μαζεύοντας χόρτα :: άγριο ραδίκι

Ιανουαρίου 26, 2012 | go green, διατροφή & υγεία | 3 σχόλια »


Όταν βλέπεις τους ανθρώπους να συνωστίζονται μπροστά από έναν πάγκο που μοιράζει δωρεάν πατάτες, αντιλαμβάνεσαι ότι η επιβίωση δεν είναι για όλους δεδομένη. Βέβαια, αν ο ίδιος πάγκος στηνόταν στην πλατεία ενός χωριού, δεν νομίζω ότι η ουρά και η απόγνωση στα βλέμματα των ανθρώπων θα ήταν η ίδια. Φυσικά δεν υπαινίσσομαι ότι οι άνθρωποι της επαρχίας δεν δυσκολεύονται οικονομικά, αλλά ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν αποκοπεί από τη φύση μπορούν πάντα να βασίζονται στα αγαθά που τους προσφέρει δωρεάν και απλόχερα. Ας μάθουμε, λοιπόν, κι εμείς – τα παιδιά της πόλης – λίγη από την σοφία των παππούδων μας.

Τα βοτανικά χαρακτηριστικά του ραδικιού
Ξεκινάμε με το ραδίκι, γιατί είναι της εποχής, φυτρώνει παντού και είναι και το πιο κοινό στα αυτιά όλων μας. Το Άγριο ραδίκι ή Πικροράδικο ή Πικραλίδα ανήκει στο γένος Cichorium της οικογένειας Asteraceae. Είναι φυτό μεσογειακό και αναφέρεται ακόμα και στα γραπτά του Διοσκουρίδη και του Γαληνού. Είναι φυτό πολυετές, ανθεκτικό, με βαθιά πασσαλώδη ρίζα και χοντρό στέλεχος που όταν κοπούν εκκρίνουν λευκό πικρό χυμό. Τα φύλλα είναι λογχοειδή και οδοντωτά, φυτρώνουν εναλλάξ και σχηματίζουν ρόδακα. Ανθίζει τον Μαίο και το χρώμα των λουλουδιών είναι γαλάζιο. Η περίοδος που μπορείτε να μαζέψετε τα τραγανά φύλλα του στους αγρούς είναι από το χειμώνα έως τις αρχές της άνοιξης.

Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες
Είναι τονωτικό του συκωτιού, αυξάνει τη ροή της χολής, είναι ισχυρό διουρητικό και συνίσταται για τις πέτρες των νεφρών & της χολής, τους ρευματισμούς, και τις αρθρίτιδες.

Οδηγίες συλλογής
Αποφεύγετε τη συλλογή χόρτων από περιοχές που βρίσκονται δίπλα σε δρόμους, σε εργοστάσια και σε πολυσύχναστες περιοχές, όπου βγαίνουν βόλτα τα κατοικίδια της περιοχής.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το βιβλίο «Άγρια, Φαγώσιμα Χόρτα» των εκδόσεων Ψύχαλου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Comments on “μαζεύοντας χόρτα :: άγριο ραδίκι”

  1. 1 μαζεύοντας χόρτα :: άγριο ραδίκι - 30-45.gr said at 9:42 μμ on Ιανουαρίου 26th, 2012:

    [...] Living Green [...]

  2. 2 Mαζεύοντας χόρτα: άγριο ραδίκι | EcoNews.gr said at 2:41 μμ on Φεβρουαρίου 2nd, 2012:

    [...] Livingreen AKPC_IDS += "77916,";Popularity: unranked [...]

  3. 3 Μαζεύοντας χόρτα : άγριο ραδίκι | Free Press "Ανατολική Ακτή Αττικής" said at 3:10 μμ on Φεβρουαρίου 2nd, 2012:

    [...] Μαζεύοντας χόρτα :: άγριο ραδίκι Κοινοποίηση σε:Μοιραστείτε τοFacebookTwitterStumbleUponDiggRedditLinkedInTumblrEmailPrintLike this:LikeBe the first to like this post. This entry was posted in Ανατολική Αττική. Bookmark the permalink. ← Καταδίκη της Honda για παραπλάνηση των καταναλωτών [...]

Το σχόλιο σας