεύει την πλεονάζουσα ανθρώπινη θερμότητα του χώρου και να τη χρησιμοποιεί για να ζεσταίνει νερό. Στη συνέχεια το ζεστό νερό διοχετεύεται σε παρακείμενο κτήριο, όπου εισάγεται στους σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης. Δηλαδή, ενώ κάποιος περπατά στον σταθμό του τρένου, κάποιος άλλος σε ένα διπλανό κτήριο απολαμβάνει τη ζέστη που του προσέφερε το σώμα του ταξιδιώτη! Απίστευτο!

Ελπίζουμε η τεχνολογία να ωθήσει κάποτε τις κοινωνίες προς μια πιο φιλική προς το περιβάλλον καθημερινότητα και όχι σε μια συνεχιζόμενη κατασπατάληση των φυσικών πόρων. Και φυσικά οι Σκανδιναβικές χώρες είναι πάντα πρωτοπόρες στην πρακτική εφαρμογή τέτοιων λύσεων.

πηγή: world-you-like.europa.eu

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>