Bee kind

Image result for morgan freeman at jimmy fallon

Οι μέλισσες απειλούνται με εξαφάνιση και ο δυτικός κόσμος δείχνει να διχάζεται ως προς το πώς θα αντιμετωπίσει (ή όχι) αυτό το ζήτημα.

Από τη μια υπάρχουν όλο και περισσότερες φωνές, από όλους τους χώρους, που ζητούν επιτακτικά τη λήψη μέτρων και από την άλλη αίρωνται απαγορεύσεις για μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα στο όνομα της οικονομίας.

Ανάμεσα σε όλα αύτα, βρήκαμε έναν «διάσημο» φίλο των άγριων μελισσών που πρόσφερε μια μεγάλη ιδιόκτητη περιοχή για να δημιουργήσει ένα καταφύγιο για αυτές, χωρίς να έχει στο νου του την εμπορική εκμετάλλευση των προϊόντων τους. Γιατί μπορεί να μην το ξέρετε, αλλά το μελί δεν το φτιάχνουν για να το τρώμε εμείς, αλλά για να τρέφονται εκείνες και τα μωρά τους. Εμείς απλά τους το κλέβουμε ή στην καλύτερη των περιπτώσεων μάς επιτρέπουν να το παίρνουμε, αρκεί να φροντίζουμε και για τη δική τους τροφή.

Ο Morgan Freeman, δεν είναι, λοιπόν, μόνο ένας ταλαντούχος ηθοποιός, αλλά κι ένας φίλος των μελισσών που προσπαθεί με το δικό του παράδειγμα να ευαισθητοποιήσει κι άλλους.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από την εκμπομπή του Jimmy Fallon

 

 

Outdoor play παρέα με το βιβλίο Δέντρα του Piotr Socha

ce94ce95ce9dcea4cea1ce91-front.jpg

Ένα βιβλίο γνώσης όπως είναι τα Δέντρα του Piotr Socha (εκδόσεις Μικρή Σελήνη), μπορεί να αποτελέσει αφορμή για πάρα πολλές δραστηριότητες. Άλλωστε η βιωματική επεξεργασία της γνώσης είναι αυτή που μπορεί να αφομοιωθεί καλύτερα από το παιδί, αλλά και από την ενήλικα.

Στο blog της Μικρής Σελήνης προτείνονται πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε παρέα με το παιδί σας, μετά την ανάγνωση του βιβλίου. Για δείτε μερικές!

Image result for magnifying glass in the forest

  • Παιχνίδι ανακάλυψης – παρατήρησης: με μεγεθυντικούς φακούς παρατηρούμε τα μέρη του δέντρου και την περιοχή γύρω από τον κορμό (φύλλα, κορμό, ρίζες, έντομα, ζωντανοί οργανισμοί που αναπτύσσονται πάνω ή γύρω από τον κορμό του δέντρου, όπως για παράδειγμα μανιτάρια). Οι παρατηρήσεις μπορούν να καταγράφονται με λέξεις, να φωτογραφίζονται ή να ζωγραφίζονται.

Related image

  • Φυτολόγιο: μαζέψτε φύλλα και με τη βοήθεια του βιβλίου αναγνωρίστε τα ονόματα των δέντρων (βοτανική ταξινόμηση). Δημιουργήστε το δικό σας φυτολόγιο με δείγματα από τα φύλλα και τα αντίστοιχα ονόματα των δέντρων.

Image result for sensory play with tree leaves

  • Ημερολόγιο Δέντρου: παρατηρείστε τα δέντρα σε διάφορες εποχές. Επισκεφθείτε το ίδιο σημείο του δάσους ή παρατηρείστε ένα συγκεκριμένο δέντρο της γειτονιάς καθόλη τη διάρκεια του έτους και καταγράψτε τις αλλαγές ανάλογα με την εποχή. Οι αλλαγές μπορούν να καταγράφονται σε κείμενα ή να ζωγραφίζονται.

Image result for sensory play with tree leaves

  • Messy / sensory play: μαζέψτε φύλλα, χωρίστε τα ανά είδος δέντρου και βάλτε τα παιδιά να τα πιάσουν με τα χέρια τους, να τα πατήσουν, να τα μυρίσουν, ακόμα και να τα ακουμπήσουν στη γλώσσα τους. Αφήστε τα να περιγράψουν την αίσθηση από το κάθε δέντρο. Για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά μπορείτε να κάνετε μια παραλλαγή της τυφλόμυγας σε συνδυασμό με sensory play. Ένα παιδί καλύπτει με μαντήλι τα μάτια του και ένα δεύτερο παιδί ή ένας ενήλικας συνοδός οδηγεί το παιδί που δεν βλέπει προς ένα δέντρο μέσα από μια δαιδαλώδη διαδρομή. Το παιδί με τα κλειστά μάτια πρέπει να παρατηρήσει το δέντρο με όλες τις αισθήσεις του πλην της όρασης (όσφρηση, αφή, αγκαλιά στον κορμό για το πάχος κ.λπ.). Στη συνέχεια ο/η συνοδός οδηγεί το παιδί πίσω στη θέση αφετηρίας, ακολουθώντας πάλι μια σύνθετη διαδρομή. Έπειτα ανοίγει τα μάτια του παιδιού και το καλεί να βρει το δέντρο μέσα από τις αισθητηριακές πληροφορίες που συνέλεξε.

Image result for sensory play with tree leaves

  • Μαθαίνοντας ιστορία: βρείτε μια φέτα από κορμό δέντρου, μετρήστε τους δακτυλίους, υπολογίστε την ηλικία του και στη συνέχεια δημιουργήστε μια χρονογραμμή όπου σε σχέση με την ηλικία του δέντρου θα σημειώσετε τις δικές σας σημαντικές χρονολογίες από σημαντικές στιγμές της οικογένειάς σας. Το ίδιο μπορεί να γίνει και σε σχέση με σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν στον τόπο όπου φύτρωσε το συγκεκριμένο δέντρο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Στην ίδια ενότητα μπορεί να ενταχθεί και η δημιουργία του γενεαλογικού δέντρου κάθε παιδιού. (Αν δεν μπορείτε να βρείτε μια φέτα από κορμό δέντρου, τότε μπορείτε να υπολογίσετε κατά προσέγγιση την ηλικία ενός δέντρου με εμπειρικό τρόπο: μετρήστε τη διάμετρο του κορμού σε απόσταση 1,5 μ. από το έδαφος, μετατρέψτε τη μέτρηση σε εκατοστά και διαιρέστε τη με τον αριθμό 2,5)

Image result for family tree for kids

  • Εικαστικά εργαστήρια: εικαστικές κατασκευές από υλικά που θα μαζέψετε στο δάσος, ζωγραφίζοντας πάνω σε φύλλα, δημιουργία κουστουμιών από υλικά των δέντρων για να μεταμορφωθούν τα παιδιά σε δεντροπλάσματα, κολάζ με υλικά του δάσους, βοτανικά βραχιόλια και στεφάνια, βοτανικές σφραγίδες από φύλλα… Οι επιλογές είναι ανεξάντλητες!

Image result for kids craft with leaves

  • Το πείραμα με το νερό: βάλτε ένα τρυφερό φύλλο με το κοτσάνι του μες το νερό. Στάξτε στο νερό μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής κι στη συνέχεια παρατηρήστε τη διαδρομή που κάνει το νερό καθώς το κοτσάνι το απορροφά. Θα δείτε σταδιακά το φύλλο να μεταχρωματίζεται ανάλογα με το χρώμα της χρωστικής που προσθέσατε στο νερό.

Image result for experiment how leaves absorb water

  • Το δέντρο και τα προϊόντα του: καταγράψτε τα προϊόντα που υπάρχουν στο σπίτι και προέρχονται από την εκμετάλλευση κάποιου μέρους του δέντρου (ξύλο, ξυλοπολτός, πριονίδι, χαρτί, ρετσίνι – μαστίχα/ σιρόπι σφένδαμου- βρώσιμοι καρποί, φαρμακευτικές ουσίες, αιθέρια έλαια κ.λπ.)

Image result for mastic resin coming out of a tree

  • Σκοποβολή με κουκουνάρια: καθαρίστε ένα σημείο στο έδαφος από πεσμένα φύλλα , ισιώστε το και με ένα κλαδάκι σχεδιάστε ομόκεντρους κύκλους σαν στόχο. Στη συνέχεια μοιράστε στα παιδιά κουκουνάρια και από απόσταση βάλτε να στοχεύσουν στο κέντρο του στόχου. Ανάλογα με τον δακτύλιο που πετυχαίνουν θα παίρνουν και τον αντίστοιχο βαθμό. Κρατήστε σκορ και βγάλτε στο τέλος τον νικητή.

Image result for hit the target with pine cones

  •  Εμείς, ως γνήσιοι λάτρεις του βουνού αλλά και του outdoor play, θα προτείνουμε στους πιο τολμηρούς τη δημιουργία δεντρόσπιτου από επαναχρησιμοποιήμενα κομμάτια ξύλου. Αν δεν έχετε ιδέα πώς να το κάνετε, αρκεί να κάνετε google τον όρο treehouse diy και οι επιλογές είναι αμέτρητες!

Image result for treehouse

 

DIY:: γιρλάντα με μάλλινες κολοκύθες

γιρλάντα κολοκύθα μαλλί χειροτεχνία φθινόπωρο halloween

Είναι η εποχή της κολοκύθας! Είτε γιορτάζετε το halloween είτε όχι. Αυτό το εκπληκτικό λαχανικό με τα πολλαπλά οφέλη διανύει την καλύτερή του περίοδο οπότε το εκμεταλλευόμαστε με σούπες και τάρτες και κέικ και ότι άλλο τραβάει η όρεξή μας. Παράλληλα όμως, είναι και μια εξαιρετική ιδέα φθινοπωρινής διακόσμησης -πόσο μάλλον αν γιορτάζετε στο σπίτι σας το halloween. Τι θα λέγατε λοιπόν για αυτή την πανεύκολη (άνετα την φτιάχνετε παρέα με τα παιδιά) γιρλάντα με μάλλινες κολοκύθες;

γιρλάντα κολοκύθας μαλλι halloween

Υλικά:

  • Πορτοκαλί μαλλί
  • Σπάγγος
  • Ψαλίδι
  • Πράσινα σύρματα πίπας

γιρλάντα με κολοκύθες diy μαλλί

Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτή των πον-πον.

Πέρνουμε το μαλλί και το τυλίγουμε στη παλάμη μας γύρω στις 120 φορές (γύρω από τα 4 μας δάχτυλα αφήνοντας τον αντίχειρα απέξω).

Κόβουμε ένα κομμάτι από το ίδιο, πορτοκαλί μαλλί περίπου 25 εκατοστών και το περνάμε ανάμεσα από τα δάχτυλά μας ώστε να κυκλώσει το μαλλί.

Αφαιρούμε προσεκτικά το μαλλί από τα δάχτυλά μας, το τακτοποιούμε εκεί που εφάπτεται με τον σπάγγο και δένουμε κόμπο τον σπάγγο.

Κόβουμε τον πράσινο καθαριστή πίπας σε μήκος περίπου 2 εκατοστών, το τοποθετούμε πάνω από τον κόμπο και τον δένουμε με έναν ακόμη κόμπο από το μαλλί.

Τακτοποιήστε το μαλλί ώστε να έχει ωραίο σχήμα η κολοκύθα και με την δίνετε -παρέα με όσες ακόμα φτιάξετε- σε ένα κομμάτι σπάγγο.

Έτοιμη!

Πηγή: design improvised

Παντοδύναμη Σάλτσα Ζυμαρικών

σάλτσα ζυμαρικών με λαχανικά και κιμά

 

Μια σάλτσα με κιμά για ζυμαρικά μπορεί να κρύβει ένα πλήθος διατροφικές «αμαρτίες», αλλά, αν ετοιμαστεί με τον παρακάτω τρόπο, σάς εφοδιάζει επίσης με σίδηρο συνδυασμένο με λαχανικά πλούσια σε βιταμίνες! Επίσης, μη διστάσετε να αλλάξετε τα προτεινόμενα λαχανικά με λαχανικά εποχής ή με οτιδήποτε θεωρείτε ότι ίσως καταφέρετε να «κρύψετε» χωρίς να σας πάρει είδηση ο μικρός σας μπόμπιρας – όπως για παράδειγμα σπανάκι αντί για αρακά.

Για 1 μερίδα

  • 1 κουταλάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • ½ μέτριο κρεμμύδι (50 γρ.)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 50-75 γρ. άπαχο κιμά (μοσχάρι, αρνάκι, κοτόπουλο, γαλοπούλα)
  • ¼ κόκκινη πιπεριά
  • 3-4 λευκά στρογγυλά μανιτάρια
  • 1 κουταλάκι γλυκού φρέσκο ή κατεψυγμένο αρακά
  • 25 γρ. καρότο (ή 1 κύβο πουρέ καρότου, δείτε σελίδα 60)
  • 25 γρ. γλυκοπατάτα (ή 1 κυβάκι πουρέ γλυκοπατάτας, δείτε σελίδα 60)
  • 1 μέτρια ντομάτα (ή 1 ντοματάκι κονσέρβας)
  • ½ κουταλάκι του καφέ πουρέ ντομάτας
  • 1 κουταλιά σούπας νερό ή ζωμό (δείτε σελίδα 118)
  • ¼ κουταλάκι καφέ ρίγανη
  • 1 κουταλιά σούπας φρέσκο μαϊντανό

Θερμαίνετε το λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, λιώνετε το σκόρδο και τα σοτάρετε ελαφρά μέχρι το κρεμμύδι να αρχίσει να μαλακώνει. Αυξάνετε λίγο τη θερμοκρασία, προσθέτετε τον κιμά και ανακατεύετε μέχρι ο κιμάς να αρχίσει να ροδίζει. Στη συνέχεια, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία.

Πλένετε, ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε τα υπόλοιπα λαχανικά και τα προσθέτετε στο μείγμα (μπορείτε να τρίψετε το καρότο και τη γλυκοπατάτα για να επιταχύνετε το χρόνο μαγειρέματος τους μαζί με τα υπόλοιπα υλικά). Σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά και στη συνέχεια περνάτε το μείγμα από το μπλέ­ντερ για να δώσετε στη σάλτσα σας μια αρκετά λεία υφή.

Σερβίρετε πάνω σε μια μερίδα σπαγγέτι, σε πουρέ ή ψητές πατάτες πασπαλισμένες με τυρί, ή απλά το αφήνετε να κρυώσει και το καταψύχετε μέχρι τη στιγμή που θα το χρειαστείτε.

Καλή σας όρεξη!

 

ΥΓ. Η συνταγή είναι από το βιβλίο «Τάισέ με» των εκδόσεων Ψύχαλου.

Συμβουλές «καλοπέρασης» για διακοπές με ιστιοπλοϊκό!

συμβουλές καλοπέρασης για διακοπές με ιστιοπλοϊκό

Το καλοκαίρι ξεκίνησε και πολλοί ονειρεύονται διακοπές με ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος στα Ελληνικά νησιά. Είναι όλα όμως τελικά τόσο όμορφα και ειδυλλιακά σε διακοπές αυτού του είδους;

Αν ακολουθήσετε τις συμβουλές «καλοπέρασης» των ειδικών από το βιβλίο «Το Εγχειρίδιο του Καλοφαγά Ιστιοπλόου» εκδ. Ψυχαλου για διακοπές με ιστιοπλοϊκό, τότε σίγουρα θα έχετε καταφέρει το 50% της επιτυχίας του ταξιδιού σας· για το άλλο 50% βάλτε την καλή σας διάθεση και μια καλή παρέα!

Ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος έχει πολύ μικρούς χώρους· κατά συνέπεια απαιτείται πειθαρχία και τάξη καθώς και καλή οργάνωση. Επειδή πρέπει να συμβιώσουν 6 ή 8 ή και περισσότερα άτομα για μία ή δύο εβδομάδες σε τόσα λίγα τετραγωνικά μέτρα, καλό θα είναι να έχουν όλοι υπόψη τους κάποια βασικά πράγματα, τα οποία θα κάνουν τη διαμονή τους πάνω στο σκάφος ευκολότερη και πιο άνετη.

Προετοιμασία ταξιδιού

  • Είναι πολύ σημαντικό, όταν ξεκινάμε να κάνουμε ένα ταξίδι με σκάφος, να κατανοήσουμε ότι πρέπει να λειτουργούμε και να κινούμαστε πάνω στο σκάφος σεβόμενοι τους άλλους. Είναι πιθανό να μοιραζόμαστε κάποια καμπίνα και οπωσδήποτε την τουαλέτα μαζί με άλλα άτομα. Ας φροντίσουμε να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής.
  • Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα που δεν έχουν κάνει άλλη φορά τέτοιου είδους διακοπές. Προσπαθήστε να τους εξηγήσετε πριν ξεκινήσετε, τις συνθήκες διαβίωσης (πόσο μικρές είναι οι καμπίνες, την ποσότητα του νερού που θα έχουν στη διάθεση τους για μπάνιο κ.τ.λ.). Αν δεν έχετε πάει άλλη φορά, ρωτήστε άλλους που πήγαν. Είναι πολύ σημαντικό και μπορεί να αποτρέψει πιθανές προστριβές. Λέγεται ότι όποια «παρέα» αντέξει μια εβδομάδα σε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, μετά αντέχει σχεδόν τα πάντα.
  • Μην πάρετε σκληρή βαλίτσα με ρόδες, θα σας κοροϊδεύουν από το διπλανό σκάφος και ο καπετάνιος θα πάθει έμφραγμα διότι δεν θα μπορεί να τη στριμώξει πουθενά!
  • Μην κουβαλάτε πολλά ρούχα μαζί σας. Δεν θα σας χρειαστούν. Πάρτε λίγα και άνετα.
  • Απαγορεύονται επάνω στο σκάφος τα παπούτσια με τακούνια, οι σκληρές σόλες και τα τσόκαρα. Κατάλληλα είναι τα απλά ιστιοπλοϊκά ή τα πάνινα με τις μαλακές σόλες.
  • Μην πάρετε μαζί σας σεσουάρ για τα μαλλιά ή τον κανονικό φορτιστή του κινητού σας. Δεν θα βρίσκετε πρίζα (220V) για να τα βάλετε (!) Πάρτε μόνο τον φορτιστή του αυτοκινήτου σας (12V) και λίγο ζελέ για τα μαλλιά σας!
  • Πάρτε βιβλία, περιοδικά, τράπουλες, επιτραπέζια παιχνίδια, τάβλι, σκάκι κ.λπ. Υπάρχουν αρκετές ώρες διαθέσιμες.
  • Οργανώστε το δικό σας φαρμακείο: παυσίπονα, αντιεμετικό (αν ζαλίζεστε από τη θάλασσα), αντιισταμινική αλοιφή για τα τσιμπήματα κουνουπιών ή μεδουσών, ελαστικό επίδεσμο και μια αλοιφή για στραμπουλίγματα, λίγο βαμβάκι και ιώδιο, αυτοκόλλητους επιδέσμους κλπ. Φυσικά, μην ξεχάσετε το αντηλιακό σας που πρέπει να έχει πολύ υψηλό δείκτη προστασίας και οπωσδήποτε γαλάκτωμα σώματος για μετά τον ήλιο. Μην ξεχνάτε ότι θα είστε όλη την ημέρα εκτεθειμένοι στον ήλιο. Ένα ανοιχτόχρωμο, φαρδύ αλλά μακρυμάνικο πουκαμισάκι δεν είναι κακή ιδέα, ειδικά αν είστε τύπος που ο ήλιος τον καίει και τον πειράζει. Επίσης μην ξεχάσετε το καπέλο σας ή καλύτερα τα καπέλα σας.
  • Αν ο παφλασμός των κυμάτων και το φιλάρισμα των πανιών δεν σας αρκεί για μουσική, πρέπει να φροντίσετε να εφοδιαστείτε με μια σειρά κασέτες ή CD για όλα τα γούστα. Και μάλιστα, καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας και ένα discman. Βεβαίως πρέπει να γνωρίζετε ότι τώρα πια σχεδόν όλα τα ιστιοπλοϊκά σκάφη προς ενοικίαση διαθέτουν ηχοσύστημα για CD. Αν όμως είστε από εκείνους τους άτυχους που βρέθηκαν σε σκάφος με απλό κασετόφωνο τη στιγμή που έχετε φέρει μια πλουσιότατη συλλογή CDs μαζί σας —πιστέψτε μας όταν σας λέμε ότι μιλάμε εκ πείρας— μην πανικοβάλλεστε! Τρέξτε στο πλησιέστερο κατάστημα ηλεκτρονικών και αγοράστε μια ειδική κασέτα που μπαίνει στο κασετόφωνο του σκάφους και η άλλη της άκρη προσαρμόζεται στο discman το οποίο έχετε προνοήσει να φέρετε μαζί σας! Το κόστος της κασέτας είναι ελάχιστο μπροστά στην προοπτική μιας ή δύο εβδομάδων πάνω στο σκάφος χωρίς την απόλαυση της αγαπημένης σας μουσικής!
  • Αν είστε από τους ιστιοπλόους της «ναυλοσύνης» και λιγότερο της «ναυτοσύνης» τόσο το καλύτερο για σας. 0 skipper σας, που σε αυτή την περίπτωση είναι υποχρεωτικός, είναι υπεύθυνος για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το σκάφος όταν το παραλάβατε! Το καλύτερο που έχετε να κάνετε εσείς, είναι να απολαύσετε το καφεδάκι σας και να προετοιμαστείτε ψυχολογικά για τις διακοπές σας που μόλις ξεκινούν. Βέβαια, δεν είναι κακό να παρακολουθήσετε τη διαδικασία παραλαβής που ακολουθεί ο skipper σας για να τα καταφέρετε τηνεπόμενη φορά που τυχόν θα ναυλώσετε ένα σκάφος μόνοι σας.

Καλές διακοπές!

Συνταγή :: πάστα λιαστής ντομάτας

πάστα λιαστής ντομάτας συνταγή εύκολη

Η πάστα λιαστής ντομάτας είναι νοστιμότερη από τον συνηθισμένο τοματοπελτέ, ενώ ταυτόχρονα έχει άπειρες χρήσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται, π.χ, η σάλτσα ντομάτας στην πίτσα ή η σάλτσα μπολονέζ, αλλά έχει και ξεχωριστές χρήσεις. Δοκιμάστε τη σε σάντουιτς με γραβιέρα και παστό χοιρομέρι.

Για να φτιάξετε την πάστα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε αυθεντικές λιαστές ντομάτες ή πλήρως αποξηραμένες.

Υλικά:

  • 100 γρ. λιαστές τομάτες
  • 1 μέτριο κεφάλι σκόρδο, ψημένο
  • 150ml ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι ρίγανη

Βάλτε τις λιαστές ντομάτες σε μια μικρή κατσαρόλα και καλύψτε τις με νερό. Σιγοβράστε επί 10 λεπτά και στη συνέχεια αφήστε τις να μουσκέψουν για 20 ακόμα λεπτά. Στραγγίξτε τις σε χαρτί κουζίνας.

Για να ψήσετε το σκόρδο, κόψτε ένα κομμάτι λαδόκολλα και βάλτε πάνω ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδο με κομμένη την κορυφή του. Αδειάστε λίγο ελαιόλαδο πάνω στο σκόρδο και τυλίξτε το με τη λαδόκολλα. Ψήστε το στους 220ο C για 30 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσει. Αφήστε το να κρυώσει και μετά πιέστε το ώστε να βγει έξω ο πολτός.

Αναμίξετε όλα τα υλικά ώσπου να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα, φυλάξτε την πάστα στο ψυγείο σε αποστειρωμένο αεροστεγές δοχείο έως και για 3 μήνες.

Καλή απόλαυση!

Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο «ΣΥΝΤΗΡΩ» των εκδόσεων ΨΥΧΑΛΟΥ.

Παγωμένο τσάι με χυμούς φρούτων!

συνταγή για παγωμένο τσάι

Το αγαπημένο, καλοκαιρινό Ice Tea, αναβαθμίζεται για να συμπεριλάβει και δροσερά φρούτα. Τι θα λέγατε λοιπόν να απολαύσετε ένα σπιτικό, παγωμένο τσάι με χυμούς φρούτων στην όμορφή σας βεράντα; 

Αρκετά υγιεινό, δροσιστικό και πολύ ελαφρύ μπορείτε εύκολα να το φτιάξετε μόνοι σας και να το έχετε στο ψυγείο ανά πάσα στιγμή για όλο το καλοκαίρι.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό λεμόνι
  • 2 φλυτζάνια του τσαγιού χυμό πορτοκάλι
  • 2 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού δυνατό τσάι
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό

Εκτέλεση:

Βράζετε για 10 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και αφήνετε να κρυώσει. Προσθέστε τους χυμούς και το τσάι. Στραγγίζετε και  προσθέτετε 20 φλυτζάνια παγωμένο νερό. To αφήνετε στο ψυγείο. Όταν το σερβίρετε, προσθέστε σε κάθε ποτήρι και από ένα δάκτυλο σόδα.

Έτοιμο!

Καλέστε τώρα τους φίλους σας για ένα «καλοκαιρινό» τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι !

ΥΓ. Η συνταγή είναι από το βιβλίο «Τα Κεράσματα της Γιαγιάς» των εκδόσεων Ψύχαλου.

Απομακρύνουμε φυσικά τα έντομα από την κουζίνα

δυόσμος βασιλικός βότανα

Έφτασε το καλοκαίρι και μαζί με τη ζέστη κάνουν την εμφάνιση τους πολλοί «ανεπιθύμητοι» επισκέπτες στην κουζίνα μας. Επειδή λοιπόν όταν γυρίσουμε από τις διακοπές δεν θα θέλουμε να τους βρούμε μπροστά μας και σίγουρα δεν μας αρέσει να ψεκάζουμε με χημικά όλο το σπίτι, ακολουθούν κάποιες έξυπνες λύσεις με φυσικούς τρόπους για να τους απομακρύνουμε:

Τα μυρμήγκια θα εξαφανιστούν αν σκουπίσετε τα ντουλάπια της κουζίνας σας με ένα υγρό σφουγγάρι και με 6 έως 8 σταγόνες αιθέριου ελαίου δυόσμου ή σιτρονέλας. Στη συνέχεια, βάλτε 3 έως 5 σταγόνες από αιθέρια έλαια στα περβάζια των παραθύρων, στις ρωγμές των εισόδων, στις άκρες όπου τα άκρα του πάγκου ακουμπούν στον τοίχο και στις γωνίες του ντουλαπιού κάτω από το νεροχύτη της κουζίνας.

Οι σαρανταποδαρούσες, οι ψαλίδες και οι κοριοί μπορούν να απομακρυνθούν αν βάλετε αρκετές σταγόνες αιθέριο έλαιο από δυόσμο, γωλθερία, ευκάλυπτο ή σιτρονέλα σε περιοχές που συγκεντρώνουν υγρασία, όπως είναι τα υγρά υπόγεια, τα γκαράζ και τα ντουλάπια που καλύπτουν υδραυλικές σωληνώσεις.

Η κατσαρίδα, δυστυχώς, είναι δύσκολος αντίπαλος. Μπορείτε να ρίξετε ένα μείγμα από βόρακα και ζάχαρη στις σκοτεινές περιοχές όπου αρέσει στις κατσαρίδες να κρύβονται, αλλά αυτή η μέθοδος μπορεί να μην είναι εφικτή αν έχετε μικρά παιδιά ή κατοικίδια. Ίσως είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν εξολοθρευτή.

Τα έντομα γενικά θα απομακρυνθούν, αν σκορπίσετε φύλλα δάφνης στα ντουλάπια της κουζίνας σας.

Τα ποντίκια μισούν το δυόσμο. Βάλτε αρκετά κλαδάκια φρέσκου δυόσμου ανάμεσα στα ράφια μέσα στα ντουλάπια σας. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα διάλυμα από 2 φλιτζάνια νερό και 3 κουταλιές του γλυκού από αιθέριο έλαιο δυόσμου και να το ψεκάζετε όπου βρίσκετε περιττώματα ποντικών.

Τα ζωύφια και οι σιταρόψειρες απωθούνται από μερικά ολόκληρα μοσχοκάρυδα μέσα σε κουτιά ή σακούλες με αλεύρι.

Κάντε όλα αυτά και καλές διακοπές!

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο «ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ» των εκδόσεων ΨΥΧΑΛΟΥ.

Φυσικό καθαριστικό χαλιών με μέντα

Ήρθε πάλι η ώρα που τα χαλιά μπαίνουν στην αποθήκη! Πώς όμως θα τα καθαρίσετε χωρίς χημικές ουσίες, αλλά με την ίδια αποτελεσματικότητα;

Aκολουθήστε την παρακάτω συνταγή και σε λίγες ώρες τα χαλιά σας θα είναι μοσχομυριστά και καθαρά!

Ιδιαίτερα αν έχετε μικρά παιδιά που μπουσουλάνε ή κατοικίδια τότε η χρήση φυσικών υλικών στο καθάρισμα είναι επιβεβλημένη.

ΣΑΜΠΟΥΑΝ -ΑΦΡΟΣ ΧΑΛΙΩΝ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΜΕΝΤΑΣ

Υλικά:

  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 3/4 φλιτζανιού υγρό φυτικό σαπούνι
  • 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας

Αναμείξτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ. Με ένα υγρό σφουγγάρι τρίψτε τον αφρό πάνω στις λερωμένες περιοχές. Αφήστε το να στεγνώσει καλά και στη συνέχεια σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα!

Τόσο απλά! Η συνταγή αυτή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τον καθαρισμό περιοχών που δέχονται μεγάλη επιβάρυνση.

Αν θέλετε να μάθετε κι άλλες Συνταγές για Οικολογικά Καθαριστικά τότε δεν έχετε παρά να πάρετε το φανταστικό ομώνυμο βιβλίο των εκδόσεων Ψύχαλου.

photo credit: tccleaner.com

Smoothie με φράουλες, γιαούρτι και μέλι

smoothie φράουλες γιαούρτι μέλι

Είναι η εποχή τους. Τα μύρτιλα, τα μούρα, τα raspberries (τα γνωστά μας σμέουρα δηλαδή), οι φράουλες… όλα μεγαλουργούν αυτή την περίοδο και μας προφέρουν πολύτιμα συστατικά για τον οργανισμό μας αλλά και ανεπανάληπτη γεύση. Τι θα λέγατε λοιπόν να τα απολαύσουμε και σε ένα smoothie; Ιδανικό για το οικογενειακό πρωινό, ακόμη και για το παιδικό πάρτυ! Smoothie λοιπόν με φράουλες ή σμέουρα, γιαούρτι και μέλι. Υγιεινό και άκρως απολαυστικό.

 

Ιδού τα υλικά για μία δόση.

Πολλαπλασιάστε ανάλογα με τις ανάγκες σας και εντυπωσιάστε!

Εμείς το φτιάξαμε σε πρόσφατα γενέθλια και έγινε ανάρπαστο!

 

Υλικά:

100 γρ φράουλες ή σμέουρα / raspberries (φρέσκα ή κατεψυγμένα)

2 κουταλιές της σούπας ζωντανό γιαούρτι

1 κουταλιά της σούπας μέλι

2 κουταλιές της σούπας γάλα

 

Χτυπάτε στο μπλέντερ και είστε έτοιμοι!

Το προσφέρετε δροσερό και γαρνίρετε με φράουλες ή raspberries.

 

Καλή απόλαυση!

 

Η συνταγή είναι από το αγαπημένο μας βιβλίο Smoothies και Χυμοί που μπορείτε να βρείτε και online.