Συνταγή :: τραγανά κουλούρια Θεσσαλονίκης

koulouri_thasalonikis_me_taxini

 

Τα κουλούρια Θεσσαλονίκης είναι το αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων. Σκέτα ή με ένα κομμάτι τυρί, μπορούν να σου δώσουν την ενέργεια που χρειάζεσαι χωρίς να σε γεμίζουν με περιττές θερμίδες.  Η συνταγή που σας δίνουμε έχει άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα, περιέχει εκτός από σουσάμι, ταχίνι και σησαμέλαιο, με αποτέλεσμα να μεγιστοποιεί τις ευεργετικές ιδιότητες αυτού του μαγικού σπόρου. Το σουσάμι είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέας (50%), πρωτεΐνη (20%), ασβεστίοφωσφόρο, σιδήρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως επίσης και σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Υλικά

1κιλό αλέυρι τύπου 70% δυνατό

18 γρ. αλάτι

110 γρ. ζάχαρη

40 ml ηλιέλαιο

40 ml σησαμέλαιο

20 γρ. ταχίνι

60 γρ. μαγιά, νωπή

500 ml νερό

Σουσάμι

Εκτέλεση

  1. Ρίξτε στον κάδο του ζυμωτηρίου (μίξερ) το αλεύρι και το ταχίνι. Προσθέστε το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά διαλυμένα στα 500 ml νερό. Ζυμώστε για 5-6 λεπτά στην αργή ταχύτητα, προσθέστε σταδιακά το ηλιέλαιο και το σησαμέλαιο, συνεχίζοντας το ζύμωμα για 6-7 λεπτά ακόμα στη μεσαία ταχύτητα, μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη με τελική θερμοκρασία 24- 25 βααθμόυς κελσίου.
  2. Αφήστε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
  3. Χωρίστε το σε ισοβαρή κομμάτια των 80-12 γρ. και πλάστε τα σε κορδόνια με διάμετρο 1 εκ. περίπου. Κολλήστε τις δυο άκρες κάθε κορδονιού και σχηματ΄σιτε στρογγυλά κουλούρια. Βυθίστε τα κουλούρια σε νερό και μετά πασπαλίστε τα με σουσάμι.
  4. Στρώστε τα πάνω σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και αφήστε τα να σταθούν για 30 λεπτά στους 33 βαθμούς κελσίου και σε υγρασία 75% (η διαδικασία λέγεται στοφάρισμα και μπορείτε να το πετύχετε βάζοντας ένα ταψί με νερό στο κάτω μέρος του φούρνου που θα σας δώσει και του απαραίτητους υδρατμούς και στην αρχή του ψησίματος). Ψήστε στους 210 βαθμούς για 25 λεπτά,  έχοντας λίγους ατμούς στην αρχή.

 

Η συνταγή είναι από το τελευταίο βιβλίο του Γιώργου Καραγιάννη με τίτλο Ψωμί και Ζύμες, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψύχαλου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>