Φτιάχνω τον δικό μου λαχανόκηπο

Gardener Vegetable Garden λαχανόκηπος λαχανικά ντομάτες αγγούρια

Θέλετε να φτιάξετε τον πρώτο σας λαχανόκηπο αλλά δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε; Έχετε φυτέψει δειλά – δειλά τα πρώτα σας λαχανικά αλλά θέλετε να προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα; Εμείς είμαστε εδώ. Γιατί ένας προνοητικός κηπουρός ξεκινά με τον σχεδιασμό του λαχανόκηπού του. Η κάθε μέθοδος καλλιέργειας έχει τα συν και τα πλην. Διαβάστε παρακάτω τις λεπτομέρειες και αποφασίστε τι ταιριάζει σε εσάς και στον λαχανόκηπο που ονειρεύεστε.

Η θέση

Το πρώτο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσετε είναι «Ποιο είναι το κατάλληλο σημείο για να φτιάξω το λαχανόκηπό μου;». Η επιλογή της κατάλληλης θέσης θα παίξει σημαντικό ρόλο στη χρηστικότητα, αλλά και στην επιτυχία του λαχανόκηπου.

Οι προϋποθέσεις για τη σωστή επιλογή του κατάλληλου σημείου που θα φιλοξενήσετε τον λαχανόκηπό σας, είτε έχετε κήπο είτε θέλετε να καλλιεργήσετε σε μπαλκόνι, είναι:

  • Να είναι κοντά στο σπίτι (όταν πρόκειται για μεγάλο κήπο) και ιδιαίτερα στην κουζίνα (πρακτικότητα).
  • Να μην έχει σκιά (μακριά από μεγάλα δέντρα και κτίρια, σε νότιες περιοχές με υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες προτιμήστε νοτιοανατολικό προσανατολισμό για να αποφύγετε τον δυνατό ήλιο του μεσημεριού).
  • Να είναι προστατευμένο από τον Βοριά (αποφυγή παγετών).
  • Να μη λιμνάζουν στο σημείο νερά (καλή αποστράγγιση).

 

Οι μέθοδοι καλλιέργειας

Αφού επιλέξετε το σημείο, η επόμενη απόφαση αφορά στη μέθοδο καλλιέργειας που θα ακολουθήσετε. Η επιλογή βασίζεται κυρίως στο διαθέσιμο χώρο και στο κόστος.

Οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι καλλιέργειας είναι οι ακόλουθες:

λαχανόκηπος λωρίδες φύτευσης έδαφος μέθοδος λαχανικά κήπος κηπουρός

Λωρίδες φύτευσης απευθείας στο έδαφος

Υπέρ

  • Μικρό κόστος κατασκευής.
  • Διατήρηση της υγρασίας στο έδαφος (τα φυτά δημιουργούν πυκνό στρώμα εδαφοκάλυψης και η απώλεια εδαφικής υγρασίας μειώνεται).

Κατά

  • Εφαρμόζεται μόνο σε κήπο.
  • Απαιτεί πολύ χώρο.
  • Η προετοιμασία του εδάφους είναι χρονοβόρα.
  • Είναι κοπιαστικό γιατί πρέπει να σκύβεις.
  • Είναι χαμηλής αισθητικής.

page10image36792

λαχανόκηπος υπερηψωμένα παρτέρια οδηγίες βιβλίο φυτεύω λαχανικά κήπος μπαλκόνιpage11image14200

Υπερυψωμένα παρτέρια

Υπέρ

  • Εφαρμόζεται σε κήπο, μεγάλο μπαλκόνι, ταράτσα.
  • Το χώμα προστίθεται εκ νέου, οπότε έχει διασφαλισμένη ποιότητα και δεν χρειάζεται επεξεργασία (δεν είναι απαραίτητο να έχετε εργαλεία, γλιτώνετε κόπο και χρόνο).
  • Είναι καλαίσθητο (αίσθηση τακτοποιημένου).
  • Αποφεύγετε το σκύψιμο και την καταπόνηση της μέσης και των γονάτων.
  • Παίρνετεμεγαλύτερηπαραγωγήαπόμικρότερο χώρο λόγω της τακτοποίησης των φυτών σε προκαθορισμένες θέσεις.
  • Σπέρνετε απευθείας στη θέση φύτευσης και αποφεύγετε την υπερβολική φύτευση και το αραίωμα.

Κατά

  • Μεγαλύτερο κόστος κατασκευής.
  • Το χώμα ξηραίνεται πιο γρήγορα.

σάκοι φύτευσης λαχανικά λαχανόκηπος φυτεύω κηπουρός

Πλαστικά δοχεία ή σάκοι φύτευσης

Υπέρ

  • Μπορείτε να τα τοποθετήσετε παντού.
  • Μεταφέρονται εύκολα σύμφωνα με τις απαιτήσεις κάθε εποχής.
  • Αυξάνονται και μειώνονται σε αριθμό ανάλογα με τις απαιτήσεις.
  • Εκμεταλλεύονται μικρούς χώρους.

Κατά

  • Υψηλό κόστος αγοράς.
  • Χρειάζονται τακτικό πότισμα & λίπανση.

page11image25312 page11image26072 page11image26832 page11image26992 page11image27152 page11image27312

Κάντε την μελέτη σας, σχεδιάστε τον λαχανόκηπό σας και σε λίγες εβδομάδες θα έχετε τα πιο θρεπτικά, υγιεινά και νόστιμα λαχανικά. Τα δικά σας. Για να μάθετε όλα τα μυστικά, τα τρικ και τις συμβουλές από τους ειδικούς, προμηθευτείτε το νέο βιβλίο των Εκδόσεων Ψύχαλου «Καλλιεργώ λαχανικά στο περιβόλη και στη βεράντα«. Από εκεί και οι πιο πάνω συμβουλές για τις μεθόδους καλλιέργειας.

 

Και βεβαίως, στο Living Green Shop στην Αθήνα αλλά και online μπορείτε να βρείτε όλα τα απαραίτητα σύνεργα, βιβλία, σπόρους, αξεσουάρ για τον λαχανόκηπό σας.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή :: χαλβάς του μπακάλη

Φεβρουαρίου 24, 2017 | διατροφή & υγεία | Το σχόλιο σας »

χαλβας του μπακάλη συνταγή

Παραδοσιακό, θρεπτικό, ελληνικό και άκρως αγαπημένο επιδόρπιο. Ο χαλβάς του μπακάλη έχει περίοπτη θέση στην ελληνική διατροφή, όχι μόνο την περίοδο της Σαρακοστής αλλά γενικότερα, ως μία θρεπτική και νόστιμη λύση για γλυκό. Σας έχουμε λοιπόν αυθεντική συνταγή για να φτιάχνετε σπίτι όποτε τον λαχταράτε!

Υλικά:

  • 120ml νερό
  • 280γρ. ζάχαρη
  • 5 φιαλίδια βανιλίνη
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 340γρ. ταχίνι
  • 2γρ.τσουένι (ρίζα κέθρου ή χαλβαδόριζα)
  • 1 κούπα αμύγδαλα, ή φυστίκια Αιγίνης ή κακάο -αν θέλετε.

Βράζουμε το νερό με το τσουένι για 5 λεπτά και το σουρώνουμε.

Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, προσθέτουμε την ζάχαρη και βράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι το σιρόπι να φτάσει τους 120 C.

Αφήνουμε πάλι να κρυώσει για 5 λεπτά και διαλύουμε μέσα τις βανίλιες και το μέλι.

Βάζουμε το ταχίνι στο μίξρε μαζί με όλο του το λάδι και χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει βελούδινη και κρεμώδη υφή (3-4 λεπτά).

Προσθέτουμε σταδικά τα 3/4 από το σιρόπι στο ταχίνι και αναδεύουμε συνεχώς με γρήγορες κινήσιες με σκληρή κουτάλα. Αυτό βοηθά στον σχηματισμό κρυστάλων που μαζί με το τσουένι δίνουν τη χαρακτηριστική υφή στον χαλβά.

Προσθέτουμε στο υπόλοιπο σιρόπι, αν θέλουμε, 1 κούπα καβουρντισμένα αμύγδαλα ή ψημένα, ή ανάλατα φυστίκια Αιγίνης, ή κακάο και μετά τα προσθέτουμε στο μείγμα του χαλβά.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν πολύ καλά όλα τα υλικά και το μείγμα να γίνει σαν σφιχτή ζύμη.

Λαδώνουμε με σησαμέλαιο μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, ρίχνουμε μέσα τον χαλβά και πιέζουμε ώστε να συμπιεστεί αρκε΄τα.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 36 ώρες να δέσει.

 

Καλή επιτυχία & καλή Σαρακοστή!

Η συνταγή είναι του αγαπημένου μας συγγραφέα Γεώργιου Καραγιάννη.

Πηγή φωτογραφίας: space food

Συνταγή :: φτερούγες κοτόπουλου

Φεβρουαρίου 14, 2017 | διατροφή & υγεία | Το σχόλιο σας »

chicken wings bbq συνταγή φτερούγες κοτόπουλου κάρβουνα ψήσιμο καραγιάννης

Είτε επειδή είστε γενικά κρεατοφάγος, είτε επειδή όλο και κάποιο BBQ διοργανώνεται, είτε επειδή είθισται την Τσικνοπέμπτη, είτε επειδή προτιμάτε το κοτόπουλο ως μια πιο υγιεινή επιλογή, όπως και να “χει, αυτή είναι η μόνη συνταγή για φτερούγες κοτόπουλου που θα χρειαστείτε! Πιστέψτε μας! Και σας την παρουσιάζουμε πρώτη φορά εδώ, καθώς πρόκειται για προ-δημοσίευση από το βιβλίο των Εκδόσεων Ψύχαλου «20 συνταγές για Μπάρμπεκιου» των ειδικών στα κρέατα Γιώργο Μαλλιώρα & Γιώργο Καραγιάννη.

φτερούγες κοτόπουλου κάρβουνα ψήσιμο συνταγή μαρινάρισμα καραγιάννης σούβλα τσικνοπέμπτη

 

Υλικά

Για ένα κιλό φτερούγες κοτόπουλου:

• 16,5 γρ.αλάτι
• 1,5 γρ. πιπέρι πράσινο φρεσκοκομμένο (1 κουτ. γλυκού περίπου)

• 1 κουτ. γλυκού θυμάρι

• 1/4 πιπεριά Φλωρίνης (πολτός)

• 10 γρ. μουστάρδα απαλή (1 κουτ. γλυκού)

• 1/2 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

 

Βάζουμε τις φτερούγες κοτόπουλου σε ένα σκεύος, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και θυμάρι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε έπειτα τις πιπεριές με την μουστάρδα, ανακατεύουμε και στο τέλος βάζουμε και το κρασί.

Μαρινάρουμε για 6-12 ώρες οπότε είναι προτιμότερο να τα φτιάξετε από την προηγούμενη ημέρα ή από το πρωί αν είναι να τα ψήσετε το βράδυ.

Περνάμε τις φτερούγες σε μικρές σούβλες και ψήνουμε στα κάρβουνα σε μέτρια θερμοκρασία.

Η περιστροφή είναι σημαντική και κάνει τη διαφορά στο ψήσιμο.

 

Καλή επιτυχία!

creative play :: μια χάρτινη πόλη από φακέλους για μικρούς ζωγράφους

envelope-city2

Τι θα λέγατε αν όλοι αυτοί οι άχρηστοι φάκελοι που παραλαμβάνουμε καθημερινά από το ταχυδρομείο γίνονταν το βασικό υλικό χειροτεχνίας για μια απίθανη παιδική κατασκευή;

Την ιδέα μάς την έδωσε ένα άρθρο από το picklebums.com!

envelop-city-getting-started

Αν το καλοσκεφτείς, ανοίγοντας έναν φάκελο παίρνεις κατευθείαν το ανάπτυγμα μιας όψης σπιτιού με τριγωνική στέγη. Επομένως, το μόνο που χρειάζεσαι για να φτιάξεις μια τεράστια χάρτινη πόλη είναι μια μεγάλη χάρτινη επιφάνεια που θα χρησιμοποιήσετε σαν βάση, πολλούς άχρηστους φακέλους, χρώματα κάθε είδους {μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, κηρομπογιές κ.ά.}, κόλλα και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί ότι θα του είναι χρήσιμο. Ειδικά, τώρα που ο καιρός δεν είναι και ο πιο φιλικός για δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους ή πολλά παιδιά αναρρώνουν από ιώσεις στο σπίτι, μια τέτοια χειροτεχνία θα μπορούσε να κρατήσει το ενδιαφέρον των παιδιών για πολλές ώρες και να τα βοηθήσει να εκφράσουν την καλλιτεχνική τους πλευρά!

envelope-city-drawing  envelope-city-people-house

envelope-city-people

 

Συνταγή :: τραγανά κουλούρια Θεσσαλονίκης

koulouri_thasalonikis_me_taxini

 

Τα κουλούρια Θεσσαλονίκης είναι το αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων. Σκέτα ή με ένα κομμάτι τυρί, μπορούν να σου δώσουν την ενέργεια που χρειάζεσαι χωρίς να σε γεμίζουν με περιττές θερμίδες.  Η συνταγή που σας δίνουμε έχει άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα, περιέχει εκτός από σουσάμι, ταχίνι και σησαμέλαιο, με αποτέλεσμα να μεγιστοποιεί τις ευεργετικές ιδιότητες αυτού του μαγικού σπόρου. Το σουσάμι είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέας (50%), πρωτεΐνη (20%), ασβεστίοφωσφόρο, σιδήρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως επίσης και σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Υλικά

1κιλό αλέυρι τύπου 70% δυνατό

18 γρ. αλάτι

110 γρ. ζάχαρη

40 ml ηλιέλαιο

40 ml σησαμέλαιο

20 γρ. ταχίνι

60 γρ. μαγιά, νωπή

500 ml νερό

Σουσάμι

Εκτέλεση

  1. Ρίξτε στον κάδο του ζυμωτηρίου (μίξερ) το αλεύρι και το ταχίνι. Προσθέστε το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά διαλυμένα στα 500 ml νερό. Ζυμώστε για 5-6 λεπτά στην αργή ταχύτητα, προσθέστε σταδιακά το ηλιέλαιο και το σησαμέλαιο, συνεχίζοντας το ζύμωμα για 6-7 λεπτά ακόμα στη μεσαία ταχύτητα, μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη με τελική θερμοκρασία 24- 25 βααθμόυς κελσίου.
  2. Αφήστε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
  3. Χωρίστε το σε ισοβαρή κομμάτια των 80-12 γρ. και πλάστε τα σε κορδόνια με διάμετρο 1 εκ. περίπου. Κολλήστε τις δυο άκρες κάθε κορδονιού και σχηματ΄σιτε στρογγυλά κουλούρια. Βυθίστε τα κουλούρια σε νερό και μετά πασπαλίστε τα με σουσάμι.
  4. Στρώστε τα πάνω σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και αφήστε τα να σταθούν για 30 λεπτά στους 33 βαθμούς κελσίου και σε υγρασία 75% (η διαδικασία λέγεται στοφάρισμα και μπορείτε να το πετύχετε βάζοντας ένα ταψί με νερό στο κάτω μέρος του φούρνου που θα σας δώσει και του απαραίτητους υδρατμούς και στην αρχή του ψησίματος). Ψήστε στους 210 βαθμούς για 25 λεπτά,  έχοντας λίγους ατμούς στην αρχή.

 

Η συνταγή είναι από το τελευταίο βιβλίο του Γιώργου Καραγιάννη με τίτλο Ψωμί και Ζύμες, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψύχαλου.

Vegan συνταγή :: smoothie με μάνγκο και γάλα ρυζιού για το συνάχι

syntagi9

Στην ακτή Ελεφαντοστού, την περίοδο συγκομιδής των μάνγκο, οι ντόπιοι φτιάχνουν ένα υπέροχο κρεμώδες ρόφημα που καταπραϋνει τα συμπτώματα του συναχιού και της βουλωμένης μύτης! Η δράση του συγκεκριμένου smoothie ενισχύεται και από τις στυπτικές ιδιότητες του χυμού λάιμ και το καταπραϋντικό γάλα ρυζιού. Διαβάστε παρακάτω τη vegan συνταγή που σας προτείνουμε!

Συστατικά (2 δόσεις)

2 ώριμα μάνγκο

Χυμός από ½ λάιμ

300 ml γάλα ρυζιού

Κλωναράκια μέντας για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Αποφλοιώστε τα μάνγκο και βάλτε τη σάρκα στο μπλέντερ μαζί με το χυμό λάιμ και το γάλα ρυζιού. Πολτοποιήστε μέχρι να έχετε ένα βελούδινο μίγμα. Σερβίρετε σε ψηλό ποτήρι και γαρνίρετε με φρέσκα φύλλα μέντας.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο 20 συνταγές: Smoothies & Χυμοί των εκδόσεων Ψύχαλου

 

Εύκολα, σοκολατένια μάφινς

chocolate cupcake muffin μαφιν εύκολο σοκολατένιο σοκολατα

Οι φθινοπωρινοί και χειμωνιάτικοι μήνες, με τις περισσότερες ώρες εντός σπιτιού, τα ζεστά ροφήματα, τους φίλους και τα παιχνίδια με τα πιτσιρίκια, ζητούν και νέες μυρωδιές! Σκέφτεστε κάτι καλύτερο από σπιτικά μάφινς; Πόσο μάλλον όταν έχουν και το μαγικό συστατικό που κερδίζει μικρούς και μεγάλους: την σοκολάτα! Και μάλιστα σε τριπλή δόση! Ιδανικά και για κέρασμα στο σχολείο και βεβαίως στο παιδικό πάρτυ… μη σας πω και στο δικό σας γραφείο! Και είναι τόσο εύκολα που ούτε θα καταλάβετε πότε μπήκαν στο φούρνο. Μαζέψτε και τα παιδιά και θα γίνει μία υπέροχη, Κυριακάτικη ασχολία για ολόκληρη την οικογένεια.

Υλικά για 20 muffins:

  • 300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80γρ σκόνη κακάο
  • 1 κουταλάκι baking powder
  • μισό κουταλάκι baking soda
  • λίγο αλάτι
  • 250γρ ζάχαρη
  • 100γρ βούτυρο (λιωμένο)
  • 250ml γάλα
  • 2 αυγά
  • 100γρ σοκολάτα γάλακτος (κουβερτούρα)
  • 50γρ σοκολάτα υγείας (κουβερτούρα)

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C.

Ανακατεύουμε τα στερά υλικά: αλερύι, κακάο, baking powder, baking soda και αλάτι.

Ανακατεύουμε σε ένα δεύτερο μπολ τη ζάχαρη, το βούτυρο, το γάλα και τα αβγά και τα χτυπάμε με σύρμα ελαφρά.

Προσθέτουμε σταδιακά τα στερά υλικά στα υγρά ανακατεύοντας απαλά.

Κόβουμε σε κομμάτια τις σοκολάτες, τα ανακατεύουμε κρατώντας το 1/4 για να το πασπαλίσουμε στο τέλος πριν μπουν στο φούρνο.

Μοιράζουμε το μείγμα σε 20 θήκες για muffins, πασπαλίζουμε την σοκολάτα που έχουμε κρατήσει και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου (ελέγχοντας με μια οδοντογλυφίδα).

 

Καλή επιτυχία!

Πηγή: www.lifelikes.gr

 

sensory play :: πολύχρωμο κονφετί από νιφάδες βρώμης

PicMonkey Collage1

 

Το sensory play δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό που σημαίνει η λέξη, δηλαδή το παιχνίδι στο οποίο συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους μέσα από την όραση, την ακοή, τη γεύση και την αφή. Όταν το παιχνίδι τους είναι γεμάτο με τέτοια ερεθίσματα τότε η ίδια η διαδικασία του παιχνιδιού προάγει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Πολλοί γονείς αποθαρρύνονται από το γεγονός ότι τα παιχνίδια τέτοιου τύπου δημιουργούν συνήθως έναν «χαμό» μέσα στο σπίτι ή χρειάζονται μερικές φορές περισσότερο χώρο από ότι ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Όμως το κέρδος ενός παιδιού που δεν είναι απλός παρατηρητής μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά βιώνει τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι είναι ασύγκριτο.

 

PicMonkey Collage2

 

Εμείς διαλέξαμε μια εύκολη κατασκευή πολύχρωμου κομφετί από νιφάδες βρώμης που είναι πολύ διασκεδαστικό για τα παιδιά, οξύνει την αίσθηση της αφής, βοηθά το παιδί να καταλάβει έννοιες όπως το στεγνό και το υγρό, το λείο και το τραχύ, το λεπτό και το χοντρό, αλλά μπορεί ακόμα και να μπει άφοβα στο στόμα αφού πρόκειται για ένα τρόφιμο που έχει χρωματιστεί με χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι:

  • 6 κούπες νιφάδες βρώμης (1 κούπα για κάθε χρώμα)
  • νερό
  • χρώμα ζαχαροπλαστικής (6 διαφορετικά για ποικιλία)
  • χαρτί κουζίνας

Για να φτιάξετε το πολύχρωμο κομφετί αρκεί να αναμίξετε 8 σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής με 1 1/2 κουταλιά νερό (για κάθε χρώμα που έχετε επιλέξει). Τοποθετήστε την κάθε κούπα βρώμης σε διαφορετικό ρηχό ταψάκι, σκεπάστε με νερό (ίσα που θα τις σκεπάσετε για να μην μουλιάσουν εντελώς) και ρίξτε σε κάθε ταψάκι το διαλυμένο χρώμα ζαχαροπλαστικής που έχετε επιλέξει. Ανακατέψτε για να καλυφθούν ομοιόμορφα και μετά από λίγο σουρώστε και απλώστε τη νοτισμένη βρώμη πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσει. Το στέγνωμα διαρκεί περίπου 1 ώρα.

Στη συνέχεια γεμίστε έναν μεγάλο πλαστικό κουβά με το πολύχρωμο κομφετί και αφήστε τα παιδιά να παίξουν με όλη τους τη φαντασία!

πηγή: andnextcomesl.com

DIY κηπουρική :: συρμάτινα κλουβιά υποστήλωσης για τοματιές

PicMonkey Collage

Αν καλλιεργείτε τοματιές στον κήπο ή στο μπαλκόνι θα ξέρετε σίγουρα ότι από ένα σημείο και πέρα το φυτό χρειάζεται υποστήλωση για να μπορέσει να αναπτυχθεί σε ύψος και να συγκρατεί με ασφάλεια τον καρπό.

Ένας εύκολος τρόπο για να στηρίξετε τους μακριούς βλαστούς της τοματιάς είναι τα συρμάτινα κλουβιά.

Ξεχάστε τα καλάμια, ξεχάστε τα νήματα που κάθε λίγο και λιγάκι πρέπει να ανανεώνετε ή να προσθέτετε και βάλτε τις τομάτες στο κλουβί! Με τα συρμάτινα κλουβιά ξεμπερδεύετε μια κι έξω. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτός ο τρόπος υποστύλωσης τομάτας είναι ο πιο διαδεδομένος στους «τεμπέληδες» κηπουρούς!

 

Υλικά και Εργαλεία που θα χρειαστείτε

Δερμάτινα γάντια κήπου

Ένα ρολό κοτετσόσυρμα ή συρμάτινο δομικό πλέγμα για οπλισμό σκυροδέματος (μπετόν)

2 τσιμεντόλιθοι

Κοφτάκι για σύρμα

Χοντρό σχοινί ή δεματικό νήμα κήπου

Ξύλινοι πάσσαλοι ή μπετόβεργες

 

Οδηγίες Συναρμολόγησης

TomatoCage-1

  1. Σε μια επίπεδη επιφάνεια, ξεκινήστε να απλώνετε το συρμάτινο ρολό φορώντας γάντια για να μην τραυματίσετε τα χέρια σας. Στερεώστε την ελεύθερη άκρη του πλέγματος με τον ένα τσιμεντόλιθο και ξετιλύξτε σε μήκος περίπου 2,5 μ. Στερεώστε και την άλλη πλευρά του πλέγματος με τον δεύτερο τσιμεντόλιθο ώστε να είστε έτοιμοι για να κόψετε το κομμάτι που χρειάζεστε.
  2. Μετρήστε περίπου 11 τετράγωνα από τη μία άκρη του πλέγματος έως την άλλη και κόψτε με το κοφτάκι στο σημείο που δείχνει το σχήμα. Τα τετράγωνα του πλέγματος θα πρέπει να έχουν περίπου πλάτος 15 εκ.TomatoCage-2
  3. Αφαιρέστε προσεκτικά τους τσιμεντόλιθους που κρατάνε το πλέγμα επίπεδο και φτιάξτε ένα ρολό, διαμέτρου περίπου 45 εκ. Ενώστε τις άκρες, γυρίζοντας προσεκτικά τα σύρματα κάθε τετραγώνου προς τα μέσα (όπως φαίνεται στην φωτογραφία) και έχετε έτοιμο το πρώτο σας κλουβί υποστήλωσης.TomatoCage-3
  4. Αν έχετε πολλά φυτά μπορείτε να φτιάξετε κι άλλα κλουβιά, ίδιου μεγέθους, και να τα ενώσετε μεταξύ τους με σχοινί ή ανθεκτικό νήμα κηπουρικής. Για να τα στερεώσετε, μπήξτε στο χώμα μια μπετόβεργα ή έναν ξύλινο πάσσαλο και δέστε με το ίδιο νήμα το κλουβί πάνω σε αυτά.

 

Οι τομάτες θα μπλέκουν τους τρυφερούς βλαστούς τους μέσα στο πλέγμα καθώς να αναπτύσσονται και θα υποστυλώνονται μόνες τους. Έτσι, το μόνο που θα μένει σε εσάς είναι να μαζεύετε τους ζουμερούς καρπούς, όταν ωριμάσουν!

 

Αν θέλετε να μάθετε κι άλλα κόλπα για να κάνετε τη ζωή στον κήπο πιο εύκολη, μπορείτε να διαβάσετε το «εγχειρίδιο του τεμπέλη κηπουρού» από τις εκδόσεις Ψύχαλου!

 

Πηγή: modernfarmer.com

 

 

Φυσικά καλλυντικά :: Λιπολυτικό λάδι από λεβάντα, θυμάρι & κέδρο για κυτταρίτιδα

olympic-lavender-oil

Κυτταρίτιδα: μια λέξη ταμπού για όλες τις γυναίκες! Αν και θα πρέπει να περιποιούμαστε και να αγαπάμε το σώμα μας καθ” όλη τη διάρκεια του έτους, η άνοιξη είναι η εποχή που ξεκινάμε τις ενταντικές φροντίδες για τον περιορισμό της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους. Εμείς σας προτείνουμε μια φυσική θεραπεία που μπορείτε να φτιάξετε με φυσικά υλικά που θα βρείτε εύκολα στα καταστήματα με βότανα και αιθέρια έλαια.

Υλικά

1/ 4 ποτήρι σιτέλαιο

2 κ.σ. λάδι κέδρου (όχι αιθέριο έλαιο)

2 ξυλαράκια κανέλας

1 κ.σ. αποξηραμένη λεβάντα

1 κ.σ. αποξηραμένο θυμάρι

1 τμχ. Κυπαρισσόμηλο

5 σταγόνες από το κάθε αιθέριο έλαιο: άρκευθος, σιτρονέλα, κυπαρίσσι, λεβάντα, θυμάρι

Τρόπος παρασκευής:

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βάζο και κλείνουμε καλά με το καπάκι. Αναδεύουμε καλά για να αναμιχθούν όλα τα υλικά και αφήνουμε το βάζο να σταθεί για 1-2 εβδομάδες, έτσι ώστε να απορροφηθούν όλες οι δραστικές ουσίες των βοτάνων από το λάδι. Σουρώνουμε καλά το μίγμα με γάζα και βάζουμε το καθαρό λαδάκι σε σκούρο μπουκαλάκι με ετικέτα.

Αν θέλετε να επισπεύσετε τη διαδικασία κατά 1 εβδομάδα, μπορείτε να ζεστάνετε ελαφρά το μίγμα λαδιού.

Ιδιότητες

Αρωματικό έλαιο με λεπτή υφή, επιτρέπει το μασάζ στις επίμαχες ζώνες του σώματος. Η δράση του είναι εφιδρωτική, λιποδιαλυτική, ανακουφίζει από συμφόρηση της λέμφου και διεγείρει την κυκλοφορία του αίαμτος. Το σιτέλαιο προσφέρει θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και είναι βάση του προϊόντος. ΤΟ λάδι κέδρου και η κανέλα είναι τονωτικά, αναγεννητικά και θερμαντικά. Η λεβάντα και το θυμάρι είναι καταπραϋντικά και αναζωογονητικά. Το κυπαρίσσι διεγείρει τη μικροκυκλοφορία και είναι κατευναστικό για τους τοπικούς όνους. Τα αιθέρια έλαια είναι παράγοντες διείσδυσης και λιπολυτικά.

Συμβουλές

Μην χρησιμοποιείτε το λάδι αν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Η συνταγή αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αδυνατίσματος και σύσφιξης με βότανα και αιθέρια έλαια από το βιβλίο «Μυστικά Ομορφιάς – 60+1 συνταγές για φυσικά καλλυντικά» του Κώστα Αλτάνη, από τα εκδόσεις Ψύχαλου.