Ένας λαχανόκηπος σε παρτέρια

square foot gardening

Έχετε ακούσει ποτέ για τους λαχανόκηπους σε παρτέρια; Στις Η.Π.Α, η μέθοδος ενταντικής καλλιέργειας λαχανικών σε παρτέρια, γνωστή με το όνομα square foot gardening, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Η ιδέα βασίζεται στη δημιουργία υπερυψωμένων παρτεριών, επιφάνειας περίπου 1 τετρ. μέτρου, που χωρίζονται σε μικρότερα τετράγωνα (σαν κάναβος) και αναλόγως φυτεύονται με διάφορα λαχανικά. Η φιλοσοφία του συστήματος βασίζεται στην καλή εκμετάλλευση του χώρου, γεγονός που επιτυγχάνεται από τους σωστούς συνδυασμούς φυτών, αλλά και από την ομαλή ροή των διαδοχικών φυτεύσεων. Άλλωστε, ποιος μπορεί να καταναλώσει 20 μαρούλια ή 20 κιλά τομάτες ταυτόχρονα? Ο μικρός αυτός λαχανόκηπος αποσκοπεί στην σταθερή και τακτική προσφορά μικρών ποσοτήτων λαχανικών που καλύπτουν τις ανάγκες μιας οικογένειας.

vegetable garden

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι αυτός εδώ ο λαχανόκηπος! Τα παρτέρια είναι φτιαγμένα από ξύλινες σανίδες και έχουν γεμιστεί με φρέσκο, εμπλουτισμένο χώμα. Ο αρδευτικός σωλήνας τρέχει σε όλους τους διαδρόμους και με διακλαδώσεις μπαίνει μέσα σε κάθε παρτέρι όπου φέρει σταλάχτες σε κάθε θέση φύτευσης. Για να είναι πιο όμορφο το αποτέλεσμα, ο φίλος μας έντυσε τους διαδρόμους αρχικά με φύλλα από χοντρό χαρτόνι που πήρε από παλιά κιβώτια (για να αποφύγει το φύτρωμα των ζιζανίων) και στη συνέχεια έριξε φλοιό από κορμό δέντρου για να καλύψει τις σωληνώσεις του αρδευτικού. Έτσι πέτυχε ένα καθαρό και καλαίσθητο αποτέλεσμα. Στις άκρες τοποθέτησε μια σειρά από τσιμεντόλιθους όπου φύτεψε όλα τα αρωματικά φυτά!

vegetables

Οι φυτεύσεις ήταν ανάμικτες με διάφορα είδη λαχανικών αλλά και με λουλούδια. Σε όλα τα έρποντα είδη (αγγούρι, κολοκύθι κ.λπ.) τοποθετήθηκαν καλάμια για να αναρριχηθούν κι έτσι αυξήθηκε η ελέυθερη επιφάνεια φύτευσης (vertical gardening) για άλλες καλλιέργειες. Φρόντιζε να κλιμακώνει τις φυτεύσεις του, ώστε η μια σοδειά να διαδέχεται την άλλη και τελικά κατάφερε να έχει τόσο μεγάλη παραγωγή που άρχισε να χαρίζει και στους γείτονες!

Αν θέλετε κι εσείς να πειραματιστείτε με αυτό τον τρόπο καλλιέργειας, αλλά και να μάθετε όλα τα μυστικά για τη φύτευση και φροντίδα των οπωροκηπευτικών τότε επενδύστε στο βιβλίο Καλλιεργώ Λαχανικά στο Περιβόλι & τη Βεράντα! Θα βρείτε ό,τι ακριβώς χρειάζεστε!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>