Smoothie με φράουλες, γιαούρτι και μέλι

smoothie φράουλες γιαούρτι μέλι

Είναι η εποχή τους. Τα μύρτιλα, τα μούρα, τα raspberries (τα γνωστά μας σμέουρα δηλαδή), οι φράουλες… όλα μεγαλουργούν αυτή την περίοδο και μας προφέρουν πολύτιμα συστατικά για τον οργανισμό μας αλλά και ανεπανάληπτη γεύση. Τι θα λέγατε λοιπόν να τα απολαύσουμε και σε ένα smoothie; Ιδανικό για το οικογενειακό πρωινό, ακόμη και για το παιδικό πάρτυ! Smoothie λοιπόν με φράουλες ή σμέουρα, γιαούρτι και μέλι. Υγιεινό και άκρως απολαυστικό.

 

Ιδού τα υλικά για μία δόση.

Πολλαπλασιάστε ανάλογα με τις ανάγκες σας και εντυπωσιάστε!

Εμείς το φτιάξαμε σε πρόσφατα γενέθλια και έγινε ανάρπαστο!

 

Υλικά:

100 γρ φράουλες ή σμέουρα / raspberries (φρέσκα ή κατεψυγμένα)

2 κουταλιές της σούπας ζωντανό γιαούρτι

1 κουταλιά της σούπας μέλι

2 κουταλιές της σούπας γάλα

 

Χτυπάτε στο μπλέντερ και είστε έτοιμοι!

Το προσφέρετε δροσερό και γαρνίρετε με φράουλες ή raspberries.

 

Καλή απόλαυση!

 

Η συνταγή είναι από το αγαπημένο μας βιβλίο Smoothies και Χυμοί που μπορείτε να βρείτε και online.

 

DIY:: Πασχαλιάτικη γιρλάντα με λαγουδάκια

πασχαλιάτικη γιρλάντα λαγουδάκια diy

Ξέρετε, γιορτές χωρίς χειροτεχνίες δεν γίνεται! Είναι η αφορμή που ψάχνουμε για να δημιουργήσουμε και να στολίσουμε και να ξεφύγουμε λίγο από την καθημερινότητα. Ενόψει λοιπόν του Πάσχα, τι θα λέγατε να φτιάχνατε οικογενειακώς αυτή την αξιολάτρευτη Πασχαλιάτικη γιρλάντα με λαγουδάκια; Είναι εύκολη, με απλά υλικά και άπειρες δυνατότητες!

Τα υλικά που θα χρειαστείτε:

  • Χαρτόνια σε διάφορα χρώματα – σχέδια
  • Λευκό ή μπεζ νήμα
  • Ένα πιρούνι
  • Ένα ψαλίδι
  • Κόλλα για χειροτεχνίες

Ξεκινάμε με το πρώτο -και πιο απαραίτητο- βήμα που είναι το περίγραμμα για τα λαγουδάκια.

Για να σας κάνουμε τη ζωή πιο εύκολη, σας το βρήκαμε online έτοιμο να το κατεβάσετε και να το εκτυπώσετε σε χαρτί Α4.

Θα το βρείτε εδώ.

Αφού λοιπόν το εκτυπώσετε και κόψετε με βάση αυτό τα πολύχρωμά σας λαγουδάκια, σειρά έχουν οι φουντωτές τους ουρές.

Για να φτιάξουμε λοιπόν τα πον-πον (που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σε χιλιάδες άλλες κατασκευές), παίρνουμε ένα πιρούνι με 4 δόντια και τυλίγουμε το νήμα μας γύρω γύρω, στις εξωτερικές πλευρές του πιρουνιού, τουλάχιστον 40 φορές.

πασχα γιρλάντα χειροτεχνία λαγουδάκια diy

Κόβετε ένα άλλο κομμμάτι νήματος μήκους 20 περίπου εκατοστών, και δένετε με αυτό σφιχτά – σφιχτά το νήμα που βρίσκεται στο κέντρο του πιρουνιού. Κάνετε δύο κόμπους και κόβετε δεξιά και αριστερά με ψαλίδι το νήμα (αυτό που αγκαλιάζει τα 2 εξωτερικά δόντια του πιρουνιού). Τα ταν! Έτοιμα τα πον – πον!

Τα κολλάτε στα ήδη κομμένα λαγουδάκια στη θέση της ουράς τους και μετά τα λαγουδάκια σε σπάγκο.

Έτοιμη η γιρλάντα σας!

Εννοείται ότι τα λαγουδάκια με τα πον-πον μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και σε άλλες κατασκευές (σε καλαθάκια, σε περιτυλίγματα δώρων, στο πασχαλιάτικο τραπέζι….).

Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!

 

 

Πηγή: DIY Candy

Η Αργυρώ Πιπίνη «διαβάζει δυνατά» στο πατάρι της Κηφισιάς!

IMG_4462

Το Living Green shop της Κηφισιάς μετρά ήδη μερικούς μήνες ζωής και η αγάπη που μας δείχνετε είναι για εμάς η κινητήριος δύναμη για να συνεχίζουμε δυναμικά και δημιουργικά!

Επόμενος σταθμός λοιπόν, η έναρξη των εκδηλώσεων στο χώρο του παταριού που δημιουργήθηκε με μεγάλη αγάπη για να φιλοξενεί τους μικρούς και μεγάλους μας φίλους. Έτσι, το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018, άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του για να υποδεχτεί την Κόκκινη Αλεπού και τη συγγραφέα Αργυρώ Πιπίνη που στα πλαίσια της εκστρατείας «Διαβάζω Δυνατά» μάς αφηγήθηκε την ιστορία από το Μολυβένιο Στρατιωτάκι του Χ. Κ. Άντερσεν που κυκλοφορεί από τις παιδικές εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

DSCF9531 DSCF9560

 

Και ήταν τόσο όμορφα και ζεστά! Το πατάρι γέμισε παιδιά και γονείς, μυρωδιές από αχνιστό καφέ και κουλουράκια, πολύχρωμες παιδικές ζωγραφιές που πλαισίωσαν τα λόγια της αφηγήτριας στο τέλος της εκδήλωσης, χαμόγελα και συγκινήσεις!

 

DSCF9557 DSCF9549 DSCF9543 DSCF9540

DSCF9541β

Με τέτοια λοιπόν θετική και δυναμική αρχή, το πατάρι ανυπομονεί να υποδεχτεί και τους επόμενούς του επισκέπτες. Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι για τις εκδηλώσεις του Living Green Κηφισιάς που στόχο έχουν να ενώσουν μεγάλους και μικρούς γύρω από την φιλαναγνωσία, την οικολογία, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία.

Φυσικά, είμαστε ανοιχτοί και στις δικές σας προτάσεις!

Να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τη φίλη Πέπη Νικολοπούλου για το πλούσιο φωτογραφικό υλικό!

DIY :: χειροποίητοι χιονάνθρωποι για τα Χριστούγεννα

χιονάνθρωπος κάλτσες χειροτεχνία παιδιά ρύζι κουμπιά χριστούγεννα στολίδι diy craft snowman

Έχουν άλλη χάρη οι γιορτές όταν τις ζεις με όλη την οικογένεια. Και οι χειροτεχνίες είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να περάσετε δημιουργικές, ευχάριστες, ξέγνοιαστες και τελικά αξιομνημόνευτες ώρες με τα παιδιά ενόψει των εορτών. Πώς σας φαίνονται λοιπόν αυτοί οι χειροποίητοι χιονάνθρωποι για τα Χριστούγεννα; Είναι τόσο εύκολοι και τόσο όμορφοι. Με απλά υλικά και τόσο εύκολες τεχνικές που στο τέλος τα παιδιά θα τους φτιάχνουν μόνα τους.

Τα μόνα υλικά που θα χρειαστείτε είναι ψηλές, λευκές κάλτσες (αυτές που φτάνουν ψηλά στην γάμπα), κουμπιά, λαστιχάκια, χρωματιστές καρφίτσες, ρύζι και πολύχρωμα κομμάτια από ύφασμα.

χιονάνθρωπος κάλτσες κουμπιά diy craft χειροτεχνία χριστούγεννα

Παίρνετε λοιπόν την λευκή κάλτσα, κόβετε το κάτω μέρος που είναι τα δάχτυλα, την γυρίζετε από την ανάποδη και δένετε στο κάτω μέρος της σφιχτά ένα λαστιχάκι.

Ξαναγυρίζετε την κάλτσα από την καλή της πλευρά και την γεμίζετε με ρύζι. Καρολίνα. Πλάκα κάνουμε…. Με ότι ρύζι θέλετε. Αρκεί να το πιέσετε ώστε να μην αφήσει κενά.

Δένετε σφιχτά με λαστιχάκι την κορυφή της κάλτσας και περίπου στα 3/4 του χιονάνθρωπου.

Αυτό ήταν! Τώρα στολίζετε! Κολλάτε ή ράβετε τα κουμπιά, βάζετε τις χρωματιστές καρφίτσες για μάτια και μύτη, δένετε το κασκόλ με το ύφασμα που έχετε επιλέξει και βάζετε στο κεφάλι του για σκούφο το κομμάτι της κάλτσας που είχατε κόψει (των δαχτύλων).

Μερικές φορές η οικογενειακή ψυχαγωγία είναι τόσο απλή και τόσο όμορφη.

Καλές γιορτές!

 

Πηγή: darkroom & dearly

Η γλυκύριζα και ο πονόλαιμος

Η γλυκύριζα (Glycyrrhiza glabra) χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στην Ευρώπη και την Κίνα για την καταπολέμηση του πονόλαιμου.

Η Επιτροπή Ε της Γερμανίας εγκρίνει τη γλυκύριζα για τη θεραπεία τους ερεθισμένου λαιμού και η αποτελεσματικότητά της έχει αποδειχτεί επιστημονικά σύμφωνα με τον Albert Leung (ειδικό σε θέματα ταυτοποίησης φυτικών δραστικών ουσιών), ο οποίος συνιστά να ξεκινήσετε με ένα αφέψημα από 3 φλιτζάνια νερού και 5-7 κουταλάκια αποξηραμένης γλυκύριζας τα οποία βάζετε σε κατσαρολάκι και φέρνετε σε βρασμό, μετά χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να σιγοβράσει μέχρι να εξατμιστεί περίπου το μισό υγρό.

Η γλυκύριζα δεν καταπραΰνει μόνο τον πονόλαιμο, αλλά έχει και αποχρεμπτική δράση και μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα από λοιμώξεις του αναπνευστικού.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο «Το Πράσινο Φαρμακείο- Βοτανοθεραπείες» του Dr. James A. Duke που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψύχαλου

 

Συνταγές για παιδιά :: μπιφτέκια οσπρίων και λαχανικών για χορτοφαγικά burger

μπιφτέκι λαχανικών

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, το πιο hot θέμα στα σπίτια που έχουν παιδιά που παίρνουν φαγητό μαζί στο σχολείο είναι το τι μπορείς να τους βάλεις που να μην έχει πολλά ζουμιά και στάζει, να τρώγεται εύκολα χωρίς πολλά σύνεργα και να είναι γευστικό και υγιεινό. Το λες και σπαζοκεφαλιά!

Ξεφυλλίζοντας τα «Αγαπημένα» από τη σειρά «Παραμυθομαγειρική» της Κάρμεν Ρουγγέρη βρήκαμε δύο συνταγές για «εναλλακτικά» μπιφτέκια που μπορούν να γίνουν λαχταριστά burger και κρύβουν μέσα τους ένα σωρό υπέροχα υλικά. Σας δίνουμε λοιπόν τις συνταγές για σπιτικά μπιφτέκια οσπρίων και μπιφτέκια λαχανικών που είναι ιδανικά για μικρά και μεγάλα παιδιά!

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ

ΥΛΙΚΑ

  • 800 γρ. ρεβίθια ή φασόλια ξερά ή φακές ή όλα μαζί ανάμεικτα
  • 4 αυγά
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 πρέζα κάρυ
  • αλάτι  / πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αφήνουμε τα ρεβίθια ή τα φασόλια αποβραδίς να μουλιάσουν σε μπόλικο νερό. Την επόμενη μέρα σουρώνουμε και  βράζουμε τα όσπρια μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, αλλά όχι να λιώνουν.
  2. Τα στραγγίζουμε από το νερό και τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τα αυγά, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
  3. Μεταφέρουμε τον πολτό σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη μουστάρδα, το κάρυ, το αλάτι και το πιπέρι.
  4. Ζυμώνουμε το μείγμα και τα αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο για να δέσει.
  5. Στη συνέχεια πλάθουμε μπιφτεκάκια και τα ξαναβάζουμε μισή ώρα στο ψυγείο να κρυώσουν προτού τα ψήσουμε στον φούρνο ή στη σχάρα.

* Σερβίρετε τα μπιφτέκια μέσα σε μαλακά στρογγυλά ψωμάκια με μια ροδέλα ντομάτα, μια φέτα τυρί και τη σάλτσα της αρεσκείας σας. 

ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 πατάτα
  • 2 καρότα
  • 500 γρ. σπανάκι ή ανάμεικτα πράσινα χόρτα για πίτα
  • 2 κρεμμύδια
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 2 αυγά
  • 1 φλιτζ. αλεύρι
  • Αλάτι / πιπέρι
  • Ηλιέλαιο ή Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά.
  2. Βράζουμε τις πατάτες να μαλακώσουν και τις λιώνουμε όπως στον πουρέ.
  3.  Τσιγαρίζουμε σε 2 κουταλιές ελαιόλαδο το σπανάκι ή τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε.
  4. Τρίβουμε τα καρότα και τα κρεμμύδια.
  5. Βάζουμε σε ένα μπολ το κεφαλοτύρι, όλα τα λαχανικά, τα αυγά, το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι. Ζυμώνουμε το μείγμα και πλάθουμε σε μπιφτέκια. Αν η ζύμη είναι αραιή προσθέτουμε περισσότερο πουρέ πατάτας ή αλεύρι.
  6. Βάζουμε τα μπιφτεκάκια για 15 λεπτά στην κατάψυξη για σφίξουν και στη συνέχεια τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι. Όταν ροδίσουν και από τις δύο πλευρές τα αποσύρουμε από το λάδι και τα ακουμπάμε σε μια πιατέλα στρωμμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σερβίρονται μέσα σε στρογγυλά ψωμάκια για burger μαζί με μια φέτα κίτρινου τυριού και σπιτική κέτσαπ.

** ΣΥΜΒΟΥΛΗ: μπορείτε να φτιάξετε τα μπιφτέκια, φυσικά, από την προηγούμενη μέρα και το πρωί απλά να τα συναρμολογήσετε. Επίσης, μπορείτε να φυλάξετε άψητα μπιφτέκια στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση!

*** Οι συνταγές ανήκουν στη Νικολέτα Μακρυωνίτου που έχει επιμεληθεί τη συνταγογράφηση όλων των βιβλίων της σειράς!

 

Φτιάχνω τον δικό μου λαχανόκηπο

Gardener Vegetable Garden λαχανόκηπος λαχανικά ντομάτες αγγούρια

Θέλετε να φτιάξετε τον πρώτο σας λαχανόκηπο αλλά δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε; Έχετε φυτέψει δειλά – δειλά τα πρώτα σας λαχανικά αλλά θέλετε να προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα; Εμείς είμαστε εδώ. Γιατί ένας προνοητικός κηπουρός ξεκινά με τον σχεδιασμό του λαχανόκηπού του. Η κάθε μέθοδος καλλιέργειας έχει τα συν και τα πλην. Διαβάστε παρακάτω τις λεπτομέρειες και αποφασίστε τι ταιριάζει σε εσάς και στον λαχανόκηπο που ονειρεύεστε.

Η θέση

Το πρώτο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσετε είναι «Ποιο είναι το κατάλληλο σημείο για να φτιάξω το λαχανόκηπό μου;». Η επιλογή της κατάλληλης θέσης θα παίξει σημαντικό ρόλο στη χρηστικότητα, αλλά και στην επιτυχία του λαχανόκηπου.

Οι προϋποθέσεις για τη σωστή επιλογή του κατάλληλου σημείου που θα φιλοξενήσετε τον λαχανόκηπό σας, είτε έχετε κήπο είτε θέλετε να καλλιεργήσετε σε μπαλκόνι, είναι:

  • Να είναι κοντά στο σπίτι (όταν πρόκειται για μεγάλο κήπο) και ιδιαίτερα στην κουζίνα (πρακτικότητα).
  • Να μην έχει σκιά (μακριά από μεγάλα δέντρα και κτίρια, σε νότιες περιοχές με υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες προτιμήστε νοτιοανατολικό προσανατολισμό για να αποφύγετε τον δυνατό ήλιο του μεσημεριού).
  • Να είναι προστατευμένο από τον Βοριά (αποφυγή παγετών).
  • Να μη λιμνάζουν στο σημείο νερά (καλή αποστράγγιση).

 

Οι μέθοδοι καλλιέργειας

Αφού επιλέξετε το σημείο, η επόμενη απόφαση αφορά στη μέθοδο καλλιέργειας που θα ακολουθήσετε. Η επιλογή βασίζεται κυρίως στο διαθέσιμο χώρο και στο κόστος.

Οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι καλλιέργειας είναι οι ακόλουθες:

λαχανόκηπος λωρίδες φύτευσης έδαφος μέθοδος λαχανικά κήπος κηπουρός

Λωρίδες φύτευσης απευθείας στο έδαφος

Υπέρ

  • Μικρό κόστος κατασκευής.
  • Διατήρηση της υγρασίας στο έδαφος (τα φυτά δημιουργούν πυκνό στρώμα εδαφοκάλυψης και η απώλεια εδαφικής υγρασίας μειώνεται).

Κατά

  • Εφαρμόζεται μόνο σε κήπο.
  • Απαιτεί πολύ χώρο.
  • Η προετοιμασία του εδάφους είναι χρονοβόρα.
  • Είναι κοπιαστικό γιατί πρέπει να σκύβεις.
  • Είναι χαμηλής αισθητικής.

page10image36792

λαχανόκηπος υπερηψωμένα παρτέρια οδηγίες βιβλίο φυτεύω λαχανικά κήπος μπαλκόνιpage11image14200

Υπερυψωμένα παρτέρια

Υπέρ

  • Εφαρμόζεται σε κήπο, μεγάλο μπαλκόνι, ταράτσα.
  • Το χώμα προστίθεται εκ νέου, οπότε έχει διασφαλισμένη ποιότητα και δεν χρειάζεται επεξεργασία (δεν είναι απαραίτητο να έχετε εργαλεία, γλιτώνετε κόπο και χρόνο).
  • Είναι καλαίσθητο (αίσθηση τακτοποιημένου).
  • Αποφεύγετε το σκύψιμο και την καταπόνηση της μέσης και των γονάτων.
  • Παίρνετεμεγαλύτερηπαραγωγήαπόμικρότερο χώρο λόγω της τακτοποίησης των φυτών σε προκαθορισμένες θέσεις.
  • Σπέρνετε απευθείας στη θέση φύτευσης και αποφεύγετε την υπερβολική φύτευση και το αραίωμα.

Κατά

  • Μεγαλύτερο κόστος κατασκευής.
  • Το χώμα ξηραίνεται πιο γρήγορα.

σάκοι φύτευσης λαχανικά λαχανόκηπος φυτεύω κηπουρός

Πλαστικά δοχεία ή σάκοι φύτευσης

Υπέρ

  • Μπορείτε να τα τοποθετήσετε παντού.
  • Μεταφέρονται εύκολα σύμφωνα με τις απαιτήσεις κάθε εποχής.
  • Αυξάνονται και μειώνονται σε αριθμό ανάλογα με τις απαιτήσεις.
  • Εκμεταλλεύονται μικρούς χώρους.

Κατά

  • Υψηλό κόστος αγοράς.
  • Χρειάζονται τακτικό πότισμα & λίπανση.

page11image25312 page11image26072 page11image26832 page11image26992 page11image27152 page11image27312

Κάντε την μελέτη σας, σχεδιάστε τον λαχανόκηπό σας και σε λίγες εβδομάδες θα έχετε τα πιο θρεπτικά, υγιεινά και νόστιμα λαχανικά. Τα δικά σας. Για να μάθετε όλα τα μυστικά, τα τρικ και τις συμβουλές από τους ειδικούς, προμηθευτείτε το νέο βιβλίο των Εκδόσεων Ψύχαλου «Καλλιεργώ λαχανικά στο περιβόλη και στη βεράντα«. Από εκεί και οι πιο πάνω συμβουλές για τις μεθόδους καλλιέργειας.

 

Και βεβαίως, στο Living Green Shop στην Αθήνα αλλά και online μπορείτε να βρείτε όλα τα απαραίτητα σύνεργα, βιβλία, σπόρους, αξεσουάρ για τον λαχανόκηπό σας.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή :: φτερούγες κοτόπουλου

Φεβρουαρίου 14, 2017 | διατροφή & υγεία | Το σχόλιο σας »

chicken wings bbq συνταγή φτερούγες κοτόπουλου κάρβουνα ψήσιμο καραγιάννης

Είτε επειδή είστε γενικά κρεατοφάγος, είτε επειδή όλο και κάποιο BBQ διοργανώνεται, είτε επειδή είθισται την Τσικνοπέμπτη, είτε επειδή προτιμάτε το κοτόπουλο ως μια πιο υγιεινή επιλογή, όπως και να “χει, αυτή είναι η μόνη συνταγή για φτερούγες κοτόπουλου που θα χρειαστείτε! Πιστέψτε μας! Και σας την παρουσιάζουμε πρώτη φορά εδώ, καθώς πρόκειται για προ-δημοσίευση από το βιβλίο των Εκδόσεων Ψύχαλου «20 συνταγές για Μπάρμπεκιου» των ειδικών στα κρέατα Γιώργο Μαλλιώρα & Γιώργο Καραγιάννη.

φτερούγες κοτόπουλου κάρβουνα ψήσιμο συνταγή μαρινάρισμα καραγιάννης σούβλα τσικνοπέμπτη

 

Υλικά

Για ένα κιλό φτερούγες κοτόπουλου:

• 16,5 γρ.αλάτι
• 1,5 γρ. πιπέρι πράσινο φρεσκοκομμένο (1 κουτ. γλυκού περίπου)

• 1 κουτ. γλυκού θυμάρι

• 1/4 πιπεριά Φλωρίνης (πολτός)

• 10 γρ. μουστάρδα απαλή (1 κουτ. γλυκού)

• 1/2 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

 

Βάζουμε τις φτερούγες κοτόπουλου σε ένα σκεύος, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και θυμάρι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε έπειτα τις πιπεριές με την μουστάρδα, ανακατεύουμε και στο τέλος βάζουμε και το κρασί.

Μαρινάρουμε για 6-12 ώρες οπότε είναι προτιμότερο να τα φτιάξετε από την προηγούμενη ημέρα ή από το πρωί αν είναι να τα ψήσετε το βράδυ.

Περνάμε τις φτερούγες σε μικρές σούβλες και ψήνουμε στα κάρβουνα σε μέτρια θερμοκρασία.

Η περιστροφή είναι σημαντική και κάνει τη διαφορά στο ψήσιμο.

 

Καλή επιτυχία!

creative play :: μια χάρτινη πόλη από φακέλους για μικρούς ζωγράφους

envelope-city2

Τι θα λέγατε αν όλοι αυτοί οι άχρηστοι φάκελοι που παραλαμβάνουμε καθημερινά από το ταχυδρομείο γίνονταν το βασικό υλικό χειροτεχνίας για μια απίθανη παιδική κατασκευή;

Την ιδέα μάς την έδωσε ένα άρθρο από το picklebums.com!

envelop-city-getting-started

Αν το καλοσκεφτείς, ανοίγοντας έναν φάκελο παίρνεις κατευθείαν το ανάπτυγμα μιας όψης σπιτιού με τριγωνική στέγη. Επομένως, το μόνο που χρειάζεσαι για να φτιάξεις μια τεράστια χάρτινη πόλη είναι μια μεγάλη χάρτινη επιφάνεια που θα χρησιμοποιήσετε σαν βάση, πολλούς άχρηστους φακέλους, χρώματα κάθε είδους {μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, κηρομπογιές κ.ά.}, κόλλα και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί ότι θα του είναι χρήσιμο. Ειδικά, τώρα που ο καιρός δεν είναι και ο πιο φιλικός για δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους ή πολλά παιδιά αναρρώνουν από ιώσεις στο σπίτι, μια τέτοια χειροτεχνία θα μπορούσε να κρατήσει το ενδιαφέρον των παιδιών για πολλές ώρες και να τα βοηθήσει να εκφράσουν την καλλιτεχνική τους πλευρά!

envelope-city-drawing  envelope-city-people-house

envelope-city-people

 

Συνταγή :: τραγανά κουλούρια Θεσσαλονίκης

koulouri_thasalonikis_me_taxini

 

Τα κουλούρια Θεσσαλονίκης είναι το αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων. Σκέτα ή με ένα κομμάτι τυρί, μπορούν να σου δώσουν την ενέργεια που χρειάζεσαι χωρίς να σε γεμίζουν με περιττές θερμίδες.  Η συνταγή που σας δίνουμε έχει άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα, περιέχει εκτός από σουσάμι, ταχίνι και σησαμέλαιο, με αποτέλεσμα να μεγιστοποιεί τις ευεργετικές ιδιότητες αυτού του μαγικού σπόρου. Το σουσάμι είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέας (50%), πρωτεΐνη (20%), ασβεστίοφωσφόρο, σιδήρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως επίσης και σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Υλικά

1κιλό αλέυρι τύπου 70% δυνατό

18 γρ. αλάτι

110 γρ. ζάχαρη

40 ml ηλιέλαιο

40 ml σησαμέλαιο

20 γρ. ταχίνι

60 γρ. μαγιά, νωπή

500 ml νερό

Σουσάμι

Εκτέλεση

  1. Ρίξτε στον κάδο του ζυμωτηρίου (μίξερ) το αλεύρι και το ταχίνι. Προσθέστε το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά διαλυμένα στα 500 ml νερό. Ζυμώστε για 5-6 λεπτά στην αργή ταχύτητα, προσθέστε σταδιακά το ηλιέλαιο και το σησαμέλαιο, συνεχίζοντας το ζύμωμα για 6-7 λεπτά ακόμα στη μεσαία ταχύτητα, μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη με τελική θερμοκρασία 24- 25 βααθμόυς κελσίου.
  2. Αφήστε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
  3. Χωρίστε το σε ισοβαρή κομμάτια των 80-12 γρ. και πλάστε τα σε κορδόνια με διάμετρο 1 εκ. περίπου. Κολλήστε τις δυο άκρες κάθε κορδονιού και σχηματ΄σιτε στρογγυλά κουλούρια. Βυθίστε τα κουλούρια σε νερό και μετά πασπαλίστε τα με σουσάμι.
  4. Στρώστε τα πάνω σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και αφήστε τα να σταθούν για 30 λεπτά στους 33 βαθμούς κελσίου και σε υγρασία 75% (η διαδικασία λέγεται στοφάρισμα και μπορείτε να το πετύχετε βάζοντας ένα ταψί με νερό στο κάτω μέρος του φούρνου που θα σας δώσει και του απαραίτητους υδρατμούς και στην αρχή του ψησίματος). Ψήστε στους 210 βαθμούς για 25 λεπτά,  έχοντας λίγους ατμούς στην αρχή.

 

Η συνταγή είναι από το τελευταίο βιβλίο του Γιώργου Καραγιάννη με τίτλο Ψωμί και Ζύμες, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψύχαλου.