Συμβουλές «καλοπέρασης» για διακοπές με ιστιοπλοϊκό!

συμβουλές καλοπέρασης για διακοπές με ιστιοπλοϊκό

Το καλοκαίρι ξεκίνησε και πολλοί ονειρεύονται διακοπές με ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος στα Ελληνικά νησιά. Είναι όλα όμως τελικά τόσο όμορφα και ειδυλλιακά σε διακοπές αυτού του είδους;

Αν ακολουθήσετε τις συμβουλές «καλοπέρασης» των ειδικών από το βιβλίο «Το Εγχειρίδιο του Καλοφαγά Ιστιοπλόου» εκδ. Ψυχαλου για διακοπές με ιστιοπλοϊκό, τότε σίγουρα θα έχετε καταφέρει το 50% της επιτυχίας του ταξιδιού σας· για το άλλο 50% βάλτε την καλή σας διάθεση και μια καλή παρέα!

Ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος έχει πολύ μικρούς χώρους· κατά συνέπεια απαιτείται πειθαρχία και τάξη καθώς και καλή οργάνωση. Επειδή πρέπει να συμβιώσουν 6 ή 8 ή και περισσότερα άτομα για μία ή δύο εβδομάδες σε τόσα λίγα τετραγωνικά μέτρα, καλό θα είναι να έχουν όλοι υπόψη τους κάποια βασικά πράγματα, τα οποία θα κάνουν τη διαμονή τους πάνω στο σκάφος ευκολότερη και πιο άνετη.

Προετοιμασία ταξιδιού

  • Είναι πολύ σημαντικό, όταν ξεκινάμε να κάνουμε ένα ταξίδι με σκάφος, να κατανοήσουμε ότι πρέπει να λειτουργούμε και να κινούμαστε πάνω στο σκάφος σεβόμενοι τους άλλους. Είναι πιθανό να μοιραζόμαστε κάποια καμπίνα και οπωσδήποτε την τουαλέτα μαζί με άλλα άτομα. Ας φροντίσουμε να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής.
  • Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα που δεν έχουν κάνει άλλη φορά τέτοιου είδους διακοπές. Προσπαθήστε να τους εξηγήσετε πριν ξεκινήσετε, τις συνθήκες διαβίωσης (πόσο μικρές είναι οι καμπίνες, την ποσότητα του νερού που θα έχουν στη διάθεση τους για μπάνιο κ.τ.λ.). Αν δεν έχετε πάει άλλη φορά, ρωτήστε άλλους που πήγαν. Είναι πολύ σημαντικό και μπορεί να αποτρέψει πιθανές προστριβές. Λέγεται ότι όποια «παρέα» αντέξει μια εβδομάδα σε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, μετά αντέχει σχεδόν τα πάντα.
  • Μην πάρετε σκληρή βαλίτσα με ρόδες, θα σας κοροϊδεύουν από το διπλανό σκάφος και ο καπετάνιος θα πάθει έμφραγμα διότι δεν θα μπορεί να τη στριμώξει πουθενά!
  • Μην κουβαλάτε πολλά ρούχα μαζί σας. Δεν θα σας χρειαστούν. Πάρτε λίγα και άνετα.
  • Απαγορεύονται επάνω στο σκάφος τα παπούτσια με τακούνια, οι σκληρές σόλες και τα τσόκαρα. Κατάλληλα είναι τα απλά ιστιοπλοϊκά ή τα πάνινα με τις μαλακές σόλες.
  • Μην πάρετε μαζί σας σεσουάρ για τα μαλλιά ή τον κανονικό φορτιστή του κινητού σας. Δεν θα βρίσκετε πρίζα (220V) για να τα βάλετε (!) Πάρτε μόνο τον φορτιστή του αυτοκινήτου σας (12V) και λίγο ζελέ για τα μαλλιά σας!
  • Πάρτε βιβλία, περιοδικά, τράπουλες, επιτραπέζια παιχνίδια, τάβλι, σκάκι κ.λπ. Υπάρχουν αρκετές ώρες διαθέσιμες.
  • Οργανώστε το δικό σας φαρμακείο: παυσίπονα, αντιεμετικό (αν ζαλίζεστε από τη θάλασσα), αντιισταμινική αλοιφή για τα τσιμπήματα κουνουπιών ή μεδουσών, ελαστικό επίδεσμο και μια αλοιφή για στραμπουλίγματα, λίγο βαμβάκι και ιώδιο, αυτοκόλλητους επιδέσμους κλπ. Φυσικά, μην ξεχάσετε το αντηλιακό σας που πρέπει να έχει πολύ υψηλό δείκτη προστασίας και οπωσδήποτε γαλάκτωμα σώματος για μετά τον ήλιο. Μην ξεχνάτε ότι θα είστε όλη την ημέρα εκτεθειμένοι στον ήλιο. Ένα ανοιχτόχρωμο, φαρδύ αλλά μακρυμάνικο πουκαμισάκι δεν είναι κακή ιδέα, ειδικά αν είστε τύπος που ο ήλιος τον καίει και τον πειράζει. Επίσης μην ξεχάσετε το καπέλο σας ή καλύτερα τα καπέλα σας.
  • Αν ο παφλασμός των κυμάτων και το φιλάρισμα των πανιών δεν σας αρκεί για μουσική, πρέπει να φροντίσετε να εφοδιαστείτε με μια σειρά κασέτες ή CD για όλα τα γούστα. Και μάλιστα, καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας και ένα discman. Βεβαίως πρέπει να γνωρίζετε ότι τώρα πια σχεδόν όλα τα ιστιοπλοϊκά σκάφη προς ενοικίαση διαθέτουν ηχοσύστημα για CD. Αν όμως είστε από εκείνους τους άτυχους που βρέθηκαν σε σκάφος με απλό κασετόφωνο τη στιγμή που έχετε φέρει μια πλουσιότατη συλλογή CDs μαζί σας —πιστέψτε μας όταν σας λέμε ότι μιλάμε εκ πείρας— μην πανικοβάλλεστε! Τρέξτε στο πλησιέστερο κατάστημα ηλεκτρονικών και αγοράστε μια ειδική κασέτα που μπαίνει στο κασετόφωνο του σκάφους και η άλλη της άκρη προσαρμόζεται στο discman το οποίο έχετε προνοήσει να φέρετε μαζί σας! Το κόστος της κασέτας είναι ελάχιστο μπροστά στην προοπτική μιας ή δύο εβδομάδων πάνω στο σκάφος χωρίς την απόλαυση της αγαπημένης σας μουσικής!
  • Αν είστε από τους ιστιοπλόους της «ναυλοσύνης» και λιγότερο της «ναυτοσύνης» τόσο το καλύτερο για σας. 0 skipper σας, που σε αυτή την περίπτωση είναι υποχρεωτικός, είναι υπεύθυνος για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το σκάφος όταν το παραλάβατε! Το καλύτερο που έχετε να κάνετε εσείς, είναι να απολαύσετε το καφεδάκι σας και να προετοιμαστείτε ψυχολογικά για τις διακοπές σας που μόλις ξεκινούν. Βέβαια, δεν είναι κακό να παρακολουθήσετε τη διαδικασία παραλαβής που ακολουθεί ο skipper σας για να τα καταφέρετε τηνεπόμενη φορά που τυχόν θα ναυλώσετε ένα σκάφος μόνοι σας.

Καλές διακοπές!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>